maanantai 27. kesäkuuta 2016

Vielä kerran: perheen kanssa Berliinissä, osa 3

Berliini ei ole suuri kaupunki vain väkilukunsa puolesta. Se on myös maantieteellisesti melko laajalla alueella. Tämä tuli todettua pitkän viikonlopun aikana, jonka perheen kanssa Berliinissä vietimme. Suuressa kaupungissa sopivan majoituksen löytäminen on ensimmäinen haaste. Hotellistamme kirjoittelin enemmän jo ensimmäisen matkapostauksen yhteydessä. Juttuun pääset käsiksi täältä. Edelleen, vaikka matkasta on kulunut useampi viikko, olen sitä mieltä, että Comfort Hotel Auberge oli hyvä valinta. Hotellin sijainti oli loistava!
Olin selvittänyt ennen matkaa sen verran, että julkinen liikenne toimii Berliinissä todella hyvin. Näin olikin! Ostimme heti lentokentälle saavuttuamme Welcome Berlin -kortit, joilla pääsi liikkumaan kaikilla julkisen liikenteen kulkuneuvoilla. Ja kyllä me liikuimmekin! Testattua tuli niin S-bahn, U-bahn ratikka kuin bussikin. Maalaislapsillehan julkisilla liikkuminen on mahtava elämys sinänsä. Taksia emme käyttäneet lainkaan. Welcome Berlin -kortti haukkui hintansa. Aikuisten neljän päivän kortit maksoivat yhteensä noin 63 €. Lapset liikkuivat maksavan aikuisen mukana ilmaiseksi. Kortilla sai myös ihan huomattavia alennuksia pääsylippuihin. Museoista ja nähtävyyksistä olen kirjoittanut jo aiemmin. Se postaus löytyy täältä.

Berliinissä olisi ollut tarjolla myös paljon kiertoajeluita, ja hop on - hop off -bussilinjoja. Me ajelimme ihan omatoimista kiertoajelua bussilinjalla nro 100 ja 200, joihin hyppäsimme läheltä hotellia Zoologischer Gartenilta. Osa busseista on kaksikerroksisia, ja sehän oli lapsista hauskaa. Bussilinjat kulkevat läpi päänähtävyyksien, joten samalla kun lepuuttaa jalkojaan, voi katsella miltä Siegelseule, Reichtag, Unter den Linden, Berliner Dom, Tv-torni jne näyttävät bussin ikkunasta. Kartta, Mondon ja Berlitzin Berliini toimivat matkaoppaina! Jos tarvitsee pitempää taukoa, esimerkiksi päiväunia varten, linjan 100 tai 200 voi ajaa vaikka päästä päähän. Ilmeisesti myös polkupyörä olisi varteenotettava vaihtoehto liikkumiseen kaupungissa.

Koko perheen lomailu kaupungissa kuin kaupungissa voi olla kallista, vaikka hintataso olisi Suomeen verrattuna edullinen. Berliinissä näin oli. Ruoka ja juoma oli kotimaata edullisempaa. Kuitenkin useamman päivän ulkona syömisistä ja juomisista kertyy sen verran summaa, että kaikki mitä touhutaan, ei voi maksaa kamalasti. Onneksi kaupungissa on nähtävää edullisesti ja ilmaiseksikin. Kertakaikkisen mahtava nähtävyysvinkki Berliiniin matkaajalle on Mauerparkin eli muuripuiston kirpputoritapahtuma. Prenzlauer Bergin kaupunginosassa sijaitsevassa Mauerparkissa järjestetään sunnuntaisin iso kirpputoritapahtahtuma, jossa kirpputori- ja uudenkin tavaran myyjien kojuissa riitti ihmeteltävää. Alueelle oli kerääntynyt myös monenlaisia esiintyjia saippuakuplantekijöistä tulennielijöihin. Puistossa esiintyi muusikkoja trubaduureista jazzbandeihin. Karaokekin olisi kuulemma ollut tarjolla. 
Eikä siinä vielä kaikki: alueella oli tarjolla myös katuruokaa huokeaan hintaan. Ihmisiäkin oli paljon liikkeellä, mutta meininki oli rento ja hyvä. Jouduimme jonottamaan usealta eri kojulta ruokaa, että kaikki saivat mieleistänsä, mutta odotus palkittiin. Hot dog pelkällä ketsupilla, käsintehdyt ranskalaiset pelkällä ketsupilla, currywursti ja argentiinalainen härkäleipä täyttivät turistien vatsat.
Prenzlauer Berg oli kaupunginosa, joka jäi mieleen. Harmi, että se oli kaukana ja vähän hankalan matkan takana hotellistamme. Luulen, että sieltä olisi löytynyt meille muitakin mukavia ruokailupaikkoja kuin Mauerparkin tapahtuma. Iltaisin etsimme ravintolat mahdollisimman läheltä hotellia. Ympäristössä oli paljon etnisiä ravintoloita.  Me valitsimme ruokamme espanjalaisesta Toro Negro, italialaisesta Nuovo antica Roma ja saksalaisesta Ranke2-ravintolasta, jotka arvioimme mukaviksi perheravintoloiksi. Saksalaisten annoskoot olivat aika isoja. Havaitsimmekin hyväksi tilata yhden alkuruuan jaettavaksi, jolloin pääruokaakin vielä jaksoi syödä. Lapsille listalta löytyi vaivatta mieleistä ruokaa, eikä tarvinnut edes tyytyä nauraviin nakkeihin, kuten kotimaan ravintoloissa valitettavan usein. 

Alkuruokia: ylimmäisenä italialaisravintolan antipastot, keskellä espanjalaiset
alkupalat ja alapuolella saksalainen makkaralautanen
Ylimmäisenä espanjalaisravintolan merenelävä paella,  keskellä italialaisen ravintolan lasagne ja
alapuolella saksalaisravintolan tyylinäyte

Lounas kuitaantui reissussa katuruualla, jäätelöllä tai vaikka kuumalla kaakaolla kermavaahdolla. Kaakao olikin asia, joka meinasi aiheuttaa reissun ainoan itkukohtauksen. Vierailimme kunnon turistien tavoin Hofbräuhaus Berlinissä, ja siellä nuorempi apukokki ei suostunut vahvoista suosituksista huolimatta tilaamaan kaakaota. Kun isosiskon kaakao  kermoineen tuotiin pöytään, pikkusiskon alaleuka valahti. Tilanne hoidettiin pikinmiten tilaamalla toinenkin kaakao pöytään.

-
Niin ravintoloista kuin Berliinistä yleensäkin jäi mieleen ihmisten ystävällisyys. Hotellin, ravintoloiden ja nähtävyyksien palvelualtiin henkilökunnan lisäksi paikalliset olivat innokkaita auttamaan ja toisaalta tulivat jutustelemaan ja kysymään mahdollista avuntarvetta. Taisimme näyttää aikalailla turisteilta. Ja täytyy kyllä kiittää myös sitä suomalaista rouvaa, perheenäitiä, joka lentokoneessa kuuli keskustelumme kotiin jääneestä purkkapaketista. Hän ystävällisest tarjosi lapsille purkat niin koneen noustessa kuin laskiessakin.

Viikonloppu perheen kanssa Berliinissä vaati kolme postausta. Toisessa postauksessa olen kirjoittanut nähtävyyksistä ja toisessa muun muassa hotellista. Nyt reissumme on pääpiirteissään käyty läpi. Suuressa kaupungissa oli niin paljon nähtävää, että olisin valmis lähtemään sinne koska tahansa uudelleen. Enkä usko, että minulla olisi pienintäkään vaikeutta keksiä tekemistä. Paikkoja maailmassa ja Suomessakin riittää, ja nurkan takana odottavalla kesälomalla taidammekin keskittyä retkeilyyn lähialueella tai ainakin kotimaassa.

1 kommentti:

  1. Kiva postaus, hyvät kuvat, myös ruoka-annoksista.
    Osallistu kastehelmi kakkuvadin arvontaan mun blogissa.

    VastaaPoista