perjantai 10. kesäkuuta 2016

Salaatti raparperista ja vuohenjuustosta

Pakkohan minukin oli kokeilla tämän hetkistä some-hittiä grillattua, pekoniin käärittyä, raparperia. Ihan pelkiltään pekoniraparperia ei viitsi pistellä. Pekoniraparperit tulivatkin osaksi kesäistä salaattia, jossa toisena komponenttina oli Vatajanrannan vuohitilan paistojuusto, joka on vuohenmaidosta valmistettu, mintulla maustettu, paiston (ja pakastamisen) kestävä juusto. Vatajanrannan vuohitilan paistojuusto ja pekoniraparperi
salaatti raparperista ja vuohenjuustosta


*

Kesäinen salaatti raparperista ja vuohenjuustosta


raparperia (7 noin 10 cm pätkää)
sokeria
140 g pekonia (7 pekonin siivua)

2 pkt (200 g) Vatajanrannan paistojuusto

mieleistäsi salaattia
paahdettuja pinjansiemeniä

Salaattikastike

3 osa oliiviöljyä
1 osa valkoviinietikkaa
myllystä mustapippuria ja suolaa

Aloita valmistamalla salaattikastike. Toimiva oliiviöljyn ja viinietikan suhdeluku salaattikastikkeessa on 3:1. Mittana minulla oli ruokalusikka. Jos sinulla ei ole käytössäsi raparperisiirappia, makeuta salaattikastiketta esimerkiksi hunajalla. Mausta kastike suolalla ja pippurilla. Sekoita hyvin.

Esivalmistele sitten raparperit grillaamista varten. Valitse melko ohuita, ei paljoa etusormea paksumpia, raparperinvarsia. Laita päälle sokeria ja pyöräytä yksi pekoninsiivu yhden raparperin varren ympäri.

Leikkaa vuohenjuusto sopivan kokoisiksi paloiksi. Paistojuuston 100 g pakkauksesta viisi sopivan kokoista levyä grillattavaksi.

Grillaa sitten pekoniraparperit. Raparperit ovat valmiita, kun pekoni on kypsää. Juusto kannattaa käyttää grillissä siinä vaiheessa, kun pekoni on jo lähes kypsää. Ainakin Vatajanrannan paistojuusto kypsyi todella nopeasti.

Kokoa salaatti mieleisistäsi salaatinlehdistä, grillatuista pekoniraparpereistä ja vuohenjuustosta. Koristele paahdetuilla pinjansiemenillä ja mausta salaattikastikkeella.

*


Grillattu pekoniraparperi, hmmm. Mitähän siitä sanoisi. Melko hapan. Jos teen toisen kerran, laitan sokeria reilusti, ja vaihdan tavallisen ruokokidesokerin fariinisokeriin.

Yhdistelmä vuohenjuusto-raparperi toimi loistavasti. Kiitos vain ideasta Kananpoikien bistrolle, josta löytyy useampikin resepti yhdistelmälle vuohenjuusto-raparperi. Miten ihmeessä yhdistelmä ei ole aiemmin tullut mieleeni? Vuohenjuusto tasapainotti mukavasti raparperin happamuutta. Samalla juustosta sain ruokaan kalsiumia, jota raparperin kanssa pitäisi syödä, koska raparperin sisältämä oksaalihappo sitoo muutoin elimistön kalsiumia. Vatajanrannan vuohitilan paistojuuston saatavuuden kanssa saattaa olla ongelmia. Pienen juustolan tuotteita ei varmastikaan ole tarjolla ympäri Suomen. Paistojuuston asemasta voisi käyttää esimerkiksi halloumia.pekoniraparperi ja vatajanrannan vuohitilan paistojuusto
pekoniraparperia grillissä


Minä  käytin paistojuustoa, koska tällä kerralla siihen oli mahdollisuus, ja oikeastaan kova halukin, testata tätä pienen juustolan tuotetta. Juusto oli maultaa melko mieto. Juusto on rasvainen (30%) ja ravintosisällön mukaan voimakassuolainen, vaikka en kokenut sitä kovinkaan ravaiseksi enkä suolaiseksi. Oikein mukava kotimainen vaihtoehto esimerkiksi halloumille. Vuohitilan tuotteista maistamatta on vielä jäätelö. Toivottavasti kesän kuluessa tulee siihenkin mahdollisuus!
salaatti raparperista ja vuohenjuustostaSalaattia syödessäni jäin pohtimaan valmistinko lähiruokaa vai en? Hankin raaka-aineet mummulareissulla lähellä tuotettuina. Raparperi kasvaa lapsuudenkotini tontin kulmalla ja vuohitilalle ei ole lasten mummulasta matkaa kuin parikymmentä kilometriä. Tulin vain kuljettaneeksi raaka-aineita autolla yli 200 km, ennen kuin ne päätyivät salaattiin ja iltapalaksi.

Kesä tuntuu täällä Pirkanmaalla olevan Pohjanmaata pidemmällä. Pihassa mansikka on tehnyt raakileita ja metsässä kukkii puolukka.2 kommenttia:

  1. Ennätit ensin testaamaan! Itse en ole vielä varma uskallanko... Taidan kääriä pekonit mieluummin parsan ympärille, mutta toisaalta samaa ihanaa paistojuustoa löytyy kaapista, joten ehkä tuota yhdistelmää voisikin maistaa.. Kiitos vinkistä! :-)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sanoisin, että pekoniparsa on parempaa, vaikka raparperi on suurta herkkua. Jos kokeilet pekoniraparperia, laita ainakin reilulla kädellä sokeria tai hunajaa.

      Poista