keskiviikko 8. heinäkuuta 2015

Hellepäivän ruokaa - broilerivartaita ja salaattia vesimelonista ja varhaiskaalista

Hellepäivänä ruuanlaitosta haluaa päästä mahdollisimman helpolla. Pilkkominen ja paistaminen sisällä kuuman uunin ääressä ei paljoa kiinnosta. Viikonlopulla sai vihdoin nauttia helteisistä säistä ja suurin osa ajasta pyrittiinkin viettämään ulkona. Vihdoinkin myös ulkona syöminen onnistui.Suikaloin marinoimattoman broilerin rintaleikkeet ja valmistin niille marinadin heti aamusta.  Suikaloitu liha ehti olla marinadissa ainakin kuutisen tuntia. Tarkkaa reseptiä marinadille, en pysty tässä jakamaan, sillä soossiin tuli heiteltyä yhtä jos toista, mutta annan teille vinkin: käytä marinadeihin öljyjä, joita aina jää öljyynsäilötyistä kasviksista. 

Broilerimarinadini oli tällä kerralla jääkaapintyhjennysmarinadi. Marinadiin upposi öljyä ainakin aurinkokuivatuista tomaateista ja fetajuustosta, lisäksi sinne tyhjättiin samba oelek - purkin pohja. Pilkoin marinadiin pari valkosipulin kynttä ja yhden parhaat päivänsä nähneen punaisen chilin. Happona käytin, niin ikään parhaat päivänsä nähneen, sitruunan mehun. Lisäksi lorautin hieman soijaa ja makeutta marinadiin toi hunaja. Purkin loppu sekin. Marinadiin kun muistaa öljyn, makean, suolaisen ja hapon niin hyvä tulee. Muita mausteita sitten maun mukaan. Mikäli aikoo grillauksessa käyttää puisia varrastikkuja, ne on hyvä laittaa veteen hyvissä ajoin. Liian kuivat tikut palavat grillissä.
Broilerin kanssa tarjoilin mahtavaa varhaiskaalisalaattia. Yhteen reseptiin pääset käsiksi esimerkiksi täältä. Kotimainen kaali on nyt parhaimmillaan. Oivallus lisätä salaattiin turkkilaista jugurttia on ollut loistava. Salaatti saa enemmän luonnetta ja makua kuin pelkällä majoneesilla ryyditettynä. Kaalisalaatin voi tehdä hyvissä ajoin etukäteen, jopa jo edellisenä päivänä. Makujen tasaantuminen ei ainakaan huononna salaattia.

Sen sijaan feta-vesimelonisalaattia ei voi tehdä kovin paljoa ennakkoon, ettei salaatti ole tarjoiltaessa inhottavan vetinen.  Mutta ei hätää. Tämä salaatti valmistuu todella nopeasti ja helposti. Katsos vaikka:*

Vesimeloni-fetajuustosalaatti

1/2 vesimeloni
1 pkt fetajuustoa
1/2 prk kivettömiä mustia oliiveja
(kevätsipulia)
basilikaa
minttuaLeikkaa vesimelonista mukavasti suuhun sopivan kokoisia kuutioita. Murustele melonin sekaan fetajuustoa. Lisää salaattiin oliivit ja koristele yrteillä. Tarjoile grilliruuan lisäkkeenä.

*

Tämän menun työläin vaihe taitaa olla se, kun suikaloidut broilerit tikuttaa varrastikkuihin. Sillä aikaa kun (mies) grillaa tikut, ehtii valmistaa salaatin, kattaa pöydän ja lämmittää kastikkeen. Kastikkeen kätevä emäntä otti pakastimesta. Samalla tuli testattua, että itse valmistettu satay kestää hyvin pakastamisen. 

Varsinaisia lomaruokia tarjoillaan ehkä myöhemmin, Vuosiloma alkaa nimittäin melko pian, muutaman tunnin kuluttua. Vaikka vapaallakin täytyy kokkailla ja syödä, ollaan lomalla koko ajan joko menossa tai tulossa tai sitten muuten vain laiskotellaan. Katsotaan, koska viikonloppukokki ehtii koneen ääreen postaamaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti