torstai 22. helmikuuta 2018

Fenkoliliemessä kypsennetty lohi ja tilli-fenkolipesto

Tuntuu, että edellisestä kunnon illisesta on pitkä aika. Viime lauantaina tilanne korjattiin, ja venemessujen jälkeen loihdin kasaan todella hyvän illallisen. Näin jälkikäteen ajatellen illallisessa jäi yksi asia harmittamaan. Monivaiheisten alku- ja pääruokien jälkeen jälkiruuan valmistamiseen ei enää ollut voimia. Pienikin jälkiruoka olisi ollut timantti kruunussa ja loistava illallinen olisi saanut arvoisensa päätöksen. Suun saa kyllä makeaksi suklaallakin, mutta eihän se ole lainkaan sama asia kuin herkullinen itsevalmistettu annos.



Fenkoliliemessä kypsennetty lohi ja tilli-fenkolipesto



Helmikuun menu


*

Fenkoliliemessä kypsennetty lohi ja tilli-fenkolipesto

Poron sisäfilettä, palsternakkapyrettä, punajuuri-mustaherukkahilloketta ja maa-artisokkasipsejä

Suklaata

*

poro
Ihan pienet maistiaiset porosta jo tässä vaiheessa

Liitän linkin pääruuasta menun yhteyteen kunhan saan kirjoitettua reseptin puhtaaksi. Pääruoka nimittäin myös oli erittäin suussasulava. Hyvistä raaka-aineista saa hyvää ruokaa. Poro on peräisin tilaamastani poronlihasatsista, jonka tilasin ennen joulua suoraan Lapista. Lumiporon miehet toivat poron miltei kotiovelle. Poropaketista olen jo aiemmin kokannut keittoa, käristystä, jauhelihakastiketta ja lihapullia. Pakastimessa on vielä jauhelihaa, maksa ja niskakiekkoja odottamassa. Erityisesti niskakiekkojen valmistamisesta otan mielelläni vinkkejä vastaan. Ennen kuin päästään pääruokaan on syötävä alkuruoka, ja tässä ensin sen resepti:


*

Fenkoliliemessä kypsennetty lohi ja tilli-fenkolipesto


Fenkoliliemessä kypsennetty lohi


800 g lohifilettä

Liemi

4 dl vettä
3/4 dl sitruunamehua
8 tillinvartta
2 tl fenkolinsiemeniä
1 rkl sokeria
1 tl suolaa
laakerinlehti

Fileroi lohifile nahattomaksi. Leikkaa kalasta noin kahden sentin paksuisia viipaleita ja asettele viipaleet uunivuokaan siten, että ne eivät mene päällekkäin.

Kiehauta liemi kattilassa. Kaada kiehuva liemi kalojen päälle niin, että kalat peittyvät. Peitä astia tiiviisti tuorekelmulla ja kannella. Anna kalojen hautua kypsiksi huoneenlämmössä noin tunti.

Nosta kalat varovasti liemestä ja tarjoa tilli-fenkolipeston ja siemennäkkärin kera.

Tilli-fenkolipesto


1 puntti tilliä
100g fenkolia
1 dl hyvälaatuista oliiviöljyä
1 dl kuorittuja manteleita
2 rkl sitruunamehua
1 tl suolaa
30 g parmesania

Halkaise fenkoli ja leikkaa kova kanta irti. Laita kaikki ainekset montitoimikoneeseen tai vastaavaan ja soseuta tasaiseksi.

*

Fenkoliliemessä kypsennetty lohi ja tilli-fenkolipesto
Fenkoliliemessä kypsennetty lohi kelpaisi ihan pääruuaksikin, mutta minä kokosin ruuasta alkuruokakokoisen annoksen lauantain illalliselle. Alkuruoka annoksia 800 g fileestä tulisi aika monta, pääruokia ehkä 4-5. Kalan kypsentäminen kuumassa liemessä hauduttamalla oli ihana valmistustapa. Lisäksi minulla oli onnea lohikaupoilla, sain nimittäin ostettua todella tuoreen kalan. Jo ennen kuin pääsin nauttimaan kalan mausta, pääsin tuoksuttelemaan aromaattisen fenkoli- ja tilliliemen tuoksua. Kun ryhdyimme syömään ensimmäinen mihin kiinnitin huomiota oli kalan kypsyys. Lohi oli kypsynyt kuumassa liemessä pehmeäksi ja se oli säilyttänyt kauniin värinsä. Aika harvoin saa uunissa kypsennettyä lohta näin täydellisesti lohkeilevaksi. 

Otin talteen kypsennyksessä käytetyn fenkoliliemen ja keittelin sen kokoon ja kastikeeksi sunnuntain uunissa kokonaisena kypsennetylle kuhalle, joka valmistettiin vanhan luottoreseptin turvin, vaikka tällä kerralla kuha ei kotijärvestä ollutkaan. 


Fenkoliliemessä kypsennetty lohi ja tilli-fenkolipesto




Myös pestoa tulee reseptin mukaan valmistettuna enemmän kuin yhdellä kerralla pystyy syömään. Pestoa onkin levitetty viikonloppuna siemennäkkärin päälle ja sitä on syöty myös piimäbiskettien kanssa. Tilli-fenkolipestoa olen tehnyt jo aiemminkin. Silloin tarjoilin pestoa sitruunapastan ja kampasimpukoiden kanssa.


Fenkoliliemessä kypsennetty lohi ja tilli-fenkolipesto
Lauantain alkuruuan ohje on napattu Glorian ruoka- ja viinilehdestä (1/2017), ja olen muokannut sitä vain hyvin vähän. Olen ollut Glorian ruoka- ja viinilehden uskollinen tilaaja 2000-luvun alkupuolelta. Lähes kaikki lehdet ovat tallessa. Nyt kyllästyin tuohon huojuvaan lehtipinoon ja aloin selailla lehtiä läpi. Merkitsin reseptit, jotka kiinnostavat. Jos kiinnostavia reseptejä ei ole, vanha lehti lähti paperinkeräykseen. Vasta pieni osa lehdistä on käyty läpi, mutta mielenkiintoisia reseptejä on jo iso pino kokeiltavaksi. Siitäkin ilosta lehtiä kannatti käydä läpi.

Lehtiprojekti on osa kotona tapahtuvaa siivousprojektia. Hitaasti, mutta varmasti olen alkanut käydä läpi kaappeja, laatikoita ja varastoja. Tavaraa kertyy nurkkiin enemmän kuin mitä yksi ihminen tai perhe tarvitsee. Mistään konmarituksesta ei ole kysymys, mutta vähin erin olen hankkiutunut eroon sellaisesta, mitä en tarvitse. Onnekseni tämä on vähän tarttunut muihinkin perheenjäseniin. Tavaraa on annettu, lahjoitettu, kierrätetty ja myyty eteenpäin. Rikkinäisiä on heitetty roskiinkin. Mitään mikä tuntuu arvokkaalta ei ole hävitetty. Ja tässä arvo ei todella tarkoita rahallista arvoa. 

Kun on päässyt pitkän postauksen loppuun, luvassa on palkinto juonipaljastuksen muodossa: seuraavaksi blogissa on luvassa porojuttuja. Instagramissa ja facebookissa saattaa myös olla porojuttuja tai ainakin lomaterveisiä tuntureilta. Huomisen jälkeen alkaa HIIHTOLOMA!

4 kommenttia:

  1. Tuo valmistustapa lohelle olin unohtanut kokonaan! Superherkullista! Fenkolipestokin kuulostaa vallan mainiolta fenkolin ystävälle. Minulla on mm. mikroversofenkolia kasvamassa tällä hetkellä. Namnam! Hyvää hiihtolomaa Hanna-Kaisa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyväksi havaitut reseptit ja valmistustavat painuvat helposti unholaan, kun on niin paljon kaikkea mielenkiintoista uuttakin kokeiltavana. Mukavia talvipäiviä myös sinulle Anne!

      Poista
  2. Siis ihana annos! Lohi on niin hyvää :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Kaura! Fenkoliliemessä kypsennetty lohi oli melkein lusikkaruokaa. Niin ihmeellisen pehmeäksi se oli kypsynyt.

      Poista