sunnuntai 9. heinäkuuta 2017

Melonigranita ja oma(n) maa(n) mansikka

Matkalaukut on purettu ja lomamatkan pyykit on sentään pesty, mutta matkakertomusta en vieläkään ole aloittanut. Nyt on nautittu kesästä! Ulkoilmaelämä ja lähes espanjalainen elämänrytmi ovat loman parhaita puolia. Aurinko ja lämpö on saanut idoimaan helppoja välipalaherkkuja. Melonigranita on ollut tämän viikonlopun hitti!melonigranita, vesimeloni, mansikka, minttuGranita on jäädyke, joka valmistetaan marjoista tai hedelmistä. Se ei yleensä sisällä maitotuotteita kuten jäädyke tai jäätelö, joten granita sopii vegaaneillekin. Alkuperältään granita mahtaa olla italialainen. Granitaan voi lisätä vähän alkoholia vaikkapa likööriä tai kuohuviiniä, jos niin haluaa. Joskus granita kaipaa hieman sokeria tai muuta makeutusta, mutta nyt vesimelonit ovat nyt niin makeita, että edes lisämakeutusta ei tarvita.


melonigranita, vesimeloni, mansikka, minttu
*

Melonigranita ja oma(n) maa(n) mansikka


noin 1 kg vesimelonia
mansikoita
mintunlehtiä

Irrota vesimelonista punainen hedelmäliha ja hienonna se yleiskoneessa tai monitoimilaitteessa hienoksi. Kaada hieno sose laakeaan vuokaan ja laita pakkaseen. Sekoittele massaa aika ajoin pakkasessa. Granitan valmistuminen ottaa aikaan vähintään 3-4 tuntia. 

Kun massa on jäätynyt, raasta granita esimerkiksi haarukalla hileiseksi ja asettele tarjolla kauniiseen lasiastiaan. Koristele mintunlehdillä ja mansikoilla.

*melonigranita, vesimeloni, mansikka, minttuKäytä granitan valmistamiseen mielellään siemenetöntä melonia. Siemenet eivät tunnu mukavalta suussa, eivätkä ne tietysti näytäkään kivalta valmiissa annoksessa. Vesimeloni on nyt todella makeaa ja siitä valmistettu granita ei tarvitse mitään makeutusta. Granita kannattaa valmistaa laakeaan vuokaan, jolloin se jäätyy nopeammin. Eikä haittaa, jos granita ei tule syödyksi kerrallaan. Granita säilyy kyllä pakastimessa kannellisessa astiassa ja  se sulaa nopeasti sen verran, että hilettä saa raastettua tarvitsemansa määrän.

Vesimeloni on nyt sesongissa ja todella edullista. Tosin tähän aikaan kesästä se on vielä tuotitavaraa. Kotimaista satoa saa odotella vielä jonkun tovin. Kotimaisen ruokatuotannon kannattajana on tämä herkku kokeiltava uudestaan myös suomalaisista meloneista, sitten kun niiden aika on. Mansikat sentään ovat kotimaisia, nämä yksilöt ihan omasta maasta. Joitakin vuosia sitten istutimme takapihalle maanpeittokasviksi mansikoita, ja tänä kesänä mansikat ovat tuottaneet satoa ihan mukavasti. Tosin kypsien poimiminen on aikamoista kilpajuoksua. Perheenjäsenten lisäksi linnut ovat kiinnostuneita kypsyvistä mansikoista.melonigranita, vesimeloni, mansikka, minttuViikonloppu on varmasti ollut säiden puolesta kesän upein. Vasta nyt, kun heinäkuu on lähes puolessa välissä, ehdimme ensimmäistä kertaa veneelle yöksi. Kaunis päivä laski upeaksi illaksi, vai mitä olette mieltä?
2 kommenttia:

  1. Voi miten raikkaan ja viilentävän näköiset!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Raikasta oli ja viilentävää. Seuraavaksi voisi koittaa hypätä toiselle äärilaidalle ja grillata vesimelonia. Sekin on kuulemma hyvää.

      Poista