torstai 15. helmikuuta 2018

Chiavanukas tyrni-appelsiinikiisseli ja banaani nice cream

Paljon kokkailevalle ja paljon kokeilevalle tuppaa kertymään ruokaa kuivakaappeihin. Bongasin somessa #kuivakaappihaasteen ja päätin heti, että tähän on tartuttava. Haaste näyttää saaneen alkunsa Gastronaattikeittiöstä ja siihen on osallistuttu ainakin Beach house kitchenissä. Aivan ensimmäisenä tulilinjalle sattuivat chiansiemenet. Idean sain selaillessani Kasvikset ruokakirjaa. Chiavanukas kolahti ehkä siksi, että minulla oli valmiina kiisseliä, jonka avulla sain rakennettua aamupalan, joka kuulostaa melkein liian hyvältä ollakseen totta. Syntyi chiavanukas tyrni-appelsiinikiisselillä ja banaani nice creamilla.


chiavanukas ja nice cream banaanista


*

Chiavanukas tyrni-appelsiinikiisselillä ja banaani nice creamilla

neljälle

1 1/2 dl chia-siemeniä
4 dl mantelimaitoa
1 rkl hunajaa
1 (luomu)appelsiinin mehu ja kuori

Nice cream

2 paloina pakastettua banaania
2 rkl mantelimaitoa

Lisäksi

tyrni-appelsiinikiisseliä
tyrniä
cashew-pähkinöitä

Sekoita vanukkaan ainekset keskenään ja jaa annosvuokiin. Laita jääkaappiin vähintään puoleksi tunniksi.

Valmista nice cream soseuttamalla hieman sulaneet bananinsiivut tehosekoittimessa tai sauvasekoittimella tasaiseksi soseeksi. Jos on tarpeen ohenna mantelimaidolla.

Ota hyytynyt chiavanukas jääkaapista ja kokoa annosvalmiiksi lisäämällä vanukkaan päälle kerros kiisseliä sekä pallo banaani nice creamia. Koristele tyrnillä ja cashewpähkinöillä.

*

Vanukkaan voi valmistaa tekeytymään jääkaappiin jo aiemminkin esimerkiksi illalla. Silloin aamiainen valmistuu tosi nopeasti. Aamulla tekeytymään jätetystä vanukkaasta syntyy koululaisten välipala tuota pikaa. Chiansiemenet ovat melko mauttomia, joten makuja kannattaa käyttää reippaasti. Tässä tapauksessa vanukkaaseen lisätty appelsiini ja tyrni-appelsiinikiisseli toimivat yhteen tosi hienosti. Jos käytössäsi ei ole tyrni-appelsiinikiisseliä, ei hätää. Voit valmistaa (tai ostaa kaupasta) tilalle mitä tahansa kiisseliä, jonka maku mätsää appelsiiniin ja banaaniin. Chiavanukasta ei kannata makeuttaa ylen  määrin, sillä kokonaisuus saa makua sekä kiisselistä, että nice creamista.chiavanukas ja nice cream banaanista


Vanukkaan valmistaminen meinasi olla vähän vasta tuulessa, sillä ensimmäisen satsin päälle putosi keittiönkaapista pienen keraamisen vuuan kansi. Juuri mantelimaitoon laitetut chiansiemenet levisivät vanukaskulhon rikkoutuessa ympäri keittiötä. Mikä sotku! Voin kertoa, että siivoaminen ei ollut kovin helppoa. Chiansiemet levisivät ja tarttuivat joka paikkaan. Ihan viimeiseksi rättiin. Onneksi kaapissa oli ainekset vielä toiseen erään. #kuivakaappihaasteen näkökulmasta homma meni hyvin: chian-siement ovat nyt lopussa. Aion jatkaa #kuivakaappihaasteen parissa, sillä kaapista löytyy aika monta epämääräistä jauhopussin loppua, leseita, kuivattuja hedelmiä, puoliksi käytettyjä papu- ja linssipaketteja, avattuja pastapusseja jne. 

Jotta haasteesta ei tulisi liian kuiva, ajattelin, että tähän samaan syssyyn voisin heittää someen #pakastimentyhjennyshaasteen. Ainakin oma pakastimeni pursuaa vielä viime syksynä säilötyistä sienistä, marjoista ja omenoista. Kuka lähtee mukaan?

2 kommenttia:

  1. Täällä ollaan ihan täysillä mukana - ruokakauppaan on mennyt ennätysvähän rahaa ja on aivan uskomattoman hyvin syöty pakastinta tyhjentämällä ja kuivakaapin herkkupurnukoita hyödyntämällä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä, hyvä! Tämä "siivoaminen" on aika koukuttavaa. Minulla olisi aika paljon puuhaa kuivakaapin papuosastolla. Pakastin tyhjenee melkein huomaamatta, kun marjoista saa surautettua smoothieita tai keitettyä kiisseleitä. Hyviä välipaloja aikuisille ja koululaisille.

      Poista