lauantai 28. tammikuuta 2017

Mantelisia marenkihunnutettuja uuniomenoita ja -päärynöitä

Marenkihunnutetut hedelmät mantelitäytteellä on hävikkiherkku, jota olen tässä syksyn ja talven kuluessa tehnyt usemman kerran. Nyt en enää malta odottaa helpon reseptin postaamista. Olen joutunut jarruttelemaan, koska jälkiruuan kuvat ovat olleet luvattoman huonoja. Hyviä ne eivät ole vieläkään, mutta en enää malta pidätellä.  Näköjään tämä on jälkiruoka, jota syödään niin myöhään illalla, että on jo pimeä.
*

Mantelisia marenkihunnutettuja uuniomenoita ja -päärynöitä

2 annosta

3 valkuaista
1 dl tomusokeria

2 kotimaista pientä omenaa
päärynä

30 g mantelimassaa
(mantelilastuja)

Valmista marenki. Vaahdota valkuaiset sähkövatkaimella kevyeksi vaahdoksi. Lisää tomusokeri ja jatka vispaamista kunnes vaahto on niin jämäkkää, että se pysyy ylösalaisin käännetyssä kulhossa. 

Kuori hedelmät, jos se on tarpeen. Lohko omenat kahtia ja päärynät neljään osaan. Poista siemenkodat. Laita hedelmälohkot uuninkestäviin annosvuokiin ja paina nokare mantelimassaa siemenkodan paikalle. 

Nostele marenkivaahtoa hedelmien päälle (ja ripottele pinnalle mantelilastuja.)

Paista noin 150 asteisessa uunissa 5-10 minuuttia kunnes hedelmät ovat pehmentyneet. 

*

Kun katsotte kuvia, huomaatte, että ei annosten pinnalla mitään mantelilastuja ole. Ei olekaan, sillä luulin, että kaapissa on mantelilastuja, vaan ei ollut. Jos niitä kaapista löytyy kannattaa ehdottomasti ripotella annoksiin päällimmäiseksi. Tämä on testattu, vaikka siitä ei todistusaineistoa kuvien muodossa olekaan.

Hävikkiherkkuna tämä jälkiruoka on armollinen monessakin suhteessa. Ensinnäkin marengin rakenne ei ole niin nuukaa, koska tarkoitus ei ole valmistaa kepeitä, ilmavia ja täysin kuiva yksittäin nautittavia ihanuuksia. Riittää, että vaahto on jämäkkää. Siksi voi esimerkiksi nuukailla sokerin määrässä. Lopputulemassa on näin vähemmän kaloreita. Kevyempi tammikuu - you know! Jotta hedelmät kypsyvät uunilta vaaditaan vähän suurempi lämpötila kuin marengin valmistuksessa yleensä. Noin 50 astetta normaalia marengin valmistusta korkeampi uunin lämpö ruskistaa marengin, mutta se kuuluu tässä asiaan. Toiseksi jälkiruokaan voi käyttää vähän nahistuneita, parhaat päivänsä nähneitä hedelmiä, ainakin kun ne kuorii. 


Minulla on tapana pakastaa ruuanlaitosta ylijääneet valkuaiset. Tässä on yksi esimerkki siitä mihin pakastetut valkuaiset voi käyttää. Jotta hävikkiherkku olisi nimensä veroinen, on vielä kerrottava, että käyttämäni mantelimassan päivät alkoivat olla luetut ja pieni nokare oli jäänyt pyörimään jääkaapin oveen. Eipä pyöri enää. Nyt voin ostaa laskiaispulliin tuoretta mantelimassaa vai kannattaisiko sekin tehdä itse? 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti