sunnuntai 26. marraskuuta 2017

Kookosriisipuuro - taas laktoositonta valkoista riisipuuroa

Monta vuotta kärvistelin ja söin epämiellyttävän värisiä riisipuuroja. Laktoosittomalla maidolla on tapana muuttua pitkässä kypsennyksessä punaiseksi. Makuun maidon punastuminen ei mielestäni vaikuta, mutta vuosia kuitenkin kaipasin valkoista riisipuuroa. Viime vuonna keittelin riisipuuron veteen ja lisäsin kypsään puuroon kuohukermaa. Tuloksena oli herkullista, valkoista ja laktoositonta riisipuuroa! Tänä vuonna aloitin joulupuurokauden lauantai-aamulla, kun keittelin riisipuuron kookosmaitoon. Taas oli lopputuloksena valkoista riisipuuroa. Kookosmaitoon keitettynä riisipuuro on myös maidoton ja vegaanillekin sopiva.kookosriisipuuro, vegaani, maidoton, riisipuuro, puuro
*

Kookosriisipuuro


2 dl puuroutuvaa riisiä
2 dl + 6 dl vettä
400 ml kookosmaitoa (extra creamy)
suolaa

Lisää riisi 2 dl kiehuvaa vettä. Kun vesi on imeytynyt riisiin, lisää 6 dl vettä. Kun puuro kiehuu, pienennä lämpötilaa ja anna puuron poreilla rauhallisesti noin 20 minuuttia välillä sekoitellen ja lisää sitten (tai aiemmin, jos neste loppuu) kookosmaito. Keitä vielä noin 20 minuuttia tai kunnes riisi on kypsää. Mausta suolalla ja nauti esimerkiksi mehukeiton tai hedelmien kera.

*kookosriisipuuro, maidoton, vegaani, riisipuuro, puuroKeitin puuron ihan perinteiseen tapaan, enkä maustanut sitä suola kummemmalla mausteella. Tarkoituksena on löytää mahdollisimman perinteisen riisipuuron kaltainen puuro, joka olisi laktoositon, mutta silti valkoinen. Vähän erilaisia viritelmiä löytyy blogeista. Esimerkiksi Mallaspulla on blogissaan käyttänyt kookosriisipuuron maustamiseen hieman vaniljasokeria ja Chocochili on maustanut kookosriisipuuroa muun muassa kookoshiutaleilla ja kanelilla. Söin lauantaiaamulla kaksi annosta puuroa. Ensimmäinen annos maustettiin voisilmällä, jolloin puuro ei tietenkään ollut enää maidotonta, mutta se ei haitannut minua, koska maito kuuluu ruokavaliooni. Toinen annos olikin sitten jälkiruokaa. Maustoin sen nimittäin kaneli-sokerilla ja ananaskirsikoilla. kookosriisipuuro, puuro, maidoton, vegaani,riisipuuroKookosriisipuurosta tuli heti kerralla suosikkini. En ole ihan hirveän suuri kookosfani, mutta tässä puurossa kookoksen maku jäi todella miedoksi. Sanoisin, että kookosriisipuuro pääsi riisipuurojen kärkikastiin. Täydellisen valkoisen ja laktoosittoman riisipuuron metsästys jatkuu vielä, joten pysy kanavalla. Olethan muuten huomannut, että Viikonloppukokkia pystyy seurata myös facebookissa?

9 kommenttia:

 1. Kookosmaitoon keitetty riisipuuro onkin mun ehdotonta suosikkia :) Mulla tosin on tapana hauduttaa puuro riisinkeittimessä, säästyy kätevästi pohjaanpalamisiltä ja sekoitteluilta. Teinkin loppuviikosta ison satsin, josta saikin sitten nauttia useampana päivänä.

  Viimetalvena tein kookosriisipuuron kaveriksi kumkvattimarmeladia, joka toimi pienessä kirpeydessään ihanasti tuhdin riisipuuron kaverina. Pitääkin tälle joululle kehitellä jotain vastaavaa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lisukkeiden kirpeys ei tosiaan ainakaan haittaa, kun riisipuuro on niin tuhtia.

   Tällä kerralla ei ollut pohjaan palaminen lähelläkään. Maitopuuro palaa mun mielestä helpommin ja sen hauduttelenkin aina haudutuskattilassa.

   Oletko Jenni tehnyt riisipuuroa mantelimaitoon?

   Poista
  2. Ei se kookosmaito tosiaan pala lähellekään yhtä helposti pohjaan kun maitopuuro kun rakennekin on ihan eri :)

   Oon tehnyt mantelimaitoonkin, jos tekee kannattaa käyttää makeuttamatonta (makeutetun maku muuttuu jotenkin imeläksi), silloin yleensä lisään valmiiseen puuroon pari nokaretta margariinia, että siitä tulisi täyteläisempää. Mantelimaidolla tulee ihan hyvää puuroa mutta täyteläisyys on kaukana kookosmaitoversiosta.

   Poista
  3. Kiitti neuvoista! Toivottavasti ruokakunta ei kyllästy riisipuuroon, kun näitä kokeiltavia versioita näköjään riittää.

   Poista
  4. Hyvänä vinkkinä myös riisipuuron jalostusvaihtoehdot appelsiiniriisiin, vanukkaaseen, pannariin tai vaikka sämpylöihin jos alkaa kyllästyttää ;)

   Poista
 2. Riisipuuro on mun suosikki, mutta sitä tulee keitettyä lähinnä vain jouluaatoksi - tai ennemminkin haudutettua uunissa tai mikrossa just tuosta pohjaanpalamisesta viisastuneena. Tämä näyttää erityisen herkulliselta - ja valkoiselta! Meidän perheessä nuoret suosivat soijamaitoa ihan makusyistä. Oletko kokeillut sitä puuroon?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole koskaan käyttänyt soijamaitoa mihinkään. Mä otin tämän riisipuuron sydämen asiaksi, kun olin niin kyllästynyt laktoosittomaan vaaleanpunaiseen riisipuuroon. Tarkoitus on testata puuroa vielä muihinkin kasvismaitoihin.

   Poista
 3. Tätä minäkin kokeilen, olen tehnyt joinakin vuosina töihin riisipuuroa, mutta nyt pitää yhdelle olla maidoton vaihtoehto. Kokeilen tätä ensin kotona ja jos on hyvää, niin teen kaikille töissä haudutuspadassa, enkä kerro kookoksesta mitään. :D Paitsi maidottomalle sanon tietty, että sopii hänellekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En ole ihan varma kumpi on parempaa: kookosmaitoon tehty vai veteen keitetty, johon on lisätty kuohukermaa. No, jos puuron pitää olla kokonaan maidoton, silloin ei tarvitse tehdä valintaa näiden kahden väliltä.

   Puuro kun puuro on varmasti hyvää kun voi haudutuspadasssa haudutella.

   Poista