sunnuntai 14. kesäkuuta 2015

Raparperiunelma italialaisella marengilla

Raparperi on kyllä alkukesän jälkiruokien raaka-aineitten kingi. Saattaisi siitä saada maistuvia lisäkkeitä ihan ruuallekin, mutta toistaiseksi tässä torpassa raparperista on valmistettu vain jälkkäreitä. Omassa suussani raparperin makupareja ovat kaneli, inkivääri ja vanilja. Näitä makuja raparperi jälkiruuissani aina viljelläänkin. Raparperin sisältämän oksaalihaponkin vuoksi raparperi kannattaa tarjoilla maitotuotteen kanssa, joten vaniljakastiketta tai kermavaahtoa vaan kehiin. Raparperiunelma italialaisela marengilla on monivaiheinen ja melko työläs vaikkakin helppo jälkiruoka, joten ihan maanantain ruokaa se ei ole. Viikonloppuna sillä on kiva hemmotella makunystyröitä, jos ei pelkää tiskivuorta. Pari erityistyövälinettäkin tarvitaan: lämpömittari ja pienoispoltin eli tohotin.



*

Raparperiunelma italialisella marengilla


Raparperikompotti

500 g raparperia
1/2 dl vettä
1,5 dl fariinisokeria
vanilijatangon puolikas
1 tl inkivääriä
1 tl kanelia

Vanilijainen kermavaahto

2 dl kermaa
keltuainen
2 rkl sokeria
puolikkaan vanilijatangon siemenet

Italialainen marenkivaahto

2 valkuaista
ripaus suolaa
2 dl sokeria
1 dl vettä

Esikäsittele ja pilko raparperit pieniksi. Laita kattilaan. Lisää kattilaan myös vesi ja mausteet. Keitä kompottia niin, että raparperit ovat pehmeitä. Poista vanilijatanko ja laita kompotti annosvuokien pohjalle jäähtymään.

Vatkaa kerma kuohkeaksi vaahdoksi. Vatkaa myös keltuainen ja sokeri vaahdoksi. Sekoita vaahdot ja vanilijan siemenet keskenään. Laita kompotin päälle kerros vanilijakermavaahtoa, kun kompotti on jäähtynyt. Keltuaisvaahdon ansioista vaahto kestää kuohkeana jonkin aikaa

Valmista lopuksi italiainen marenki. Vatkaa valkuaiset suolan kanssa kuohkeaksi ja pysyväksi, muttei kovaksi vaahdoksi. Varaa isohko kulho, vaikka valkuaisia ei olekaan kovin monta. Keitä kattilassa sokerista ja vedestä liemi ja anna liemen kiehua, kunnes se on 120-asteista. Tämä kestää jonkin aikaa, mutta loppuvaiheessa liemen lämpötila nousee nopeasti. Vatkaa kuuma sokeriliemi valkuaisvaahdo sekaan ohuena nauhana sähkövatkaimella voimakkaasti sekoittaen. Kuuma sokeriliemi kypsentää valkuaisvaahdon. Vähennä tämän jälkeen vatkaamisnopeutta, ja vatkaa kunnes marenkivaahto on jäähtynyt. Laita vaahto pursotinpussiin ja pursota vaahtoa kompotin ja vanilija-kermavaahdon päälle. Viimeistele annos kypsentämällä vaahdon pintaa tohottimella. Tarjoile heti!
*










Nyt kun viikonloppukokin raparperipuskasta on tehty pari pähkinäistä raparperipaistosta, yksi kompotti ja tämä raparperiunelma, puska on loppuun kaluttu. Ei auta kuin odotella uutta satoa (ja ensi kevättä, jolloin viime kesänä istutettu raparperi on vuoden vanhempi, ja tuottaa toivottavasti enemmän kuin tänä kesänä.). Uutta satoa odotellessa täytyy vaikka laskea leppäkerttujen pilkkuja.







Ei kommentteja:

Lähetä kommentti