keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

Ajan kanssa tehty pizzaa - täytteenä parmankinkkua ja salamia

Pizza tuppaa olemaan pikaruokaa. Itsetehtynäkin.  Aikaakin pizzan valmistamiseen saa kulumaan, jos tekee taikinaan juuren. Taikinajuuren valmistaminen ja tomaattikastikkeen hauduttelu oli kyllä niin palkitsevaa, että luulen, että seuraavakin pizza, joka tässä köökissä valmistuu, tehdään hartaudella ja ajan kanssa. Melkein kuin olisi syönyt italialaista pizzaa.










*

Pizza (4 annosta)

Taikinajuuri

1 dl kylmää vettä
1/10 pkt tuorehiivaa
2 1/4 dl durumjauhoja
1/2 tl suolaa
1/4 tl sokeria

Taikina

5 dl durumjauhoja
2 dl kädenlämpöistä vettä
1/3 pkt tuorehiivaa
1 tl suolaa
oliiviöljyä voiteluun

Tomaattikastike

3 valkosipulinkynttä
sipuli
2 rkl oliiviöljyä
tomaattimurskaa
suolaa
sokeria
mustapippuria
pari timjaminoksaa
tuoreita basilikan lehtiä


Kinkkutäyte

tomaattikastiketta
parmesanjuustoa
parmankinkkua
punasipulia
mozzareillaa

rucolaa
paahdettuja pinjansiemeniä 


Salamitäyte 

tomaattikastiketta
parmesanjuustoa
salamia
punasipulia
oliivia
mozzarellaa

tuoretta basilikaa

Tee taikinajuuri, vaikka jo edellisenä päivänä. Sekoita vesi ja hiiva kulhossa. Mittaa jauhot ja pyöritä taikina koukulla vähintään 5 minuuttia. Anna taikinan levähtää tunnin verran. 

Aloita sillä aikaa tomaattikastikkeen valmistus. Kuullota sipuleita öljyssä. Lisää tomaattimurska, timjaminoksat ja mausteet. Hauduta miedolla lämmöllä tunnin verran. Lisää basilikanlehdet ja jätä kastike jäähtymään. Siirrä jäähtynyt kastike jääkaappiin makuuntumaan.  Muista poistaa timjamin oksat ennen kastikkeen käyttöä.

Jatka vielä taikinajuuren parissa. Lisää juureen sokeri ja suola ja veivaa vielä taikinakoukuilla toiset 5 minuuttia. Laita juuri jääkaappiin tekeytymään.

Varaa aikaa myös varsinaisen taikinan tekoon. Tee taikina sekoittamalla vesi, hiiva ja jauhot. Veivaa taikinakoukuilla viitisen minuuttia ja anna taikinan levähtää tunnin verran. Yhdistä taikinajuuri ja taikina. Lisää suola. Pyöritä vielä vähän aikaa taikinakoukuilla. Lisää tarvittaessa tilkka vettä. 

Jaa taikina 4 osaan. Pyörittele taikina palloiksi ja laita pallot voidellulle leivinpaperille. Voitele tuorekelmu öljyllä ja peitä sillä taikinapallot. Anna kohtoa 2 tuntia.

Laita uuni kuumenemaan 250, jopa 300 -asteiseksi. Jauhota työpöytä ja ota taikinapallo kerrallaan käsittelyyn . Pyöritä taikinaa jahotetulla alustalla sormenpäillä reunan tuntumasta. Pyörittele taikinaa välillä käännellen kunnes se on mieleisesi paksuista. Nosta varovasti leivinpaperille. 

Täytä pizzat. Levitä alimmaiseksi kerros tomaattikastiketta, raasta seuraavaksi parmesanjuustoa ja lisää muut täytteet. 
Kinkkupizzojen rucola ja paahdetut pinjansiement vasta kun pizzat on paistettu kuumassa uunissa. 

Jos haluat pizzoihisi mahdollisimman rapean pohjan, vedä ne kuumalle pellille. Paista mahdolisimman nopeasti, mahdollisimman kuumassa uunissa. Mozzarella tykkää lyhyestä paistoajasta.
*



Valmistin taikinajuuren aamusta ja se oli minulla pöydällä odottelemassa. Jos valmistat juuren edellisenä iltana, kannattaa se laittaa jääkaappiin vetäytymään. Juuren valmistamisen ja taikinan lepuuttamisen tarkoitus on lisätä pizzapohjan makua. Seisottamisen vaikuttaa taikinan rakenteeseen. Juuren ja taikinan yhdistämisellä haetaan elastisuutta. Mielestäni taikina oli hyvin leivottaavaa.











Tomaattikastikkeen pitkä hauduttelu ja makuunnuttaminen kannattaa. Itse hauduttelin kastiketta sen verran pitkään, että en nähnyt tarpeelliseksi soseuttaa kastiketta. Täytteitä voi varioida tietysti mielensä mukaan. Meillä tehtiin pizzat tehtiin kahdella eri täytteellä ja hyvin maistui. 

Pizzan valmistaminen tällä tavoin otti aikansa. Tai lähinnä piti olla mietittynä, milloin on minkäkin vaiheen vuoro ja koska on tarkoitus syödä. Välissä ehti touhuta kaikkea muuta kuten esimerkiski ihailla kaunista hehkuvaa kesää.









Ei kommentteja:

Lähetä kommentti