perjantai 12. lokakuuta 2018

Stalkkerina Billy Elliot -musikaalin harjoituksissa

Tampereen työväen teatteri kutsui joukon bloggareita seuraamaan Billy Elliot -musikaalin harjoituksia pari viikkoa ennen ensi-iltaa. Billy Elliot on monille tuttu elokuvana ja mahdollisesti teatteriversiokin, sillä sitä on Suomessakin esitetty ainakin Vaasassa ja Helsingin kaupunginteatterissa. Olin oikein mielissäni kutsuta, sillä suhtaudun erilaisiin kulttuuririentoihin avoimin mielin. Käyn satunnaisesti teatterissa, konserteissa ja keikoilla. Rakastan museoita, viihdyn myös erilaisissa taidenäyttelyissä, eivätkä urheilukatsomotkaan ole minulle vieraita. Sanoisin kuluttavani kulttuuria keskimääräisesti, mutta ehkä keskimääräistä monipuolisemmin.


billy elliot, tampereen työväen teatteri
Billy Elliot -musikaalin ensi-ilta Tampereen Työväen Teatterissa 18.10.2018

billy elliot, tampereen työväen teatteri
Saimme luvan kuvat harjoitusten viimeisillä minuuteilla.


Hiivimme lähes tyhjään teatterikatsomoon kaksi viikkoa ennen ensi-iltaa. Ne kohtaukset, joita näyttelijät silloin harjoittelivat tuntuivat näin maalikon silmissä jo ihan valmiilta. Siitäkin huolimatta, että seurasimme coverharjoitusta. Coverharjoituksissa osa näyttelijöistä näytteli muuta kuin omaa nimikko-osaansa. Ohjaaja Samuel Harjanne haluaa näin varmistaa, että näytelmä sujuu, vaikka näyttelijät esimerkiksi sairastuisivat.


billy elliot, tampereen työväen teatteri
En olisi ikinä uskonut, miten hyvin näyttämöltä näkee. Ihan viimeiseen penkkiriviin asti.

Musikaalin päähenkilö Billy on koulupoika kaivosyhteisössä. Hänen suurin intohimonsa ja unelmansa liittyy tanssiin. Yhteisön odotukset ja koulupojan haaveet eivät oikein kohtaa. Se on musikaalin juoni lyhykäisyydessään. Lihaa luiden ympärille syntyy tunteista ja ihmissuhteista. Tarinaa viedään eteenpäin näyttelemisen, musiikin ja tanssin keinoilla. Billy Elliot-musikaalin rakentaminen on ollut Tampereen työväen teatterille iso juttu monessakin mielessä. Eikä vähiten siksi, että näyttämölle on tarvittu yli 50 henkilöä kertomaan Billyn tarinaa. Innokkaiden ja energisten tanssikoululaisten, tyttöjen ja poikien lisäksi, näyttämöllä on suuri joukko aikuisia. 


billy elliot, tampereen työväen teatteri

billy elliot, tampereen työväen teatteri

Musikaalin lapset on valittu koe-esiintymisten kautta. Mukana on näytelmässä on poikia ja tyttöjä. Poikia eli Billyjä mukana on kolme ja kolme poikaa Michealin Billyn kaverin roolissa. Erityisesti nämä pojat ovat saaneet kasvaa teatteriin ja rooliinsa Billy-koulun kautta. Ohjaaja Harjanteen lisäksi myös musikaalin koreografi Jari Saarelainen on tehnyt paljon töitä Billyjen ja Micheaelien kanssa. Pääsimme jututtamaan harjoitusten jälkeen kahvikuppien äärellä näitä taiteilijoita,  Samuel Harjannetta ja Jari Saarelaista. Mielenkiintoisen keskustelu tuokion aikana sekä Saarelainen, että Harjanne pohtivat jo etukäteen sitä, miten tunteikas ensi-ilta ja sitä edeltävä viikko mahtaa olla. Harjoitukset lasten kanssa ovat hioneet porukan yhteen.


billy elliot, tampereen työväen teatteri


Vaikka musikaalissa onkin mukana paljon lapsia, se ei ole lasten musikaali. Ei tosin lapsilta kiellettykään. Teatterista ei ole haluttu asettaa näytelmälle ikärajaa, mutta tiedotteissa mainitaan tekstin olevan paikoitellen roisia. Näkemäni harjoituksen perusteella ajattelin kuitenkin viedä omat lapset, nyt 9- ja 12-vuotiaat tytöt, katsomaan Billyn tarinan. Uskon heidän nauttivan elämyksestä. Kielenkäyttö ei minua arveluta, se on sitä samaa, mitä kuulee kaduilla ja televisiosta. On mielenkiintoista nähdä miten lapset kokevat näytelmän. 

Itse odotan musikaalilta kaikkein eniten sitä millaiseksi tarina kokonaisuudessaan muodostuu. Kantavatko Billyn tarinan monet tunteet unelmista ja haaveista läpi musikaalin. Miten miehisen ja jähmeän yhteisön asenteet ja ennakkoluulot on onnistuttu kuvaamaan näyttämöllä. Toisaalta kiinnostaa myös mitä omaan kokemukseeni vaikuttaa se, että tarina on elokuvasta tuttu. Pieni ennakkoaavistus minulla on. Vai miten tulkitsette sen, kun kerron, että jouduin kaivelemaan laukusta nenäliinaa seuratessani harjoituksia?


billy elliot, tampereen työväen teatteri
Elliottien keittiössä


Jos olin kovin otettu mahdollisuudesta päästä seuraamaan harjoituksia, olin innoissani myös tilaisuudesta päästä seikkailemaan Billy Elliotin lavasteisiin. Aika pieneksi tunsin itseni seisoessani näyttämöllä. Tiedossa toki oli, että teatteria toteuttamaan vaaditaan suuri joukko eri alojen ammattilaisia, siltikin asia konkretisoitui todella, kun Tampereen Työväen Teatterin tiedottajan Sari Anderssonin johdattaman pääsimme piipahtamaan myös näyttämön takana puvustamossa, maskeeraamossa ja lavastamossa. Mielenkiintoisen kierroksen jälkeen lähdimme vielä syömään Saunaravintola Kuumaan, mutta se onkin sitten jo toinen juttu. Kiitos vielä Tampereen Työväen Teatterille ja Onnea ensi-iltaan! Billy Elliotin ensi-ilta on Tampereen työväen teattarin suurella näyttämölläl 18.11.2018.

Mukana teatterilla olivat myös Janica Savusuolaa-blogista, Karoliina Kolmistaan-blogista, Katja Optimismia ja energiaa-blogista, Krista My kind of Luxury-blogista ja intohimoinen teatteriharrastaja Katri Paljon melua teatterista -blogista

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti