sunnuntai 22. tammikuuta 2017

Kardemummalla maustettu mustikkasmoothie

Säät ovat suosineet ulkoilijaa viikonloppuna. Meillä on hiihdetty, hiihdetty ja hiihdetty. Niin ja ihan vähän luisteltu. Minun luistelustani ei meinannut tulla mitään, jalat olivat niin hiihtämisestä niin väsyneet. Aamupäivästä aurinko paisteli ohuen pilviverhon läpi ja sulatteli hitaasti sumuja Kotijärven yltä. Oikein yllätyin miten paljon ulkoilijoita sumun seassa oli! Hiihtäjiä ja kävelijöitä oli jäällä melkein kuin muurahaisia. Aurinkoinen ja tyyni ilma  tammikuussa on harvinainen yhdistelmä. Loistava tilaisuus hiihdellä, luistella tai vain kävellä järven jäällä. Tuntui melkein maaliskuulta. Paitsi ulkoilijaa aurinko ihastui valokuvaajaa. Päivällä sai pitkästä aikaa kuvia, jotka melkein tulvivat valoa.






Perheeseen näyttää vakiintuneet tapa aloittaa sunnuntai tuhdilla aamiaisella. Lounasaikaan nautitaan vähän välipalaa ja päivällinen syödään jo hyvissä ajoin. Illalla tehdään tarpeen vaatiessa tuhdimpaa iltapalaa, mutta yleensä se ei ole tarpeen kuin lapsille. Tällaisella ruokarytmillä vapaapäivää voi viettää rennosti ja käyttää aikaa siihen, mihin se kulloinkin tuntuu tarpeelliselta. Toimistorotille ulkoilu on usein mielekäs vaihtoehto. Erilaisista smoothieista saa helposti täyttävää välipalaa, joka maistuu koko perheelle. Tänä sunnuntaina surautin meille välipalajuomat mustikasta. Makeudeksi lisäsin vähän banaania. Maustoin smoothien kardemummalla ja koristelin aromaattisella granaattiomenalla. Tosi hyvää!

*

Mustikkasmoothie

4 annosta

4 dl mustikoita
4 dl kevytmaitoa
4 dl rasvatonta luonnonjugurttia
1 banaani
3 rkl vehnäleseitä
2 rkl hunajaa
1 tl kardemummaa

koristeluun granaattiomenansiemeniä ja hunajaa

Nosta mustikat pakastimesta sulamaan hieman. Jos käytössäsi on tarpeeksi tehokas blenderi, voit tehdä smoothien jäisistäkin marjoista. Lisää sekoitusastiaan raaka-aineet ja hurauta sekaisin blenderillä tai sauvasekoittimella.

Koristele juoma granaattiomenansiemenillä ja lisää mausteeksi vielä tippa hunajaa.

*











Eihän tällaisella smoothiella kovin pitkälle pötkitä, mutta leivän kanssa se hoiti hienosti  tänään kevyen lounaan virkaa. Mustikkaisen smoothien voimalla odottelimme päivällisbroileria, jonka ohje on tulossa blogiin ehkä seuraavaksi. Sitä ennen kehun vielä vähän  kardemumman ja mustikan täydellistä liittoa, jota aromaattinen granaattiomenan täydensi, eikä ollut kolmas pyörä ollenkaan. Minulla oli käytettävissäni kardemumman kotia, josta erottelin siemenet ja hieroin morttelissa pieneksi. Jos käytät valmiiksi jauhettua kardemummaa, voit lisätä sitä ehkä enemmän kuin yhden teelusikallisen. Valmiiksi jauhettu ei ole niin voimakasta. Harmittavasti vasta jälkikäteen muistin, että minulla olisi ollut myös granaattiomenasiirappia, ja se olisi voinut sopia smoothieen. No kokeillaan sitä seuraavalla kerralla.


Olin niin innoissani jäällä hiihtelystä, että en malttanut ottaa kameraa mukaan ollenkaan. Olisi kannattanut, sillä nyt kateellisena katselen kun facebookin uutisvirta täyttyy mitä hienoimmista maisemakuvista tältä aurinkoiselta tammikuun sunnuntailta. Jos haluat seurata viikonloppukokkia facebookissa, käy tykkäämässä face-profiilista. Niitä maisema kuvia ei faceprofiilissa pyöri, mutta siellä pyörii ruokajuttuja ja -kuvia ja tietysti linkaan uuden postauksen aina facebookkiin. Tykättyäsi viikonloppukokin profiilista saat uutisvirtaasi tiedon uudesta postauksesta.





22 kommenttia:

  1. Kiva idea laittaa kardemummaa smoothieen! Pimeys on kyllä talvella valokuvaajan vihollinen, ihan mahdotonta normaalisti ehtiä kuvaamaan mitään lyhyinä aurinkoisina hetkinä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kardemumma sopii mustikkaan tosi hyvin! Tulee maustettua sillä mustikkapiirakkaakin. Nyt riittää onneksi valoa kuviin. Kiitos kommentista Katarimaria!

      Poista
  2. Mustikka sopii ihanasti vähän kaikkeen! Kardemumman kanssa se on kyllä lyömätön yhdistelmä :) Pitäisikin surauttaa pakasteen mustikoista jotain herkkua taas.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Nyt onkin hyvä aika käyttää viimeisiä pakastemarjoja. Minulla Jenni on enää yksi pussi mustikkaa pakastimessa. Pitää tarkasti miettiä mihin sen käyttää. Uuteen satoon on vielä aika monta kuukautta.

      Poista
  3. Tänään voisikin alkaa mun blenderikausi. :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Siitä vaan smoothieita blendaamaan Mrs K. Sauvasekoittimellakin onnistuu, jos ei omista blenderiä. Nimimerkillä kokemusta on.

      Poista
  4. Mun pitäisi myös kaivaa blenderi kaapista ja aloittaa smoothieiden teko. Kiva, kun jaoit ohjeen kanssamme! Terv. Reseptin orja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Smootihieissa on parasta niiden muunneltavuus! Nyt vaan blenderi laulamaan :)

      Poista
  5. Minäkin tykkään tehdä smoothieita. Hyvä idea, täytyypä itsekin kokeilla kaardemummaa mustikan kaveriksi. Sulla on tosi onnistuneita kuvia!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kati! Ruokakuvaus on haastavaa, sillä melkein aina on nälkäisiä suita odottamassa ruokaa tai sitten pitää hosua, ettei ruoka jäähdy. Luulen hoksanneeni jotain kuluneen talven aikana valokuvauksesta. Pitäisi ehkä vielä opiskella lisää sommittelua, kuvaamista ja muokkaamista. Kevyttä rajaamista lukuunottamatta en ole kuvia muokannut.

      Poista
  6. Täytyypä laittaa testaukseen, hieman muunnellen omaan ruokavalioon sopivaksi, mutta tuo kaardemumma... nam! Kauniita kuvia on myös aina ilo katsella! Hyvää pääsiäisviikonloppua!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Smoohtieita on onneksi helppo muokata erilaisiin ruokavalioihin sopivaksi. Ne pystyy hyvin valmistaa maidottomina tai vegaaneina vaihtoehtoina. Kiitos kommentista Neulova Ninja!

      Poista
  7. Näyttää todella herkullisilta!
    Minä en vaan pysty ottamaan ruokakuvia, kun yleensä on niin kamala nälkä ;) ja minun kuvaussessiot nimittäin kestää, kun kuvan pitää olla täydellinen...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Sen vuoksi onkin hyvä ottaa kuvia kylmista ruuista ja leivonnaisista, joiden jäähtymistä täytyy odotella :)

      Poista
  8. kuulostipas kivalta vaihtoehdolta ainaiseen vadelma-banaani smoothieen.
    Menee ehdottomasti testaukseen :)

    -Laura Blogisiskoista-

    http://paakkun.blogspot.fi

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Vadelma-banaani on meilläkin erityisesti lasten suosikki, mutta maistui tämä mustikkaversiokin. Mukavaa pääsiäistä Laura!

      Poista
  9. Nam, kuulostaa herkulliselta! Smoothieita tulee tehtyä paljon, mutta kardemummaa en ole mausteeksi kokeillut. Täytyypäs koittaa :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kardemumman on tänä talvena noussut mun suosikiksi. Kokonaisista kardemumman kodista tulee vielä enemmän makua kuin valmiiksi jauhetusta. Mukavaa pääsiäisen aikaa Minna-Liisa!

      Poista
  10. Nam Kardemumma! Täytyy ehdottomasti kokeilla joku kerta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kardemummalla tuntuu olevan paljon ystäviä, Lilli. Hyvää pääsiäistä!

      Poista
  11. Kardemumma ja mustikka kuulostavat mielenkiintoiselta yhdistelmältä! Se varmaan muistuttaa vähän pullataikinaan tehtyä mustikkapiirakkaa? :D olipas kiva lukea teidän vapaapäivän ruokarytmistä - aloin itsekin pohtia, voisiko sama toimia meillä. Ruokailut tosiaan tuntuvat katkaisevan tekemisen ja meiltä jää muutenkin välillä iltaruoka välistä. Pitääkin miettiä rytmitystä uudestaan!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet oikeassa Veera, mustikasta ja kardemummasta tulee mustikkapiirakka mieleen. Vapaapäivän ruokarytmi ei ole kauaa toimintut yhdellä ruualla, mutta nyt kun lapset ovat jo isompia näin sujuu hienosti. Ei tarvita kovin monta peräkkäistä vapaapäivää, kun ruokarytmi alkaa muistuttaa espanjalaista :)

      Poista