perjantai 14. heinäkuuta 2017

Munakoisopataa ja karitsan kyljyksiä

Koska on kesä ja loma, suunnittelmat elävät ja muuttuvat jatkuvasti. Näköjään niin käy myös täällä blogin puolella. Matkakertomus Kroatiasta odottaa yhä kirjoittamista, ja saa odottaakin, koska nyt ei yhtään kiinnosta ruveta kahlaamaan valokuvia läpi. Munakoisopata ja karitsan kyljykset oli niin hyvä ruoka, että se on pakko blogata tässä välissä. Jonossa on myös ainakin hernekeittoa tuoreherneistä, kotimaan matkavinkki Pirkanmaalle ja uudenlainen makuelämys tältä kesältä. Ja se onkin jännä juttu se! Maistelin nimittäin kotisirkkoja, mutta siitä ehkä seuraavalla kerralla. Nyt munakoisopataa ja karitsan kyljyksiä:


munakoisopata kikherneillä, karitsan kyljykset, luomu, kasvisruoka


Munakoisopataa ja karitsan kyljyksiä

4 annosta


Karitsan kyljykset


4 kpl kotimaisia luomukaritsan kyljyksiä
nokare voita
tilkka öljyä

2 pientä porkkanaa
banaanisalottisipuli
2 laakerinlehtiä
pari tuoretta timjamin oksaa
mustapippuria
suolaa
2 dl punaviiniä
vettä

Nosta kyljykset pöydän kulmalle hyvissä ajoin, vähintään tunti, ennen valmistamista lämpenemään.

Sulata kannellisessa paistokasarissa tai -pannussa tilkka voita. Lisää pannulle tilkka öljyä. Mausta kyljykset suolalla ja pippurilla. Paista kyljyksistä pinnat kiinni molemmilta puolilta.

Lisää pannulle kuoritut ja krouveiksi paloiksi pilkotut porkkanat ja sipulit. Lisää mausteet ja viini. Kiehauta. Lisää vettä sen verran, että kyljykset juuri ja juuri peittyvät. Anna hautua kannen alla useita tunteja.

Kun liha alkaa irrota luista. Aloita valmistamaan munakoisopata. Se valmistuu vartissa, joten liha saa tosiaan olla kypsää ennen kuin aloitat valmistamisen.



Munakoisopata


400 g munakoisoa
keltasipuli silputtuna
valkosipulinkynsi viipaloituna
punainen chili viipaloituna
2 tl currya
2 dl oliiviöljyä
2 dl säilykekikherneitä valutettuna
1 dl keltaisia rusinoita
1,5 dl kasvislientä
2 dl kermaa
2 tl hunajaa
tuoretta korianteria
hunajaa

Leikkaa munakoiso pieniksi kuutioiksi. Paista munakoisokuutioita keltasipulisilpun, valkosipuli- ja chiliviipaleiden sekä curryn kanssa oliiviöljyssä paistinpannulla keskilämmöllä 3 minuuttia.

Lisää joukkoon kikherneet, rusinat, kasvisliemi ja kerma. Hauduta keskilämmöllä noin 10 minuuttia. 

Mausta hunajalla ja suolalla sekä tuoreella korianterilla.

Nosta punaviinissä haudutetut karitsankyljykset munakoisopadan päälle ja nautiskele hyvän punaviinin kanssa.

*

Munakoisopata oli todella hyvää. Alkuperäinen resepti on jälleen Tommy Myllymäen kasvikset kirjasta, johon tein pieniä muutoksia kaappin sisällön mukaan esimerkiksi käyttämällä säilykeherneitä. 

Munakoisopata olisi ollut kelpo ruokaa sellaisenaan tai riisin kanssa nautittavaksi. Se kelpaa siis vinkiksi myös kasvisruokavaliota noudattaville. Testattukin tämä on. Ylijäänyt munakoisopata lämmitettiin tuhdiksi lounaaksi. Vegaanit joutuvat muokkaamaan reseptiä enemmän ja vaihtamaan kerman tilalle ruokavalioonsa sopivan tuotteen. Jotain kermaista ja makuja pyöristävää munakoisopata mielestäni kuitenkin vaatii.



munakoisopata kikherneillä, karitsan kyljykset, luomu, kasvisruoka



munakoisopata kikherneillä, karitsan kyljykset, luomu, kasvisruoka



Minä tarjosin munakoisopataa luomukaritsan lisäkkeenä. Tolvilan kartanosta tammikuussa haettu karitsa häviää pakastimesta hiljalleen. Kyljykset tulivat heti mieleeni kun lueskelin Kasvikset-kirjaa. Myllymäki suositteleekin munakoisopadalle, joko lammasta tai broileria, enkä voi tämän ruuan jälkeen kun yhtyä suosittelijaan.  Curry, makeat rusinat, kermainen täyteläisyys, miedot kikherneet ja munakoiso muodostivat padan, joka oli oivallinen lisäke karitsan kyljyksille. 



munakoisopata kikherneillä, karitsan kyljykset, luomu, kasvisruoka


Karitsan kyljykset ovat mielestäni parhaimmillaan pitkään punaviinissä haudutettuna. Pitäisi ehkä koittaa joskus jotakin muutakin kuin tätä samaa valmistustapaa. Miten sinä suosittelisit valmistamaan karitsan kyljykset?

Ja hei, haudutusliemi kannattaa ilman muuta siiviöidä talteen ja pakastaa. Sitä ei tässä ruuassa tarvita, mutta makuja ei kannata heittää hukkaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti