perjantai 4. elokuuta 2017

Muhennetut perunat beurre blanc-kastikkeella ja kirjolohenmädillä

Perunoiden kanssa pääsee kesällä helpolla. En liioittele kovin paljon, jos kerron miten meillä on syöty perunoita juhannuksesta asti. Joka toinen kerta voi keittää kattilallisen hyvin pestyjä perunoita, ja joka toinen kerta paistaa ne, mitä on keittämisestä on jäänyt. Vieläkään ei tarvitse perunoita edes kuoria, ainakaan jos perunansa ostaa torilta vasta nostettuina. Siikli on erityisen hyvä perunalajike tällaiseen ruoanlaittoon. Kun perinteisesti paistetut perunat alkavat kyllästyttää, voi keitetyt perunat paloa ja tehdä maailman helpointa perunasalaattia. Jos kaappiin on kertynyt muutakin ylimääräisiä perunoiden lisäksi muitakin jämäruokia esimerkiksi erilaisia grilliruokien loppuja, ne voi palastella pieniksi, folioon ja grillata. Mutta tämä muhennettujen perunoiden resepti, tämä on oikein jämäruokien luksusta. Tai tietysti voi sen tehdä alusta alkaenkin, mutta toimii hyvin myös hävikkiruokana. Resepti on Tommy Myllymäen.
muhennetut perunat, beurre blanc, kirjolohenmäti*

Muhennetut perunat beurre blanc-kastikkeessa


2 annosta


200 g keitettyjä huoneenlämpöisiä perunoita paloiteltuna
tilliä
250 g kirjolohen mätiä


Beurre Blanc-kastike0,5 dl valkoviiniä
vajaa 1 rkl valkoviinietikkaa
1 rkl hienoksi silputtua banaanisalottisipulia
175 g huoneenlämpöistä voita kuutioina
suolaa

Valmista ensin kastike. Keitä valkoviiniä, valkoviinietikkaa ja sipulisilppua kattilassa keskilämmöllä kunnes nestettä on jäljellä noin kolmasosa alkuperäisestä.

Lisää nesteen joukkoon voikuutiot erissä koko ajan voimakkaasti vatkaten. Pidä huoli, että kastike kuplii koko voin lisäämisen ajan. Siten kastike kestää paremmin lämpöä. Mausta kastike varovasti suolalla ja soseuta tasaiseksi tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella.

Lisää kastikkeen joukkoon perunanpalat. Jos käytät jääkaappikylmiä perunoita, kastike jäähtyy. Kääntele varovasti joukkoon mäti ja koristele tillillä.

Tarjoa välittömästi, ettei mäti pilaannu.

*
muhennetut perunat, beurre blanc, kirjolohenmätiAlkuperäisessä reseptissä oli tillin lisäksi käytetty mausteena myös ruohosipulia, ja sitä varmasti kannattaisi laittaa. Minulla ei ruohosipulia ollut. Kuten kuvastakin näkyy, perunoita olisi voinut olla suhteessa kastikkeeseen hieman enemmän. 
muhennetut perunat, beurre blanc, kirjolohenmätiAivan arkiruokaa tällainen ruoka ei ole. Ainakaan meidän huushollissa, mutta viikonloppuun herkkuihin muhennetut perunat sopii hyvin. Ruoka on niin tuhtia, että se kelpaa tarjottavaksi pääruuaksi sellaisenaan, mutta se sopii myös lisäkkeeksi esimerkiksi kalalle. Mies paistoi kevyesti vehnäjauholla leivitetyt kuhafileet muhennettujen perunoiden kera tarjottavaksi. Jos viikonlopun ruokasuunnitelmat ovat vielä auki, niin tässä yksi idea lainattavaksi. Suosittelen!

2 kommenttia: