keskiviikko 7. helmikuuta 2018

Routapaisti hirvestä

Veljeni oli hankkinut syksyllä isomman erän hirveä, ja minäkin pääsin kaadosta osalliseksi. Sain vapaat kädet valita äidin ja isän pakastimesta mieleisen palan. Homma olikin haastava. Jäisistä lihan paloista ei ollut kovinkaan helppoa päätellä mikä ruhonosa oli kysymyksessä. Valintaan perustui lähinnä kokoon. Näin jälkikäteen sanoisin, että valitsemani vähän reilu kilon pala oli ulkofilettä. Jo pakastinta kaivellessani riemuitsin siitä, että pääsisin vihdoinkin kokeilemaan routapaistia.
routapaisti, hirvi, riista

*

Routapaisti hirvenlihasta


reilu 1 kg hirveä

mausteliemi

2 litraa vettä
1 dl karkeaa merisuolaa
4 laakerinlehteä
2 rkl pippureita (mauste-, musta- ja viherpippuria)
1 rkl katajanmarjoja
2 rkl valkoviinietikkaa

Laita jäinen paisti ritilän päälle uunivuokaan 80 asteiseen uuniin. Kun liha on ollut uunissa useita tunteja, laita mittari paksuimpaan kohtaan ja jatka paistamista kunnes liha on 65 asteista. Jäinen liha oli uunissa ensin viitisen tuntia ja mittarin kanssakin vielä melkein kolme tuntia.

Keitä mausteliemi ja laita se jäähtymään.

Kun liha on 65 asteista ota se pois uunista ja laita mausteliemeen maustumaan vähintään 5 tunniksi, mutta mielellään yön yli.

Nosta liha mausteliemestä ja kuivaa se huolellisesti. Leikkaa liha mahdollisimman ohuiksi paloiksi ja tarjoile vaikkapa sunnuntaipäivälliseksi.

*


routapaisti, hirvi, riista

Routapaistin valmistaminen ei ole hätäisen hommaa. Sinänsä valmistaminen sujuu vaivattomasti, mutta aikaa tuo ottaa. Liha onnistui täydellisesti. Kypsyys oli juurikin sellainen mistä pidän, mutta jos haluat kypsempää, anna sisälämpötilan nousta korkeammaksi. Routapaistin reseptin stalkkasin Pata porisee -blogista. Mausteliemi kaipasi mielestäni vähän happoa, joten päätin lisätä siihen hieman valkoviinietikkaa alkuperäisestä ohjeesta poiketen. Kevyt etikkainen maku sopi hirvelle hyvin.routapaisti, hirvi, riista
Routapaisti syötiin sunnuntaipäivällisellä perunoiden, ruusukaalin, sienisalaatin ja punajuuri-fetasalaatin kera. Sunnuntaina ruoka valmistui todella helposti. Suurimmat hommat nimittäin oli tehty jo edellisenä päivänä.  Paisti oli uunissa melkein koko lauantain. Samoin salaatit valmistin jo lauantaina. Niitä syötiin nimittäin lauantaina blinien kanssa.

Jos käytössäsi ei ole hirveä, routapaistin voi valmistaa myös esimerkiksi naudasta. Onnekseni sain kokeiltua reseptiä hirvenlihalla, siitä kiitokset Ilmajoelle!
routapaisti, hirvi, riista

4 kommenttia:

  1. Voi nam, kuinka herkullista lihaa. Nälkä tuli 😃

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kirsti kommentista! Liha oli todella hyvää. Se mitä sunnuntailta jäi on tässä arkipäivänä syöty voileipien päällä.

      Poista