torstai 6. helmikuuta 2014

Arkiruokaa yhdessä lasten kanssa

 Hyvänmakuinen kotiruoka valmistuu meillä arkenakin pääosin tuoreista, kotimaisista ja mahdollisimman vähän käsitellyistä raaka-aineista. 
Aina ei arkena ole aikaa tai mahdollisuutta valmistaa ruokaa alusta alkaen, mutta yritys on hyvä. Eineksiä meidän perheessä käytetään melko vähän. Suosituin eineksistä on hernekeitto. Satunnaisesti lämmitellään myös kinkkukiusausta, pinaattilättyjä ja maksalaatikkoa. 

Arkea helpottaaksemme yritämme aina viikonloppuisin kokkailla sen verran suuremmat satsit, että niistä jäisi lounasruokaa aikuisille ja lämmitettävää edes joiksikin illoiksi viikolle. Sen vuoksi perheessä on lanseerattu lauantain soppalounas. Viime lauantainen jauhelihakeitto syötiin jo tiistaina. Keskiviikko illalle oli siis keksittävä jotain.

Kun apukokeilta kysyy, mitä ruokaa laitettaisiin. Kolme todennäköisintä vastausvaihtoehtoa ovat spagetti ja jauhelihakastike, makaronilaatikko tai kanaa ja riisiä, joista sitten pääkokki tekee despoottimaisen päätöksen.

Tänään pääkokki oli niin despoottimainen, että ei turhia kysellyt, vaan teki päätöksen valmistaa kanaa ja riisiä. Apukokit valjastettiin hommiin. Aluksi apukokit laitettiin kattamaan pöytää, että pääkokki sai miettiä homman valmiiksi, etsiä pannut, kattilat ja raaka-aineet.
Varsinainen kokkaaminen aloitettiin salaatin valmistuksella ja riisin keittämisellä. Meillä käytetään yleensä basmatiriisiä ja olen ottanut tavakseni valmistaa sen sillä tavoin, että kiehutan veden, lisään suolan ja riisin. Sitten laitan kannen päälle ja levyn nollalle. Siinä kannen alla riisi hautuu kypsäksi samassa ajassa, kun valmistan kastikken. Jännä miten riisistä tulee juuri sopivaa näin! Riisi ei pääse kuivumaan.Apukokeista isompi repi salaatin ja pilkkoi tomaatin.
Se on haastavampaa kuin kurkun pilkkominen.

Pienenpi apukokki on vähän molempi kätinen ja näin oikeakätisen näkökulmasta,
 ja ehkä muutenkin, pilkkominen näyttää välillä vähän hurjalta.


Itse kastikkeen valmistus kuuluikin sitten pääkokille. Meillä lähes kaikkeen ruokaan tulee sipulia. Niinpä tämäkin kastike aloitettiin pilkkomalla ja kuullottomalla sipuli öljyssä kasarissa. Sipulin kuullottuessa pilkoin marinoimattomat boilerin rintafileet pienemmiksi, ja lisäsin kasariin. Broileri maustettiin suolalla, pippurilla, soijakastikkeella ja runsaalla määrällä currya. Ripottelin broilerinpalasten päälle vielä vähäsen venhäjauhoja ruskistumaan.


Kauniin väristen, hyvin ruskistuneiden ja maustetuiden broilerin palasten päälle kaadoin kiehuvaa vettä ja annoin kastikkeen kypsyä hiljalleen kiehuen muutaman minuutin.
Ilmeisesti hyvää oli, sillä niin nopeasti kastike kasarista hävisi. Ei jäänyt paljon huomisia lounaita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti