keskiviikko 25. tammikuuta 2017

Broileria risottotäytteellä - talvipäivän lämmittävä päivällinen

Tammikuu ei ole vielä helmikuuksi taittunut ja minulla oli käsittelyssä jo toinen kokonainen broileri tälle vuodelle. Viimeksi keitin broilerin kokonaisena ja valmistin siitä keittoa. Tällä kerralla kypsensin broilerin uunissa. Broileria risottotäytteellä on vanha luottoresepti, jonka olen joskus vuosia sitten poiminut talteen Rakkaudella Sikke -ruokaohjelmasta. Tämä melkein unholaan joutunut broileriresepti on herkullista sunnuntairuokaa parhaimmillaan.







*

Broileria risottotäytteellä
n. 4 annosta

1 luomubroileri (1,7 kg)

1,5 dl risottoriisiä
1,5 dl oliiviöljyä
valkosipulin kynsi
80 g (pakaste)pinaattia
1-2 peperoncinoa kuivattuna
5 dl kanalientä
1 tl kuivattua rosmariinia
suolaa
mustapippuria
avocado zest -öljyä

Nosta broileri pöydälle siksi aikaa, kun valmistat täytteen. Jos käytät pakastebroileria, muista ottaa se riittävän ajoissa sulamaan.

Kaada puolet oliiviöljyvtä paistinpannuun. Kuumenna alhaisella lämmöllä hetki ja lisää sitten siivutettu valkosipuli. Pyöräytä myllystä vähän suolaa valkosipulin päälle. Anna hautua hetki. Lisää rosmariini ja hienoksi pilkottu peperoncino. Kuullota hetki, mutta varo, ettei valkosipuli ruskistu. Ota hellalta ja anna vetäytyä.

Kiehauta kanaliemi. Lisää kiehuvaan liemeen riisi ja pieneksi pilkottu pinaatti. Lisää vielä äsken valmistamaasi mausteöljy. Anna kiehua vartin verran, mutta hämmentele vähän väliä. Kun riisi alkaa olla al dente, lisää suola, pippuri ja avocadoöljy. Riisiseos saa olla reilusti suolattua ja tulistakin.

Huuhtele ja kuivaa broileri. Sekoita suolaa ja pippuria jäljellä olevaan oliiviöljyyn ja hiero öljyseosta broilerin pintaan. Täytä broilerin vatsaontelo riisiseoksella täpötäyteen. Painele riisiä tiiviiksi, jos seosta jää yli (minulla on aina jäänyt), tarjoa se broilerin lisäkkeenä. 

Laita täytetty broileri uunivuokaan 220 asteeseen noin viideksi minuutiksi ja laske sen jälkeen lämpötila 175 asteeseen. Anna kypsyä noin 60-90 minuuttia broilerin koosta riippuen. Ennen tarjoamista varmista broilerin kypsyys pistämällä veitsellä reikä paksuimaan kohtaan. Jos lihasta irtoava neste on kirkasta, broileri on kypsää.

*

Alkuperäisesessä reseptissä Sikke Sumari lisäsi vain yhden tuoreen peperoncinoan risottoon, minulla oli käytettävissäni vain kuivattua, sellaista hyvin kuivattua, joten rohkeasti lisäsin 2 pientä chiliä. Aikuisille ruoka ei ollut liian tulista, mutta lapsille keitin lisäkkeeksi varalta riisiä naturel. Maistellessasi risottoa, ota huomioon, että sen on tarkoitus maustaa koko broileri. Se saa siis olla tulista ja suolaistakin. Risottotäytteisen broilerin hyviä puolia on, että pelkistetyimmillään sen voi tarjota sellaisenaan ilman monimutkaisia lisäkkeitä. Meillä tarjottiin broilerin keralla vähän vihreää salaattia ja pakastimen siivouksen yhteydessä löytynyttä  satay-kastiketta.





Alkuperäisessä reseptissä risottoon tulee lehtipersiljaa, mutta koska sitä ei sattunut kotona olemaan korvasin lehtipersiljan pakastepinaatilla, joka itse asiassa sopikin kokonaisuuteen tosi hyvin. Jos sinulla ei ole käytössä avocado zest -öljyä, voit hyvin käyttää jotain muuta öljyä, mutta lisää siinä tapauksessa risottoon sitruunamehua tai sitruunankuoriraastetta.  Avocado zest -oljy ei sinänsä ole hullumpi ostos. Öljy kestää hyvin kuumentamista ja se sopii salaattikastikkeeksi vaikka sellaisenaan. Vinkiksi voisi vielä sanoa, että broilerin koivet kannattaisi sitoa tiukasti yhteen, jotta täyte pysyisi paremmin linnun sisällä. Minun paistinaruani oli tarvittu vaatehuoneen keppihevostallissa tärkeisiin juttuihin, eikä taloudesta löytynyt minkäänlaista puuvillalankaa. Koivet jäivät sitomatta, sillä villalangoilla ei voi broilerinkoipia sitoa.










Yksinkertaisuudessaan risotolla täytetty broileri on herkullista sunnuntairuokaa. Se valmistuu melko helpolla. Syöminen on kuitenkin jotenkin vaivalloista, kun kokonainen lintu pitää pilkkoa palasiksi. Eikä pilkottu broileri tarjoiluastiassa ole edes kovin kaunista kuvattavaa saati katseltavaa. Ehkä se onkin syy, miksi tämä herkullinen resepti on vähän painunut unholaan. Toinen juttu on, että risottotäytteisessä broilerissa on lopulta kovin vähän syötävää. Tai sitten olemme suursyömäreitä! Paljoa ei nimittäin meidän nelihenkisen perheen jäljiltä jäänyt lounasevääksi, yhden salaatin verran. Niin maukasta täytetty broileri on, että sen vuoksi reseptiä voi suositella kokeiltavaksi. Luulen, että meillä broileri risottotäytteellä pysyy kerran talvessa valmistettavana herkkuna. 





2 kommenttia:

  1. Täytyy olla ihanan makuinen kun siinä on niin paljon hyviä aineksia! Säästän reseptin. Terveisiä Maalaisbistrosta.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olen aina tykännyt katsoa kokki ja ruuanlaitto-ohjelmia telkkarista. Sikellä on ollut monta ohjelmaa, joten mulla on monta hänen reseptiään jemmassa. Mukavaa loppu viikkoa Maalaisbistroon!

      Poista