sunnuntai 16. helmikuuta 2014

Valkosuklaa-limejäädyke

Viikonlopun jälkiruoka tehtiin 7-vuotiaan valkosuklaafanin toiveesta. Resepti on ikivanha Valion resepti. Ajalta, jolloin Valio julkaisi Kodin ruokavuosi -lehtistä. Nettimaailma on jo aikaa ajanut kotiin postitettavan kodin ruokavuoden ohi. Minulle tuli tuo lehtinen monta vuotta, ja suurin osa niistä on visusti talletettuna. Useita reseptejä on jäänyt käyttöön.
Valkosuklaa-limejäädykkeen ohjeenkin osaan ulkoa.Valkosuklaa-limejäädyke
6-8 annosta

100 g valkosuklaata
1/2 dl limenmehua
1 tl limen raastettua kuorta
1 vanilijatanko
1/2 dl sokeria
2 dl kuohukermaa
1 prk (200 g) creme fraichea

Aloita vuoraamalla kahvikupit elmukelmulla. 

Paloittele ja sulata suklaa kattilassa miedolla lämmöllä. Pese lime, raasta kuorta ja purista mehua. Lisää ne kattilaan sulaneen suklaan sekaan. Sekoita tasaiseksi, kuumenna massaa tarvittaessa hiukan.

Halkaise vanilijatanko ja kaavi siemenet. Lisää siemenet ja sokeri suklaaseen. Vaahdota kerma ja yhdistä creame fraicheen. Lisää seos varovasti sekoittaen suklaamassaan.

Nostele seos muovikelmulla vuorattuihin kahvikuppeihin ja laita pakkaseen vähintään neljäksi tunniksi tai yön yli.

Kumoa ja anna sulaa ennen tarjoilua jääkaapissa. Tarjoa vadelmien kera.


Valmis massa
Massa jäätymässä pakastimessa

Jäädyke on raikas ja kevyenkin tuntuinen jälkiruoka, vaikka siinä toki on rasvaakin mukana.    Ranskankermapurkkini oli tällä kerralla 150 g, ja niinpä sain aikaiseksi vain 4 annosta, aika isoja toki. Limen kanssa täytyy muistaa kohtuus. Muuten maistuu tiskiaineelta. Tänään käyttämäni limet olivat aika kuivakoita, ja jouduinkin puristamaan kahden hedelmän mehun, saadakseni tarpeeksi nestettä. Vanilijatangosta käytin vain puolet.

Tämä jäädyke valmistettiin nautittavaksi niin sanotusti kreivinaikaan, sillä pakastimesta alkavat vadelmat olla lopuillaan. Jäädyke sopii mielestäni parhaiten nimenomaan vadelmien kanssa.

Useasti olen tehnyt jälkkärin jo edellisinä päivinä valmiiksi. Nyt se valmistettiin aamulla ja nautittiin illalla. Helppo ja mukava jälkiruoka tarjottavaksi vaikka isommallekin joukolle!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti