tiistai 3. tammikuuta 2017

Munakasrullaa täytteenä keitettyä perunaa ja karvarouskuja

Viikonloppukokki ei päässyt vuoden vaihteessa irrottelemaan keittiössä, sillä olimme jo perinteeksi muodostuneeseen tapaan ystäväperheen luona hyvästelemässä vanhan vuoden. Työvuosi 2017 on alkanut leppoisissa merkeissä. Lapset ovat mummilassa viettämässä viimeisiä lomapäiviään, joten arki ei pyöri tässä taloudessa täydellä teholla. Me aikuiset voimme orientoitua tulevaan tämän viikon ennen kuin koulu ja harrastukset taas ensi viikolla starttaavat. Koska lapset eivät ole kotona, myös arkinen ruokahuolto on erilaista. Ei tarvitse miettiä kaikkien suuhun sopivaa ruokaa. Munakasrulla täytettynä sienillä on juuri sellainen, joka maistuu aikuisille, mutta lapset eivät sitä arvosta. "Onneksi ei olla kotona", sanoivat kun iltasella soiteltiin.






*

Munakasrulla


Taikina:
4 kananmunaa
(4 valkuaista)
4 dl maitoa
2 dl vehnäjauhoja
hieman suolaa
2 rkl öljyä

Täyte:
2 rkl öljyä
keltasipuli
4 dl karvarouskuja (pakastimesta sulatettuja)
2 keitettyä perunaa
2 rkl creame fraichea
0,5 dl vettä
suolaa
mustapippuria
timjamia


Sekoita taikinan aineet kulhossa ja kaada seos leivinpaperin päälle uunipellille.

Paista munakasta 220 asteisessa uunissa noin 20-25 minuuttia. 

Sillä aikaa kun munakas on uunissa, valmista täyte. Kuullottele paistinpannulla öljytilkassa pieneksi pilkottua sipulia. Lisää pannulle myös pieneksi pilkotut keitetyt perunat ja karvarouskut. Kuullottele sekoitellen. Lisää seokseen vesi sekä creame fraiche ja mausta suolalla, pippurilla ja timjamilla. Sekoita tasaiseksi.

Kun munakas on kypsää, kumoa se leivinpaperin päälle pöydälle. Levitä täyte munakkaan päälle ja kääri rullalle kääretortun tapaan niin, että sauma puoli jää alaspäin. 

Anna rullan vetäytyä hetkinen ja nautiskele sitten.

*


Munakasrulla on mitä mainiointa ruokaa päästä eroon jääkaappiin ja pakastimeen kertyneistä ruuan lopuista. Minähän en heitä pois mitään raaka-aineita tai valmista ruokaa. En edes kananmunan valkuaisia, joita aika ajoin jää ruuanlaitossa ja leivonnassa yli. Jos valkuaisille ei heti ole menekkiä, pakastan ne myöhempää käyttöä varten. Taloudellisen ja terveellisen tammikuun aatteeseen sopii hyvin käyttää valkuaiset munakasrullaan. Munakasmassan määrä lisääntyy, mutta kalorit eivät. Eivät ainakaan samassa suhteessa kuin munakasrullan koko. Jos sinussa ei ole hamsterinvikaa, eikä käytössäsi ole ylimääräisiä kananmunanvalkaisia, voit hyvin valmistaa munakasta ilman ylimääräisiä valkuaisia. Rakenne tässä munakasrullassa oli hieman keveämpi kuin aikaisemmin tekemissäni, mutta makuun ylimääräiset valkuaiset eivät mielestäni vaikuttaneet




kananmuna






Pakastinta järjestellessäni totesin myös, että on korkea aika alkaa hyödyntämään viime syksynä säilöttyjä sieniä. Rouskuja kertyi syksyllä sen verran hitaaseen tahtiin, että en alkanut niitä suolaamaan. Pakastin ryöpätyt karvarouskut ilman ajatusta siitä, mihin tulen niitä käyttämään. Tässäpä vinkiksi muillekin. Karvarouskut käyvät mainiosti munakasrullan täytteeseen. Sienet ja kananmuna ovat verraton makupari. Sehän on ihan tunnettu tosiasia.

Myös täytteeseen käytetyt perunat oli laitettu tarkasti talteen sunnuntain päivälliseltä ja creame fraiche oli joulun jäänteitä. Munakasrullan täyte kannattaa tosiaan sitoa kastikemaiseksi. Esimerkiksi pieni määrä ranskankerma tai vähärasvaisempi maitorahka sopivat mainiosti tähän tarkoitukseen. Täytteistä ja mieltymyksistä riippuen myös tomaattikastike sopii hyvin. Munakasrullaa voi syödä kylmänä tai kuumana. Meillä sitä tarjotaan usein arkisena päivällisenä tai iltapalana vihersalaatin kera. Munakasrullasta saa neljä hyvän kokoista annosta, niinpä eilisen päivällisen jämät olivat tämän päivän lounas.






Kuten rivien välistä jo saattoi lukea, tammikuu on jälleen kerran ryhdistäytymisen paikka meidän perheessä. Tarkotus on syödä taloudellisesti ja terveelllisesti. Ja tokikin tavoitteena on myös hoikistua. Alkaa harrastus näkymään vyötäröllä. 

4 kommenttia:

  1. Munakasrullat ovat minunkin mieleeni, sillä niihin tosiaan voi upottaa jääkaapin sisuksista monenlaista ja aina tulee hyvää. Ja kyllä: minäkin pakastan valkuaisia ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tälläkin viikolla tuli tehtyä munakasrulla. Tomaattimurskan lisäksi täytteeseen tuli vähäsen chorizoa. Mukava kuulla Mallaspulla, että en ole ainoa valkuaisten pakastaja :)
      Mukavaa viikonloppua!

      Poista
  2. Ai että! Rakastan munakasta ja sieniä yhdessä, joten tämä ohje saattaa hyvinkin tulla meillä kokeiluun :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Sofia. Kananmuna ja sienet on hyvä kyllä hyvä yhdistelmä.

      Poista