tiistai 10. tammikuuta 2017

Kiinankaalista lämmintä ruokaa - kaalisotku kiinankaalista

Rauhallinen joululoma on enää vain muisto. Koululaisten loma loppui loppiaiseen ja arki alkoi rytinällä heti maanantaina. Tänään olen suhannut autolla ympäriinsä kuin heikkopäinen, vaikka olen koko ajan yrittänyt viedä mennessäni ja tuoda tullessani. Harrastusten lisäksi tälle päivälle oli hammaslääkäriä ja muita muuttujia. Onneksi ihan joka päivä ei ole näin ohjelmoitu, eikä jokaiselle illalle ole aikaan ja paikkaan sidottuja harrastuksia. Oli harrastuksia tai ei arki-illat ovat tosi lyhyitä. Ruuanlaittoon ei ihmeemmin ole aikaa, ja siksi erilaiset pikaruuat ovat arjessa suosittuja. Olen aikaisemmin postannut yhden kaalisotkun ohjeen, mutta tässä tulee vielä toinenkin. Keksin nimittäin, että kiinankaali kypsyy keräkaalia nopeammin. Keräkaalistakin tehty kaalisotku maistuu koko perheelle, mutta tämä kiinankaaliversio maistui vielä paremmin. Osa syynä oli varmasti kiinankaalin mieto maku
*

Kaalisotku kiinankaalista


400 g naudan jauhelihaa
keltasipuli
600 g kiinankaalia
500 g porkkanaa

öljyä

suolaa
mustapippuria
meiramia
kuivattua lipstikkaa
2 rkl soijaa

Laita tilkka öljyä kasariin. Ruskista jauheliha. Lisää ruskistetun jauhelihan sekaan pieneksi pilkottu sipuli ja mandoliininlla ohuiksi lanteiksi pilkotut porkkanat. Lisää jo tässä vaiheessa mausteet, jotta sekoittaminen sujuu vaivattomammin.

Lisää kasariin lopuksi pieneksi pilkottu kiinankaali, ja sekoita hyvin. Kaali kypsyy miltei samalla kun saat ainekset sekoitettua kasarissa.

Nauti sellaisenaan tai tarjoile keitettyjen perunoiden, riisin tai miksei esimerkiksi ohran kera.

*


Olenhan minä tiennyt, että kiinankaalia käytetään erityisesti aasialaisessa keittiössä kypsennettynä, mutta en ole koskaan kokeillut valmistaa kiinankaalista mitään. Kiinankaali on tuttu lähinnä koulun ja lounasravintoloiden salaattipöydästä, jossa se tarjotaan ananaksen ja ehkä raejuuston kanssa kylmänä salaattina. Ei ehkä niin mairittelevia yhdistelmiä. Tämä kokeilu oli onnellinen sattuma. Kaupassa ei ollut tarjolla keräkaalia, joten nappasin kärryyni kiinankaalin. Jos sinulla on samanlainen aukko sivistyksessä kuin minulla oli, suosittelen testaamaan kiinankaalia lämpimänä, vaikkapa sitten kaalisotkuna.


Alan muuten vasta vähitellen ymmärtää miten kätevä mandoliini on. Siivutin porkkanat nopeasti samalla kun jauheliha ruskistui. Se taisikin olla tämän ruuan hitain vaihe, jauhelihan ruskistaminen. Mandoliinilla pilkotut ohuet porkkanat kypsyivät todella nopeasti.

Kaalisotku, tehtiin se sitten kerä- tai kiinankaalista, on nopea ja edullinen arkiruoka. Sopii siis täydellisesti terveelliseen ja taloudelliseen tammikuuhun!

2 kommenttia:

  1. Jotain tuommoista on tullut itsekkin välillä tehtyä. On hyvää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvää on ja ennen kaikkea nopeaa! Mukavaa päivää Nelli!

      Poista