keskiviikko 28. syyskuuta 2016

Itse tehty granola hakkaa valmiit myslit mennen tullen

Myslin ostaminen on hankalaa. Kun kaupan myslihyllyllä yrittää vastata perheen vaatimuksiin ja toiveisiin, vetää aika totiseksi. Nimittäin: myslissä pitäisi olla pähkinöitä, mutta ei hasselpähkinöitä, koska ne kutittavat suuta. Ei myöskään para- tai macadamiapähkinöitä, koska ne eivät ole kaikkien suun mukaisia, vaikka ovatkin kuulemma terveellisiä. Myslissä pitää olla myös erilaisia siemeniä, mutta niitä ei saa olla liikaa, ettei tunnu siltä kuin söisi linnunruokaa. Myslissä pitäisi olla runsaasti rapeutta, mutta ei kuitenkaan liikaa sokeria. Myslissä saisi olla myös kuivattuja hedelmiä tai marjoja. Parhaassa tapauksessa myslissä on tietysti sekä hedelmiä että marjoja. Nämä laatuvaatimukset mielessä päätin tehdä itse. 




*
Granola

3 dl kaurahiutaleita
0,5 dl vehnäleseitä
0,5 dl pellevansiemeniä
vajaa dl kurpitsansiemeniä
vajaa dl pekaanipähkinöitä
vajaa dl cashewpähkinöitä

1 dl rusinoita
0,5 dl kuivattuja karpaloita
0,5 dl kuivattuja banaanilastuja

0,75 dl öljyä
0,5 dl fariinisokeria
0,5 dl hunajaa

Sekoita öljy, fariinisokeri ja hunaja keskenään. Yhdistä kaurahiutaleet, leseet, siemenet ja hieman pienemmiksi paloiksi pilkotut pähkinät, ja lisää öljy-sokeriseokseen. Sekoita hyvin ja levitä leivinpaperilla vuoratulle uunipellille.

 Paista 200 asteisessa uunissa 15-20 minuuttia. Sekoittele kerta pari paahtamisen aikana. Kun granola on jäähtynyt, lisää joukkoon kuivatut hedelmät.

Säilytä granolaa kannellisessa lasipurkissa. Nautiskele esimerkiksi jugurtin tai rahkan kanssa aamiaisella, välipalalla tai iltapalalla.

*


Granola on luksusmysliä. Paahtaminen tuo mysliin aivan oman makunsa. Etukäteen jännitin, miten onnistun paahtamaan niin, että pienemmät siemenet eivät pala. Mitään ongelmaa ei kuitenkaan ollut. Lopputulos oli tasaisen paahteinen. 

Itse tehden granolassa pystyy käyttämään parhaita mahdollisia ja ennen kaikkea mieleisiä raaka-aineita. En ole kovinkaan suuri makean ystävä, joten myös se, että sokerin määrää ja makeutta voi itse säädellä, on tärkeää. Tällä kombolla granolasta tuli aika makea, mutta maistuipahan sitten paremmin lapsillekin. Seuraavaan kokeiluun taidan pienentää hieman sokerin tai vaihtoehtoisesti kuivattujen hedelmien ja marjojen määrää. Granolaan ainesosia voi varioida paitsi makumieltymystensä mukaan myös sen mukaan mitä kaapista sattuu löytymään.  












Granolan ohjetta vakoilin muun muassa Sillä sipuli -blogista. Lopputulos taisi kuitenkin olla aika erilainen, mutta sain hyvää osviittaa öljyn ja sokereiden määrästä ja huomasin, että 3 dl kaurahiutaleita on aika passeli määrä kerralla uunipellillä paahdettavaksi. Hintaa granolalle saa helposti paljon enemmän kuin kaupan valmiille tuotteelle. Toisaalta itse tehden voi hyödyntää kaappiin kertyneitä siemen- ja pähkinäpussin loppuja. Ajattelin myös, että olkoon tälläinen de luxe -malli. Näin saamme mieleistämme, ja tiedämme mitä syömme.

De luxe granolaa ei tietenkään korkattu ihan tavallisena aamuna. Granolalla oli tärkeä rooli perheen yhteisellä sunnuntaisella aamiaisella, jonka valmistamiseen jokaisella oli ainakin jonkin asteinen panos. Aamiainen oli monipuolisuudessaan varsinainen ilotulitus kuten facebookissa jo kirjoittelin. Juhlalle oli syytäkin. Jokin aika sitten vietimme 10-vuotis hääpäiväämme, mutta arjen kiireet ovat pidätelleet juhlimasta aiemmin. Granolaa syötiin luonnonjugurtin, vadelmien ja tyrnien kanssa, mutta pöydästä löytyi myös muun muassa munakuppejavälimerellisiä muffinsseja, croisantteja, juustoja, leikkeleitä, kasviksia ja hedelmiä. Kun pöydällä on kauppareissun jälkeen tuore ananas ja kaapissa nutellaa, se on selvä viesti: tulossa on brunssi.












4 kommenttia:

  1. Onnea hääpäivästä! Ihana mysli kuulostaa tosi herkulta. Brunssi on mukava tapa juhlia perheen kesken tai vaikka isomminkin. Ystäväni järjestää välillä lasten synttäreille brunssin isolle joukolle. Siellä olenkin syönyt vastaavaa granolaa. Pitäisikin kokeilla myös kotikeittiössä :).

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Nopeasti on kulunut 10 vuotta. Brunssi on mukava tapa viettää aikaa läheisten kanssa. Meillä oli tällä kerralla enemmän aamiaiseen päin kallellaan oleva brunssi, johon herkullinen granola sopi mainiosti.

      Poista
  2. Onnea hääpäivästä meiltäkin. Ne ovat tärkeitä päiviä joita sietääkin juhlia. Kiva että meistä oli vinkiksi.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Merituuli! Granola-vinkki ei taida edes olla ihan ainoa, jonka olen teiltä saanut.

      Poista