torstai 5. tammikuuta 2017

Broileri-nuudelikeitto kokonaisesta broilerista keitettynä

Broileri on aika varma valinta arkiruuaksi. Nopeaa, helppoa, edullista ja maistuu koko perheelle. Aika pitkään minulla on ollut mielessä, että pitäisi tehdä keitto kokonaisesta broilerista. Kanakeittoja meillä syödään usein, mutta ne on tähän asti poikkeuksetta valmistettu rintaleikkeistä tai vastaavista. Kokonaisen kanan tai broilerin valmistaminen keitoksi ottaa aikansa, mutta suosittelen kokeilemaan. Jos pelkkä maku ei riitä motivaattoriksi (pitäisi  kyllä riittää!) ryhtyä keittelemään kokonaista kanaa, motivaatiota voi hakea myös siitä, että kokonaisesta broilerista valmistetusta keitosta riittää monelle aterialle. Osan voi pakastaakin, jos satsi on muuten liian suuri nautittavaksi. Ostin broileri-nuudelikeittoa varten pakastetun luomubroilerin, joka  tietysti vaatii vielä vähän enemmän ennakointia, sillä lintu pitää muistaa ottaa tarpeeksi ajoissa sulamaan.Keitto kokonaisesta broilerista


*

Broileri-nuudelikeitto

10-12 annosta

1,5 kg luomu pakastebroileri

keitinliemi:

vettä
2 tl suolaa
2 pientä palsternakkaa
2 pientä porkkanaa
sipuli
mustapippureita
maustepippureita
2 valkosipulin kynttä
sellerin varsi
kuivattuja lipstikanlehtiä

keitto:

öljyä
1 tl chilijauhetta
2 tl kurkumaa
2 tl jeeraa
2 tl punaista thaicurry-tahnaa
5 porkkanaa
2 suippopaprikaa
200 g pakastettuja vihreitä papuja
2 rkl kalakastiketta
1 limen mehu

(nuudeleita)

tuoretta korianteria

Jos käytät pakastettua broileria, ota broileri riittävän ajoissa, mieluumin jo edellisenä päivänä, sulamaan. 

Varaa iso vähintään 5 l kattila. Huuhtele sulanut broileri ja laita kattilaan. Lisää vettä niin, että broileri juuri ja juuri peittyy. Kun vesi alkaa kiehua, kuori pinnalle muodostunut vaahto pois, jotta saat kirkkaan liemen. Kun vaahtoa ei enää muodostu, lisää liemeen kuoritut ja pilkotut kasvikset sekä mausteet. Keitä kunnes broileri on kokonaan kypsää. Pakkauksesta saat viitteellisen kypsymisajan. Minä keitin broileriani noin 1,5 tuntia. Broileri kypsyy kanaa nopeammin, ota tämä huomioon mikäli ostatkin keittoa varten kokonaisen kanan.

Nosta kypsä lintu pois liemestä ja anna jäähtyä hieman. Siivilöi neste talteen. Siitä tulee broilerikeiton pohja. Broilerin ei kannata antaa jäähtyä aivan kylmäksi, koska lämpöisenä liha irtoaa luista paremmin. Jos valmistat keiton vasta seuraavana päivänä, jäähdytä sopivan kokoisiksi paloiksi irrotellut broilerinlihat ja liemi, ja säilytä ne jääkaapissa. Hyvin jäähtyneen liemen pinnalta on helppo kuoria ylimääräinen rasva pois ennen keiton valmistamista.

Aloita keiton valmistaminen kuullottamalla mausteita öljyssä. Kun mausteista alkaa irrota tuoksua, lisää kattilaan ensin kuoritut ja pilkotut porkkanat, sitten paprikat. Lisää myös broilerinpalat kattilaan ja pyöräyttele sekaisin mausteiden ja kasvisten kanssa. Samalla kun lisäät kattilaan liemen, lisää myös kalakastike ja limenmehu. Lisää lopuksi pakastetut pavut (ja nuudeli). Keitto on valmista, kun kaikki raaka-aineet ovat kypsiä.

Koristele valmis keitto tuoreella korianterilla.

*

Broilerin keittäminen oli oikeastaan aika vaivatonta. Keitto valmistui kahdessa erässä. Keitin broilerin perjantai-illalla, ja lauantaina lounassoppa valmistuikin aika pienellä vaivalla. Kun ensimmäisen kerran söimme keittoa, lisäsin lautaselle kypsää nuudelia ja keiton siihen päälle. Alunperin lisäsin nuudelin lähinnä lapsia ajatellen, mutta se itse asiassa toimikin tosi hyvin. Niinpä lämmittäessäni toisen erän keittoa, lisäsin nuudelin kattilaan lämmitysvaiheessa. Koska lämmittäminen ja uudelleen keittäminen ei todellakaan tee nuudelille oikeutta, tämä oli järkevä tapa toimia.Jonkun annoksen keittoa pistelin lounaaksi ilman nuudeliakin, ja sekin toimi oikein hyvin, niin hyvän maun olin saanut liemeen. Lämmittävä keitto on juuri oikeanlaista ruokaa kylmään tammikuuhun. 

Sen verran innostuin kokonaisesta broilerista, että ehkä kokeilen tässä talven aikana  jotakin toistakin valmistustapaa ja ruokaa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti