keskiviikko 12. helmikuuta 2014

Arki ja nälkä, kauhea nälkä.

Arki on joskus vähän haastavaa. Töistä kotiin tullessa on väsy ja nälkä. Pahimmillaan tilanne on vielä samanlainen kuin meillä tänään: jääkaappi on tyhjä. Onneksi olen mestari taikomaan ruokaa ei mistään.
Tomaattikeitto on loistava ja lämmittävä arkiruoka. Siihen löytyy yleensä aineet kotoa. Viikonloput ja lomat ovat erikseen. Arkinen tomaattikeitto syntyy ihan vain tomaattimurskasta, joka kuuluukin kuiva-ainekaapin vakiovarustukseen. Ainekset ovat muutenkin yksinkertaiset:

prk tomaattimurskaa
sipuli
kuivaa leipää
vettä
suolaa
mustapippuria
sokeria
öljyä

Aloitan kuullottamalla sipulin (tai sipulit, joskus lisään myös valkosipulia) kauniin läpikuultaviksi öljyssä. Kuullottuneiden sipuleiden päälle kaadetaan tomaattimurska ja palastellaan kuivaneet leivät. Vettä lisätään vähän sen mukaan paljonko on käyttänyt leipää ja minkä paksuista keittoa haluaa. Päälle ripotellaan vähän suolaa ja sokeria. Kyllä sokeria. Lisään lähes kaikkiin tomaattiruokiin sokeria. Sokeri on tomaatin paras kaveri. Sitä ei tarvita paljoa ruokalusikallinen, tai pari riittää.

Seoksen annetaan keittyä joitakin minuutteja riippuen nälästä ja käytettävissä olevasta ajasta. Sanoisin, että pari minuuttiakin riittää, mutta parempaa tulee, jos antaa poreille 10 minuuttiakin. Keittämisen jälkeen olen vetänyt tomaattikeiton sauvasekoittimella sileäksi. Lopuksi voi vielä tarkistaa maun ja lisätä pippuria.Tomaattikeittoon voi loistavasti hyödyntää myös viikonlopusta jääneet kermat tai tuorejuustot jne. Ne pyöristävät ja pehmentävät sopivasti keiton makua. Tosin olen alkanut lisäämään tomaattikeittooni hapoksi pari ruokalusikallista balsamicoa kattilaan. Tänään, nälkäisenä, se tosin unohtui. Vinkin pitkään keittoaikaan ja balsamicoon sain Henri Alénin tomaattikastikkeesta, jonka ohje löytyy mm. tästä iltalehden linkistä. Alén käyttää punaviiniä, mutta balsamico toimii mielestäni myös.

Lapset ja mikseivät aikuisetkin tykkäävät meillä syödä tomaattikeiton raejuuston kanssa.


Hyvä ruoka - parempi mieli.

Ruuan jälkeen voi vaikka keskittyä suunnittelemaan viikonlopun ruokia ja tekemään kauppalistaa. Mitäköhän sitä syötäisiin? Tekisi mieli leipoa jotain makeaa. Jälkiruokakin maistuisi. Onneksi on jo keskiviikko!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti