maanantai 31. heinäkuuta 2017

Persiljapesto

Olen tosi tyytyväinen, että keväällä tuli perustettua yrttimaa omaan pihaan. Olemme olleet salaatin suhteen omavaraisia koko kesän, ja salaatin lisäksi melkein kaikki muukin on menestynyt yrttitarhassa loistavasti. Poikkeuksen tekee basilika. Se olisi varmasti tarvinnut enemmän lämpöä ja aurinkoa. Monet yrtit ovat kasvaneet niin runsaiksi, että on todenteolla ruvettava miettimään, mihin niitä käyttää. Päätin aloittaa persiljasta. Tuloksena oli persiljapesto. Reseptin jälkeen sitten siihen arvonta-asiaan.



persiljapesto, kurpitsansiemenet




*

Persiljapesto


1 dl kurpitsansiemeniä
puntti persiljaa
puolikkaan sitruunanmehua
pieni valkosipulin kynsi
ripaus suolaa
mustapippuria myllystä
50 g parmesan juustoa

oliiviöljyä

Paahda kurpitsansiemeniä kuivalla pannulla. Kun siemenet saavat paahteista väriä ja alkavat poksahdella, ota ne pois levyltä.

Laita tehosekoittimeen tai vastaavaan kaikki ainekset oliiviöljyä lukuunottamatta ja surauta tasaiseksi. Anna koneen pyöriä ja lisää oliiviöljyä haluamasi määrä. Jos haluat juoksevampaa pestoa, lisää enemmän öljyä. 

Käytä peston esimerkiksi kastikkeena pastalle tai lihalle.

*





persiljapesto, kurpitsansiemenet




Perinteisesti pesto tehdään basilikasta ja pinjansiemenistä. Persiljapesto on kotoisempi ja huokeampi vaihtoehto kuin pinjansiemenistä valmistettu. Perinteisempi valmistustapa olisi tehdä pesto morttelissa, mutta otin käyttöön oikotien ja moottorivoiman. Yleiskoneella, tehosekoittimella tai vastaavalla tulee nopeasti valmista. Huomasin, että jääkaapissa seos imaisi öljyn itseensä ja pestosta tuli aika tykkyä, vaikka tarkoitus oli tehdä juoksevampaa. Hyvää se kuitenkin oli. Pääosa syötiin grillatun possun ja salaattien kanssa.




persiljapesto, kurpitsansiemenet



persiljapesto, kurpitsansiemenet



Ja sitten siihen arvonta-asiaan. Arvonta suoritettu 13.8.2017. Sain nimittäin Kauhajoen Ruokamessuilta arvottavaksi muutaman lippun lukijoiden ja seuraajien kesken. Ruokamessujen slogan "elinvoimaa kotimaasta" on monitahoisuudessaan hienosti muotoiltu. Kotimaastahan sitä elinvoimaa kasvaa, ja kasvua voi jokainen tukea käyttämällä kotimaisia raaka-aineita, tuotteita ja palveluita. Kun tarvitsee jotakin, mitä ei kotimaasta ole mahdollista saada, voi käyttää kotimaisen (pien)yrittäjän ammattitaitoa ja osaamista. Kaikkein laajimmillaan messujen sloganissa voi nähdä viittauksen suomalaisten lähes poikkeukselliseen mahdollisuuteen hyödyntää metsän antimia, marjoja, sieniä ja esimerkiksi villiyrttejä. On hienoa, että elinvoimaa kotimaasta pitää sisällään niin monia mahdollisuuksia.

Ruokamessut järjestetään Kauhajoen Hämes-Havusessa syyskuun ensimmäisenä viikonloppuna (1.-3.9.2017). Messut ovat monessakin mielessä mielenkiintoinen tapahtuma, jolla on pitkä perinne. Tapahtuma järjestetään jo 27. kerran. Itse ajattelin osallistua ensimmäisen kerran. Nähdäänkö messuilla? 



Kuva: Kauhajoen Ruokamessut


Kuva: Kauhajoen Ruokamessut



Messujen näytteilleasettajaluettelo on mukavaa luettavaa. Paikalla on hieno kattaus pieniä ja vähän suurempiakin elintarvikealan yrittäjiä, käsityöläisiä ja muita palveluntarjojia. Samaan aikaan Kauhajoella on oheistapahtumia, joista löytyy lisätietoa tapahtuman www-sivuilta, samoin kuin muista vierailukohteista. Ruokamessujen pääsylippuarvontaan voit osallistua kommentoimalla tätä postausta su 13.8.2017 klo 18 mennessä. Kommentoijista arvotaan voittaja, joka saa palkinnoksi Kauhajoen Ruokamessujen pääsyliput kahdelle hengelle. Onnea arvontaan! Muista liittää kommentiin esimerkiksi sähköpostiosoite, että saan toimitettua liput perille voittajalle.  

Viikonloppukokin ruokamessu- ja muitakin kuulumisia pääset seuraamaan blogin lisäksi facebook-profiilista.




persiljapesto, kurpitsansiemenet



Yhteistyössä Kauhajoen Ruokamessut

11 kommenttia:

  1. Harkinnassa messuille osallistuminen. :) En ole ennen käynyt.

    Niin ja osallistun arvontaan!

    VastaaPoista
  2. En ole koskaan käynyt, tämä voisi olla kiva juttu :)
    postin.tuomaa@gmail.com

    VastaaPoista
  3. Mielenkiintoinen pesto resepti ja Ruokamessut on tosi kiva tapahtuma, lämpimästi suosittelen :)

    VastaaPoista
  4. Ruokamessuilla on kiva tunnelma, sinne pitää taas päästä. Osallistun arvontaan :)

    VastaaPoista
  5. Mä olen käynyt messuilla jo useampana vuotena ja tarkoitus olisi mennä nytkin. Liput menisivät taatusti käyttöön! liinahej@gmail.com

    VastaaPoista
  6. Nähdään messuilla! Ja kiitos pestoreseptistä.

    qsiston.kuvat@gmail.com

    VastaaPoista
  7. Pesto menee kokeiluun �� Nähdään Ruokamessuilla!

    VastaaPoista
  8. Osallistun arvontaan

    VastaaPoista
  9. Heips! Mä oon ties kuinka monta pesto ohjetta kokeillut mutta meidän perheessä se ei vaan mee kaupan :D jos tämä ei maistu niin luovutan :D arvontaan osallistuen millakrista87@gmail.com -Mk

    VastaaPoista
  10. Mukaan kivaan arvontaan!
    siinatar@gmail.com

    VastaaPoista