perjantai 24. heinäkuuta 2015

Viherpippurimansikat itsepoimituista mansikoista

Mansikkasesonki on kuumimmillaan. Mansikka sopii ruuanlaitossa niin alku-, pää-. kuin jälkiruokiinkin. Leivonnasta nyt puhumattakaan. Viikonloppukokki säilöö pakkaseen useamman kilon mansikoita talven varalle, mutta tietysti näitä herkkuja pitää pyrkiä hyödyntämään nyt, kun ne ovat parhaimmillaan. Minulle uusi ja miellyttävä kokeilu oli viherpippurimansikat, vaikka klassikko onkin. Mansikat ovat aikuiseen makuun, joten ohje on kahdelle.










*

Viherpippurimansikat vanilijaisella kermavaahdolla


25 g voita
0,5 dl fariinisokeria
1 appelsiini
1 rkl viherpippureita
2 cl tummaa rommia

Mansikoita

1 dl kermaa
1 rkl sokeria
1 tl vanilijasokeria

koristeluun
yrttien lehtiä

Puhdista ja lohko mansikat tarvittaessa pienemmäksi. 

Purista appelsiinin mehu. 

Sulata voi paistinpannulla. Kun voi on sulanut ja alkaa saada väriä, lisää voihin sokeri. Sekoittele kunnes sokeri sulaa. Lisää pannulle vielä puristettu appelsiinin mehu. Kiehauta ja anna keittyä kokoon muutama minuutti. Lisää pannulle vielä rommi ja kämmenen pohjassa murskatut viherpippurit. 

Kaada seos mansikan lohkojen päälle ja jätä mansikat marinoitumaan joksikin aikaa. 

Vaahdota kerma ja mausta kermavaahto sokerilla ja vanilijasokerilla. Kokoa annos juuri ennen tarjoilua ja koristele halutessasi esimerkiksi sitruunamelissan, basilikan tai mintun lehdillä.

*


Taas kerran tuli sellainen resepti, että varmasti tätä jälkiruokaa tulee laitettua toisenkin kerran. Muuntelun varaa on vaikka kuinka ja paljon. Heti tulee mieleen, että rommin tilalla voisi käyttää esim. cointreauta. Mansikat voisi liekittää tai jälkkärin voisi tarjota lämpimänä esimerkiksi kylmän jätskin kanssa. Vaihtoehtoisesti vaahdon voisi tehdä vaikkapa mascarponesta. Ai että tälläisiä ruokia minä kaipaan. Pienillä muutoksilla saa aikaan aivan erilaisia makuja. 













Lasten mansikat marinoitiin appelsiinimehussa ja niiden kanssa tarjottiin samaa vanilijaista kermavaahtoa kuin aikuisten mansikoidenkin.

Ehkä tätä voisi soveltaa myös talvella pakastettuihin mansikoihin, vaan nyt tein tuoreista, eikä mistä tahansa vaan itsepoimituista. Se on toiseksi paras vaihtoehto itsekasvatettujen jälkeen. Omista, kuuden mansikantaimen tuottamista, mansikoista ei riitä niin pitkälle, että niistä saisi jotain valmistettua. Jos ehditään marjat syödään ennen kuin linnut ehtivät.

Viikonloppukokin perheen yksi kesätraditioista on käydä poimimassa mansikat Niitty-Seppälän tilalta. Lähiseudulla on toki muitakin itsepoiminta tiloja, mutta lapsia viehättää Niitty-Seppälässä kotieläintarha ja leikkipaikka. Niitty-Seppälää voi suositella etenkin lapsiperheille kesän retkikohteeksi - ja miksei tietysti muillekin. Ellei itsepoiminta kiinnosta voi tutustua kesätorin tarjotaan ja juoda vaikka munkkikahvit kahvilassa.

2 kommenttia:

  1. Viherpippurimansikat oln aivan parhaita. Oon itsekin aikeissa tehdä. Resepti on muuten ihan omiaan myös pakastemansikoille!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olin niin yllättynyt miten hyviä viherpippurimansikat on! Kiitos Nanna vinkistä, täytyy testata myös pakastemansikoista. Onneksi pakastin on mansikoita pullollaan :)

      Poista