torstai 15. joulukuuta 2016

Omenaiset possunposket - ihan ilman poskensoittoa

Aika monen pikkujoulumenun pääruokana näkyy olevan tänä vuonna possunposkea. Koska tämä ruokalaji oli viikonloppukokin keittiössä täysin testaamatta (en usko koskaan aiemmin  edes maistaneeni possunposkea), päätin ottaa härkää sarvista possua poskista. Niin kuin monia kertoja aiemminkin mies piipahti työmatkalla kauppahallissa ja toi pyytämäni lihat. Minä hain inspiraatiota googlailemalla reseptejä. Paitsi hyviä vinkkejä, löysin oivaltavia otsikoita mm. Andalusian auringossa ja CampaSimpukka -blogeista. Jälleen kerran totean miten loistava suomen kieli on! Poskettomasta menosta tai poskivalssista ei ihan ensimmäiseksi ajattele lukevansa reseptiä. Meillä kotona possunposket saivat aikaan sen, että nyt on aivomatona soinut monta päivää Eppujen "...Jos nakkikioskilla soitat poskea. Niin poskeen alkaa koskea..."






Possunposkille löytyi reseptiä jos jonkinlaista. Yhteistä lukemillani resepteillä oli ainoastaan pitkä haudutusaika. Toisissa resepteissä lihat marinoitiin, toisissa lihat saivat maustua kypsyessään. Minä valitsin tämän vaihtoehdon. Aika moni käytti kypsennysliemessä jotain alkoholia esimerkiksi valkoviiniä, sherryä tai siideriä. Minulla ei oikein ollut mitään tarkoitukseen sopivaa, joten lisäsin nesteeseen hapoksi valkoviinietikkaa. Muut maut liemeen ja lihaan tulivat kasviksista, omenasoseesta ja sellaisista jouluisista mausteista kuin tähtianis ja kaneli. Sen verran kuitenkin jäi mieltä kaivelemaan alkoholin käyttäminen, että päätin tujauttaa tilkan calvadosta liemestä keittelemään kastikkeeseen. Tässäpä minun reseptini omenaisille possunposkille:








*

Omenaiset possunposket


7 ( à 90 g) possunposkea
voita
öljyä
suolaa
mustapippuria

sellerin varsi
2 pientä porkkanaa
2 valkosipulin kynttä
puolikas punasipuli
1 banaanisalottisipuli

2 laakerinlehteä
3 tähtianista
1 tl kanelia
1 tl timjamia

1 dl omenasosetta
1 rkl hunajaa
1 rkl valkoviinietikkaa
3 dl vettä

Käsittele ensin possunposket. Renssaa ylimääräinen rasva ja kalvot pois lihan pinnasta. Pienellä terävällä veitsellä tämä onnistuu hyvin. Opiskelin hommaa videon avustuksella. Pyöräytä poskien päälle suolaa ja pippuria myllystä.

Kuumenna pannulla nokare voita ja tilkka öljyä. Ruskista posket molemmin puolin. Laita vuokaan odottamaan. Huuhtele pannu ihan pienellä vesitilkalla ja kaada vuokaan lihojen päälle.

Kuullottele myös kuorittuja ja krouvisti pilkottuja kasviksia paistinpannulla voi-öljyseoksessa. Lisää sitten kasvikset lihojen päälle. Huuhtele vielä pannu vedellä, jotta saat pannusta maut talteen. Lisää veden sekaan omenasose, hunaja ja valkoviinietikka sekä mausteet, jotta saat ne levittymään tasaisesti. Kaada liemi lihojen ja kasvisten päälle.

Kypsennä uunissa 120 asteessa useita tunteja. Minä pidin possun poskia uunissa lähes 6 tuntia. Kypsennyksen aikana kannattaa tarkkailla, että uunivuoassa on riittävästi nestettä. Jos ruoka alkaa kuivua liikaa, lisää nestettä. Kypsennyksen puolenvälin paikkeilla peitin uunivuoan foliolla, päästäkseni mehukkaaseen lopputulokseen.

Omenainenen kastike


poskien kypsennysliemi siivilöitynä
suolaa
hunajaa
nokare voita
2 cl calvadosta

Kun ruoka on muuten valmista ja kypsää tarjoiltavaksi. Valmista kastike. Lihat pysyvät lyhyen aikaa lämpöisenä folioon käärittynä. Keitä siivilöityä lientä voimakkaasti kasaan. Kun liemi alkaa olla lähellä haluamasi paksuista, lisää calvados ja kiehauta. Tarkista maku. Kastikkeeni kaipasi sekä sekä suolaa, että vähän pyöreyttä, jonka vuoksi lisäsin kastikkeeseen vähän hunajaa. Lisää lopuksi nokare voita, joka kiillottaa ja hieman suurustaa kastiketta.

*


Possunposkien valmistaminen ottaa aikaa melkein koko päivän. Pitkän haudutuksen lopputuloksena liha oli niin mureaa ja pehmeää, että se suorastaan suli suuhun. Posket on edullinen raaka-aine, vaikka isommallekin joukolle tarjottavaksi. Yksi mutta siinä vain on! Se on se valmistamisen työläin vaihe, joka on vastassa heti kärkeen, kun posket renssataan kalvoista vapaiksi. Ainakaan meikäläinen ei pääse tuntipalkoille poskia renssatessa. Veitsi oli pieni ja terävä joo, mutta veitsenkäyttäjän taidot eivät oikein olleet timanttia. Ilmeisesti minulla olleet posket olivat pieniä, sillä monissa ohjeissa posken painoksi oli mainittu jopa 120 g.



Vasemman puoleiset possunposket on renssattu. Oikean puoleisten kanssa homma on vaiheessa



Ensin väriä pintaan paistinpannussa



Lihat, kasvikset, mausteet ja liemi valmiina uuniin



Mausteissakin olin onnistunut hyvin. Kaneli, omena ja possunliha sopivat hyvin yhteen.  Ehkä mausteiden kanssa olisi voinut irrotella enemmänkin, mutta kuten blogin reseptiarkistostakin huomaatte possu ei ole meillä keittiössä kovinkaan tavallinen raaka-aine. Kyllähän me possua syömme, mutta harvakseltaan. Possu käytetään usein grillin kautta tai sitten possu syödään pekonina tai leikkeleenä. Pitäisikin ehkä kunnostautua hakemaan uusia reseptejä. 







Possunposkien lisäkkeenä tarjoilin niin ikään kanelilla maustettuja bataattiranskalaisia ja vihreitä papuja seessaminsiemenillä ja valkosipulilla maustettuna. Calvadoksella maustettu kastike oli piste i:n päälle. Possunposket on oikein hyvä vaihtoehto, jos haluat tarjota jouluna possua, mutta kokonainen kinkku on liikaa.

2 kommenttia: