sunnuntai 12. elokuuta 2018

Aivan ihana Ajvar on Balkanin tuliainen

Ajvar on hyvin konkreettisesti tuliainen Balkanilta. Montenegron kesälomamatkalla tutustuin tähän ihanaan munakoisosta ja paprikasta tehtyyn tahnaan, jota olen menestyksekkäästi valmistanut myös kotona. Ajvaria voi tarjota grilliruuan lisukkeena, mutta siihen voi hyvin dippailla myös vaaleaa leipää. Balkanilla ajvaria tehdään satokauden aikaan säilykkeeksi asti, jolloin kasvisten määrät ovat useita kiloja. Minä tein tahnaa maltillisemmilla määrillä kuitenkin niin, että siitä on riittänyt useammalle henkilölle useaksi kerraksi. Ajvar säilyy hyvin jääkaapissa.


ajvar


*

Ajvar


500 g suippopaprikaa
800 g munakoisoa
2 valkosipulin kynttä
2 rkl punaviinietikkaa
1 dl mietoa hyvälaatuista oliiviöljyä
suolaa
pippuria

Halkaise munakoisot ja pistele niihin haarukalla reikiä. Asettele munakoisot uunipellille ja kypsennä 200 asteisessa uunissa noin 30 minuuttia. 

Lisää paprikat uunipellille ja kypsennä uunissa välillä käännellen noin 10 minuuttia. Tarkoitus on, että paprikan kuori saa väriä pintaan.

Kaavi kypsästä munakoisosta sisus ja laita yleiskoneeseen tai vastaavaan. Kuori paprikat heti kun sormet kestävät kuorimisen. Poista siemenkota ja kanta ja laita paprikan malto yleiskoneeseen. Lisää koneeseen myös kuoritut valkosipulin kynnet. Pyöritä konetta niin kauan, että saat kasviksista aikaiseksi tasaisen massan. 

Mausta valkosipulilla, oliiviöljyllä, suolalla ja pippurilla.

Purkita puhtaisiin purkkeihin ja siirrä jääkaappiin. Ajvar on parhaimmillaan, kun se on saanut makuuntua ja jäähtyä kunnolla jääkaapissa.

Tarjoa Ajvar grilliruokien höysteenä tai vaalean leivän kanssa.

*


ajvar

Minulla on nyt takana muutamakin ajvar-kokeilu ja totesin, että juurikin suippopaprikoista tuleee parhaimman makuista. Balkanissa ajvar-tölkkejä löytyi jokaisesta ruokakaupasta. Täällä kotona en ole kaupassa kyseiseen herkkuun törmännyt. En toki tiedä olenko sillä silmällä osannut katsoakaan. Montenegrossa Ajvar oli usein aseteltu salaatinlehden päälle, ja tätä oppia minäkin olen koittanut noudattaa. Taas tuli repertuaariin yksi uusi munakoiso-herkku!


ajvar


Ajvar on konkreettinen matkamuisto kesälomamatkalta Montenegroon Kotorinlahden rannoille. Muut matkamuistot Kotorista jäivät hankkimatta, siitä yksinkertaisesta syystä, että en kertakaikkiaan keksinyt mitään ostettavaa. Montenegro ei ole shoppailijan paratiisi, mutta maalla on paljon muuta annettavaa. Tunnelmaan pääset lukemalla matkakertomuksen, ja ruuasta kirjoitan enemmän erillisessä ruoka-postauksessa. Postauksessa on myös muutama ravintolavinkkikin Kotoriin. Täällä kotona arki on alkanut ja rutiinit palautuvat vähitellen, kun koululaisetkin ovat jo lopettaneet lomansa. Ehkäpä blogikin alkaa taas päivittyä useammin. 


2 kommenttia:

  1. Ajvaria löytyy Cittareista ja etnisistä kaupoista Suomessa, ainakin. Ja eri vahvuuksina: mieto, vahva ja extra vahva. Yleensä laitetaan chiliäkin joukkoon. Aivan ihana tahna, jota voi laittaa kana- ja lammasruokiin antamaan potkua. Tällä hetkellä minulla on hot Ajvarpurkki jääkaapissa.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä ja kommentista! Kuulemma myös Lidlissä on aivaria. Meillä ei olla tulisen ystäviä, joten jätin chilin pois, kun reissussa opin, että sitä ei välttämättä tarvita.

      Poista