tiistai 25. helmikuuta 2014

Loman alkajaismenu

Viikonloppu oli tavallista parempi. Talviloma alkoi! Toisinaan sitä on kutsuttu myös hiihtolomaksi, mutta tänä vuonna hiihtokelit ovat kaukana. Luistelemaan sentään pääsisi. Se tuli todettua, kun käveleskelimme kotijärven ja lähijärven jäillä ja rannoilla.


Niin sanotun hiihtoloman alkajaismenu nautittiin lauantai-iltana.

*

Blinit perinteisin lisukkein

*

Karitsakofta, Baba Ganoush ja paahdetut perunat

*

Creme brulee

*

Tällä tavoin kirjoitettuna menu näyttää vähän hassulta, eikä siitä oikein mitään punaista lankaa löydykään. Ruuat ja maut pomppivat pitkin poikin maanosasta ja aikakaudesta toiseen. Mauistakaan ei löydy mitään yhdistävää tekijää.

Inspiraation lähteenä toimi paitsi halu koittaa valmistaa blinejä myös viimeistä edellinen Glorian ruoka&viini (1/2014). Tällä viikolla ehti tulla jo uusikin lehti, ja vanhan kokeilut oli vielä tekemättä. Hassunnäköisen menun kokeilu oli kuitenkin kannattavaa. Kokonaisuus oli itse asiassa yllättävän hyvä. Edellisestä postauksesta löytyy blini-juttua

Karitsakoftassa vain idea noukittiin Gloriasta. Jauheliha sai lopulta aika erilaiset mausteet kuin lehden reseptissä ja Baba Ganoushkin tehtiin Malinin tapaan. 

*
Karitsakofta

500 g karitsanjauhelihaa
1 tl chilijauhetta
suolaa 
 2 rkl pinjansiemeniä
1 tl jauhettua korianteria
valkosipulin kynsi
2 tl jeeraa
raastettu sitruunankuori
persilja

Hiero pinjansiemenet ja valkosipulinkynnet, raastettu sitruunankuori ja muut mausteet. Sekoita tasaiseksi massaksi. Sekoita mausteseos jauhelihaan. Pyörittele jauhelihasta peukalonpaksuisia tasaisia pötköjä(, joihin voi myös työntää varrastikut). Kuumenna paistinpannu ja lisää öljy. Paista koftia minuutti jokaiselta puolelta. Jos haluat koftat täysin kypsäksi, laita ne vielä muutamaksi minuutiksi 175 asteiseen uuniin.

*


Ruoka oli jälleen kerran maistuvaa ja menu kokonaisuudessaan aika onnistunut. Täyteläisten blinien jälkeen mausteiset koftat maistuivat oikein hyvin. Jälkiruokana pehmeä, mutta miedon makuinen creme brulee täydensi ateriaa mainiosti. Koftia täytyy ehdottomasti laittaa toisenkin kerran ja juurikin näillä mausteilla.

Yksi syy todella hyvän makuisiin koftiin oli eittämättä laadukas liha. Lähituotettua luomukaritsaa! Onneksi tätä herkkua on vielä pakastin väärällään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti