sunnuntai 8. huhtikuuta 2018

Dukkah - monikäyttöinen mausteseos

Ihan ensimmäisiä kertoja törmäsin dukkahiin telkkarissa muutamia vuosia sitten. Se taisi olla Yotam Ottolenghi, joka minulle ihanuuden esitteli. Alunperin egyptiläisen mausteseoksen sisältö tuntuu vähän vaihtelevan riippuen siitä, kuka dukkahia sekoittelee. Kirjoittelen tässä nyt oman ohjeeni, joka on vuosien varrella vakiintunut tällaiseksi. Kovin tarkasti en ainesosia yleensä mittaile, mutta nyt mittasin. Välillä voi jotain jäädä puuttumaan tai jotain tulla lisää riippuen vähän maustekaapin sisällöstäkin. Reseptin jälkeen muutama vinkki dukkahin käyttöön.


dukkah, mausteseos


*

Dukkah-mausteseos


2 rkl pinjansiemeniä
2 rkl pistaasipähkinöitä
2 rkl kuorittuja manteleita
2 tl jauhettua korianteria
1 tl chilijauhetta
2 tl jeeraa
1 rkl seessaminsiemeniä

Paahda siemeniä, pähkinöitä ja manteleita laji kerrallaan kuumalla pannulla ja laita aina kulhoon odottamaan. Paahda myös jauhettuja mausteita niin, että niistä alkaa irtoamaan tuoksua. Lisää jauheet kulhoon ja jauha tehosekoittimella tai vastaavalla karkeaksi rouheeksi. Paahda lopuksi seessaminsiemenet ja sekoittele lusikalla mausteseoksen joukkoon.

Dukkah säilyy puhtaassa astiassa jääkaapissa parikin viikkoa, ellei tule käytetyksi ennen sitä.

*

Olen toisinaan käyttänyt dukkahin valmistuksessa kokonaisia korianterin- ja jeeransiemeniä. Jeeransiemeniä ei kuitenkaan ole tavallisessa ruokakaupassani saatavilla, ja kotoa se tuntuu olevan aina loppu. Sen vuoksi käytän yleensä valmiiksi jauhettua jeeraa. Jos sinulla on kokonaisia siemeniä, käytä ihmeessä niitä! Voin kertoa, että lopputulos on vielä parempi. En ole suuri korianterin ystävä ja minulle sopii paremmin jauhetun miedompi maku. Korianteri kuitenkin ehdottomasti kuuluu mausteseokseen.dukkah, mausteseosdukkah, mausteseos


Mihin dukkahia sitten voi käyttää? No vaikka mihin. Se maustaa ihanasti salaattia, perunoita tai lihaakin. Minulla on kaksi repertuaarissani kaksi reseptiä, johon se kuuluu aivan ehdottomasti. Ensinnäkin sharon-vuohenjuustosalaatti, jossa sharonit paistetaan pannulla ja pyöritetään dukkahissa. Toimii myös ainakin päärynällä ja nektarilla. Toiseksi lohkoperunat. Esimerkiksi karitsanviulun kanssa syödään uunissa kypsennettyjä lohkoperunoita, jotka pyöritellään dukkahissa. Kypsiin perunoihin kannattaa lisätä hieman oliiviöljyä, jolloin mausteseos tarttuu paremmin. Mielelläni otan vastaan lisääkin vinkkejä.

Pääsiäisen ja kuluneen viikonlopun jäljiltä minulla on monta hyvää reseptiä blogattavana. Ne, jotka seuraavat Viikonloppukokkia facebookissa tai instagramissa voivatkin aavistaa, että tulossa on pitsikakkua, sämpylöitä, poroburgeria ja karitsapullia. Mistähän sitä kirjoittaisi seuraavaksi? Olen saanut koko joukon uusia seuraajia. Kiitos kaikille uusille ja vanhoille lukijoille kommenteista, tykkäyksistä ja posteista, joita olen saanut eri kanavia pitkin. Tervetuloa mukaan!


dukkah, mausteseosdukkah, mausteseos
2 kommenttia:

  1. Vastaukset
    1. Sanos muuta! Minulla on tälläkin hetkellä vähän dukkahia jääkaapissa, jos ei keksi muuten niin leipää voi dipata oliiviöljyyn ja dukkahiin.

      Poista