torstai 2. marraskuuta 2017

Halstrattua siikaa ja papusalaattia

Halstrattu siika on huolella harkittu ruoka. Sitä on suunniteltu kohta kymmenen vuotta. Kohta kymmenen vuotta olemme nimittäin asuneet nykyistä kotiamme. Tämä koti on ensimmäinen, jossa meillä on takka, ja koko ajan on ollut mielessä, että pitäisi valmistaa takassa ruokaa. Halsteri hankittiin ehkä yhdeksän vuotta sitten ja jo nyt se on päässyt tosi toimiin. Huolella harkittu ruoka valmistettiin lopulta pikavauhtia ja lisäkkeen kanssa käytin oikotietä. Pavut olivat pakastealtaasta.halstrattu siika, papusalaatti*

Halstrattu siika ja papusalaatti


noin kilon siika
suolaa
sitruunanmehua


Papusalaatti

seessaminsiemeniä
1 pss pakastepapuja
valkosipulin kynsi
muutama kirsikkatomaatti
nokare voita
suolaa
hieman sitruunanmehua.

lisäksi
parmesanlastuja
hyvälaatuista oliiviöljyä


Mausta siika suolalla ja sitruunamehulla ennen halsteriin asentamista. Kypsennä siikaa takassa noin 25 minuuttia välillä käännellen.

Valmista salaatti sillä aikaa, kun kala kypsyy takassa. Keitä pavut pussin ohjeen mukaan. Paahda seessaminsiemenet kuivalla pannulla ja laita sivuun odottamaan. Leikkaa valkosipulin kynsi hyvin ohuiksi siivuiksi. Kuullota valkosipulinkynnen siivuja voissa. Lisää pannulle keitetyt pavut ja seessaminsiemet. Mausta suolalla ja sitruunanmehulla.  Lisää lopuksi tomaatit, mutta älä enää paista.

Kokoa annos salaatista ja halstratusta siiasta, vuole päälle muutama parmesaninlastu ja kaada kastikkeeksi tilkka hyvälaatuista oliiviöljyä.


*

Simppeli kala-ateria nautittiin lauantai-illallisen pääruuaksi. Tuollaisesta noin kilon kokoisesta kalasta riitti hyvin syötävää kahdelle. Ruoka oli yksinkertaisuudessaan valmistui helposti ja vähistä raaka-aineista. Kun raaka-aineita on näin vähän, niiden laatu on tärkeää. Olen oikeastaan vasta oppinut mitä tarkoittaa hyvälaatuinen oliiviöljy. Oliiviöljyllä ja oliiviöljyllä on eronsa. 


Kalan kypsentäminen ja kääntely vaati jatkuvaa huomiota, ja työnjako olikin vanha tuttu. Mies hoiti kalan halstraamisen ja minä tein salaatin. Kalan kypsentäminen oli aivan arpapeliä, mutta kypsennys onnistui mielestäni oikein hyvin. Tosin kalavastaava itse oli sitä mieltä, että kala meni vähän yli. Tämä on näitä makuasioita. Väittäisin kuitenkin, että kypsennystapa maistui lopputuloksessa.

Ainakin siika vähärasvaisena sopii tosi hyvin halstrattavaksi takassa, jossa tuli palaa vain tunnelman vuoksi. Onko sinulla vinkkiä, mitä muuta voisin kokkailla takassa? Tähän mennessä siellä on makkaran lisäksi kypsennetty perunoita foliossa, ja taisin minä kerran hauduttaa takassa puuronkin. 

2 kommenttia:

  1. Näyttääpä hyvältä. Siikaa syönkin jopa, vaikken yleisesti ottaen järvikaloista pidä. Jospa ensi kesänä saisin siian, niin kokeilisin tätä reseptiä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minäkin pidän kovasti siiasta, valitettavan usein sitä vain huomaa päätyvänsä loheen. Jännitin vähän jääkö takassa halstrauksesta kalan haju kotiin. Eipä jäänyt yhtään. Siika on niin vähärasvainen, ettei siitä päässyt takkaan tippumaan rasvaa. Mukavaa viikonloppua!

      Poista