perjantai 7. heinäkuuta 2017

Pikkelöityjä sinapinsiemeniä, possua ja salaattia omasta maasta

Lomamatka Kroatiaan on ohi, mutta onneksi kesäloma jatkuu. Reissussa syötiin pääosin kalaa ja muita mereneläviä. Kotiin palatessa teki mieli grillattua lihaa. Nopeasti kypsyvä possun sisäfile grillataan meillä yleensä kokonaisena 65 asteiseksi, annetaan vetäytyä hetkinen ja leikataan paloiksi. Ihan sellaisenaan liha ei riitä ruuaksi, mutta paljon ei tarvita. Tällä kerralla lihan kanssa tarjottiin salaattia omasta yrttimaasta ja pikkelöityjä sinapinsiemeniä. Sinapinsiemet ovat kummitelleet mielessä jo pitkään.  Talvella niitä laitettiin Kokkisodassa telkkarissa ja alkukesästä maistelin Rusticheria Stellan possuannoksesta. Viikonloppukokkin sinapinsiemet tarjoiltiin niin ikään possun kanssa:



Pikkelöityjä sinapinsiemeniä, possua ja salaattia omasta maasta



Pikkelöityjä sinapinsiemeniä, possua ja salaattia omasta maasta




*

Pikkelöityjä sinapinsiemeniä, possua ja salaattia omasta maasta


Pikkelöidyt sinapinsiemenet


1 rkl väkiviinaetikkaa
0,5 dl muscovadoa
1,25 dl vettä
40 g sinapinsiemeniä
1 tl korianterin siemeniä
tähtianis
kanelitanko
suolaa

Mittaa etikka, sokeri ja vesi kattilaan. Kun seos kiehuu ja sokeri on sulanut lisää mausteet ja siemenet. Keitä hiljaa poreillen 5 minuuttia. Nosta kattila pois levyltä ja jätä jäähtymään kannen alle. 

Siivilöi ylimääräinen liemi pois siemenistä ja poimi pois myös anis ja kanelitanko. Laita vielä jääkaappiin makuuntumaan.


Kokonaisena grillattu porsaan sisäfile


2 possun kotimaista sisäfilettä
suolaa ja mustapippuria myllystä

grillauskastike 


rypsiöljyä
sinapinsiemenistä ylijäänyt liemi
soijaa

Leikkaa fileestä ylimääräiset kalvot pois.  Mausta fileet suolalla ja pippurilla.

Grillaa fileistä pinnat kiinni suoralla tulella ja jatka kypsentämistä epäsuoralla lämmöllä välillä grillauskastikkeella sivellen kunnes liha on 65 asteista.

Nosta liha hetkiseksi vetäytymään ja valmista odotellessasi salaatti lihan.


Salaatti omasta maasta


jääsalaattia
viinisuolaheinää
vesikrassia
puna-apilaa
korianteria

granaattiomenan siemeniä
pikkelöityjä sinapinsiemeniä

salaattikastikkeeksi vadelmaviinietikkaa ja rypsiöljyä

Revi salaatit ja yrtit mieleiseksi kokoiseksi palasiksi ja asettele ne ison tarjoiluastian keskelle. Ripottele päälle granaattiomenan siemeniä ja pikkelöityjä sinapinsiemeniä. Asettele vetäytyneenä siivutettu possun sisäfile reunoille. 

Ateria on valmis tarjottavaksi ja nautittavaksi.

*


Pikkelöityjä sinapinsiemeniä, possua ja salaattia omasta maasta



Pikkelöidyt sinapinsiemenet ovat hauskannäköinen lisäke pöydässä. Tähtianis ja kanelitanko valikoituivat mausteiksi, kun sattuivat silmään kaapista, ja niistä tulikin aika kiva aromi siemeniin. Korianterinsiemenet jätän seuraavalla kerralla pois. Niiden maku oli vähän turhan voimakas, varsinkin minulle, joka en edes erityisemmin pidä korianterista. Siedätyshoito on kuitenkin toiminut Sillä pieninä määrinä ja tietyissä paikoissa korianteri toimii mielestäni erinomaisesti. Siksi valitsin sen kasvamaan omaan yrttimaahan.

Pikkelöityjä sinapinsiemenien makuja voi helposti varioida käyttämällä erilaisia etikoita, sokeria tai mausteita. Yritin noudattaa mittasuhteissa 1-2-3 sääntöä, joka tarkoittaa sitä, että etikkaa käytetään 1 osa, sokeria 2 osaa ja nestettä 3 osaa. Vähän mittasuhteet heittivät, mutta se ei haittaa, kun ei ole tarkoitus ole säilöä etikassa. Pikkelöinti onkin enemmän kuin piristysruiske, säilöntämenetelmäksi se kelpaa huonommin, vaikka uskoisin, että puhtaassa lasiastiassa ja jääkaapissa pikkelöidyt sinapinsiemenet säilyvät hyvinä viikon tai pari.



Pikkelöityjä sinapinsiemeniä, possua ja salaattia omasta maasta



Vaikka kesäiset säät eivät olekaan hellineet lomalaisia, yrtit ovat viihtyneet. Salaatti ja krassi olivat lomamatkan aikana villiintyneet ja nyt täytyykin käyttää oman maan satoa oikein urakalla. Omasta yrttimaasta on ilo kerätä syötävää. Lisäväriä voi hakea lähiniityltä. Muistitko, että puna-apilaakin voi syödä?



Pikkelöityjä sinapinsiemeniä, possua ja salaattia omasta maasta



Heinäkuun ajan Viikonloppukokki nautiskelee kesälomasta, blogia on tarkoitus päivittää säännöllisen epäsäännöllisesti. Luvassa on ruokaherkkujen lisäksi muutamia matkakertomuksia ja tunnelmapaloja koti- ja ulkomailta sekä vinkkejä kesälomalaisille. Voi olla, että face päivittyy blogia tiuhemaan. Kannattaa siis tykätä Viikonloppukokin profiilista, silloin uutisvirtaasi päivittyy tieto uudesta postauksesta.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti