tiistai 2. kesäkuuta 2015

Paistettua ankanrintaa ja punajuurihöystöä

Idea lähti oikeastaan siitä, että mieli teki syödä ankkaa. Mielestäni ankalle on vaikea keksiä lisäkettä, joka ei jyrää mietoa ankkaa. Marjaisan viininkin valinta on mielestäni jokseenkin hankalaa. Eli ensin oli ankka, sitten viini ja lopuksi mietittiin lisäke. Punajuurihöystössä on vähän enemmän hommaa. Tai ainakin höystön valmistuminen ottaa aikansa, koska punajuuret kypsyvät hitaasti. Kannattaa siis aloittaa punajuurista. 





*

Paistettu ankanrinta ja punajuurihöystö


1 iso tai 2 pientä ankan rintaleikettä
suolaa
pippuria

5 keskikokoista punajuurta
oliiviöljyä
suolaa
pippuria

voita
3 pientä salottisipulia
pari-kolme timjaminoksaa
appelsiinin mehu
dijonsinappia
mustapippuria
1 dl punaviiniä
2 dl kanalientä
1 dl karpalomehua
1 rkl balsamietikkaa
1 rkl ruokokidesokeria

maizenaa suurustamiseen

Pyörittele punajuuret öljyssä ja mausta ne suolalla ja pippurilla. Kypsennä punajuuret 175 asteisessa uunissa kypsäksi. Anna jäähtyä, kuori ja leikkaa punajuuret lopuksi reiluiksi kuutioiksi.

Kuumenna nokare voita pannulla. Kuullota siinä hienonnetut salottisipulit ja tuoreet timjamin oksat. Lisää joukkoon punaviiniä, appelsiinimehu ja dijon sinappi. Rouhaise päälle mustapippuria. Keitä kasaan, kunnes nesteestä on noin puolet jäjellä. Poista timjamin oksat.

Lisää pannuun kanaliemi ja karpalomehu. Lorauta joukkoon balsamietikkaa. Lisää sokeri ja punajuurikuutiot. Keittele, kunnes nesteen määrä on puolittunut. Suurusta maizenalla mikäli tarpeen. Viimeistele sekoittamalla joukkoon hieman kylmää voita. 

Tee ristiviillot ankan nahkaan. Mausta fileet suolalla ja mustapippurilla. Paista kylmällä pannulla nahkapuoli alaspäin 3 minuuttia ja käännä. Paista 3 minuuttia. Laita ruskistetut fileet folioon käärittynä 200 asteiseen uuniin. Paista kunnes lihamittari näyttää 51 astetta. Anna vetäytyä hetki, leikkaa ja kokoa annos.
*

Vaikka lisäke otti aikansa, kannatti! Punajuurihöystöstä tuli maukas, marjaisa ja kauniinvärinen lisäke. Oikeastaan oli aika yllättävää, että lisäke onnistui niin hyvin. Juurekset eivät ole enää parhaimmillaan näin alku kesästä. Voisin kuvitella, että ruoka on vielä maistuvampaa sitten, kun on uusia juureksia tarjolla. Uskoisin myös, että mitä pienempiä punajuuria, sen maukkaampaa höystöä. 







Punajuurihöystöä voisi maustaa vielä esimerkiksi vuohenjuustolla tai fetalla. Voisin kuvitella, että tämä lisäke sopisi myös rasvaisen grillatun possunlihan kylkeen.

Ja lopuksi vielä viinivinkki tälle ruualle. Kypsän marjaisa, mutta raikas Llai Llai Pinot Noir sopi kypsän karpaloisena sekä ankalle, että punajuurihöystölle.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti