sunnuntai 7. lokakuuta 2018

Moskovanpata hirvestä

Moskovanpadan reseptini on alkujaan Mysi Lahtisen. Hänen reseptissään lihana käytetään nautaa, mutta täyteläiseen pataan sopii mainiosti myös vähärasvainen hirvi. Metsästyskaudella kotimaista hirveä on melko hyvin saatavissa. En ole tosin koskaan marketissa törmännyt hirvipaistiin, mutta palvelevista lihakaupoista sitä ainakin löytyy. Minä sain omat lihani Tampereen kauppahallista Lihakippareilta. Lapa oli leikattu reiluiksi luuttomiksi kuutioiksi. Kotona kaivoin esiin valurautapatani ja Moskovanpadan reseptin Mercantil-mapista keittiön yläkaapista.


moskovanpata_hirvi


*

Moskovanpata

6-8 annosta

3 sipulia
3 suolakurkkua
voita
3 rkl hunajaa
2 tl rouhuittua mustapippuria
ripaus cayennepippuria
1,2 kg luutonta hirven lapaa
3 rkl vehnäjauhoja
5 dl vettä
150 g Aura-juustoa
240 g smetanaa

Silppua sipulit ja 2 suolakurkkua. Valuta ja säästä suolakurkkujen liemi. Sulata voi, paista sipulit padassa ja lisää hunaja ja suolakurkku. Lisää pippurit. Paista vielä vähän ja lisää suolakurkkujen liemi. 

Kuutioi paisti sopivan kokoisiksi paloiksi ja paista pienissä erissä voissa paistinpannulla. Lisää ruskistetut lihat sipulin sekaan. Huuhtele pannu vesitilkalla ja laita maut talteen pataan. 

Ripottele vehnäjauhot lihakuutioiden päälle. Sekoita ja lisää vesi. Murustele juusto ja sekoita kunnes juusto sulaa. Lisää lopuksi smetana. 

Kypsennä kannen alla 200 asteessa noin tunti. Alenna lämpö 150 asteeseen ja kypsennä vielä ainakin 1/2 tuntia. Kauemminkin saa olla. 

Lisää ennen tarjoilua viimeinen eli kolmas suolakurkku. Tarjoile keitettyjen perunoiden kera.

*


moskovanpata_hirvi


Harmi, että resepti on oma lyhennelmäni Mysin reseptistä. Alkuperäinenkin resepti kantaa kaivaa esiin, vaikka ihan vain siksi, että Mysi Lahtinen on sanojen mestari. Hänen reseptinsä ovat mukavaa luettavaa, vaikka ei olisi aikomusta kokata yhtään mitään.

Olen muokannut Mysin reseptiä muutoinkin. Alkuperäisessä ohjeessa käytetään lihalientä, mutta varsinkin tässä hirviversiossa riittää mainiosti vesi. Riistan makua ei kannata kokonaan peittää. Sipulin, suolakurkun ja hunajan suurta määrää ei kannata ihmetellä. Tai ihmetellä voi, mutta ohjetta kannattaa noudattaa. Pitkään hautuva pata kestää kolmekin sipulia oikein mainiosti. Tarkkana kannattaa olla cayennepippurin kanssa. Liian tulista emme halua. Ihan kevyttä ruokaa Moskovanpata ei ole. Mutta mahtavan täyteläistä sunnuntairuokaa se kyllä on!


moskovanpata_hirvi


moskovanpata_hirvi


Hirviruokien suhteen kannattaa vilkaista Kaikki äitini reseptit-blogiin. Sieltä löytyy kaikkea hirvestä; sydän pastramista routapaistiin. Viikonloppukokin muut hirvi-reseptit listasin tähän alle:

Yhteistyö: Hirven lapa on saatu tuotenäytteenä Lihakippareilta.

4 kommenttia:

  1. Kiitos vinkkauksesta! Mitäjän uutta sitä tänä vuonna kekdis hirvestä. Oon tainnu muuten Moskovan pataa laittaa vaan naudasta ja hepasta, en koskaan hirvestä. Hauskinta oli, että juuri tänään mietin sitä, kun mulla on jotain palapaistikuutioita vielä pakkasessa. Täytyy kyllä panna toimeksi!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sulla on onni, kun on metsästäjä lähipiirissä. Päästäänpä me muutkin lukemaan mitä kaikkea voisi valmistaa. Riista on meillä niin harvinaista herkkua, että reseptien kanssa ei malta irrottella. Mutta onneksi näissä perinteisissä resepteissä on paljon helmiä.

      Poista
  2. Kiitos tästä. Juuri viime viikolla päätin tehdä Moskovan pataa ensimmäisen kerran eläissäni. Kauppalistalla oli jo naudanpaisti, mutta nyt muuttui pakastimesta löytyvään hirvenpaistiin. Kiitos !

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiva, että postauksesta oli hyötyä. Mun mielesti hirvi sopi tähän tosi hyvin. Ja tosiaan Nanna tuossa ylempänä kehui tehneensä hevosesta.

      Poista