tiistai 13. maaliskuuta 2018

Palak Paneer arkiruokaa parissakymmenessä minuutissa

Palatessamme hiihtolomalta Lapista reilu viikko takaperin postilaatikossa odotti yllätys. Joku oli tilannut minulle Rakkaudella Vege -lehden näytenumeron. Kiitos siitä! Lehdestä hyppäsi ensimmäisenä silmiini Palak Paneer, jota muistin silmäilleeni jo aiemmin Vegaanihaaste-kirjasta. Vegaanihaaste-kirjasta kokkailin muun muassa porkkana-fenkolikeittoa ja sittemmin koko kirja painui vähän unholaan. Viikonloppukokin palak paner on yhdistelmä näistä kahdesta reseptistä. Palak paneer on intialainen kasviscurry, joka nautitaan riisin tai naanin kera. Parasta palak paneerissa on, että se valmistuu helposti samassa ajassa kun riisi kiehuu.


palak paneer, intialainen, kasvisruoka,arkiruoka, curry


*

Viikonloppukokin palak paneer

4 annosta

2 sipulia
2 valkosipulin kynttä
1 rkl kookosöljyä
1 tl gram masalaa
1 tl jauhettua korianteria
1 tl juustokuminaa
mieto punainen chili
inkivääritahnaa
300 g pakastepinaattia
2 dl kuohukermaa
250 g leipäjuustoa

hiukan suolaa ja mustapippuria

lisukkeeksi
riisiä

Laita ensimmäisenä riisi valmistumaan. Kypsennä pakkauksen ohjeen mukaan.

Pilko sipuli ja valkosipulin kynnet pieneksi. Laita korkealaitaiseen paistinpannuun tai kasariin kookosöljy ja kuullottele siinä hienonnettuja sipuleita, kunnes ne alkavat kypsymään. Lisää pannulle myös mausteet ja pieneksi pilkottu chili jatka kuullottamista, kunnes mausteista alkaa irrota tuoksua. 

Lisää pannulle vielä pakastepinaatti ja kerma. Hauduttele noin kymmenen minuuttia. 

Pilko leipäjuusto pieneksi ja lisää pannulle. Kuumenna palak paner, mutta älä keitä enää. Mausta suolalla ja pippurilla ja tarkista maku. 

Tarjoa heti riisin kera.

*

palak paneer, kasvisruoka, curry, intialainen, arkiruoka


Olin laskenut, että tämä ruoka uppoaa apukokkeihin kuin kuuma veitsi voihin. Onhan leipäjuusto nuoremman apukokin herkkua, samoin pinaatti. No hänpä ei kuullemma pidäkään lämpimästä leipäjuustosta, mutta söi kyllä hyvällä ruokahalulla riisiä ja pinaattikastiketta nosteltuaan juustonpalat sivuun. Vanhempi apukokki taas ei pidä kylmästä leipäjuustosta, mutta lämmin on kuulemma ihan jees. Lasten makumieltymykset ovat joskus kovin kovin mystisiä. Onneksi aikuisille maistui ja maistui itse asiassa niin hyvin, että aion kyllä tehdä palak paneeria uudelleen. Ehkä ne lapsetkin oppivat pitämään. 

Palak paneeria jäi yksi annos ylitse ja sen lämmitin töissä lounaaksi. Täytyy sanoa, että parhaimmillaan ruoka oli tuoreeltaan syötynä, mutta kyllä se lounaaksikin kelpasi. Vegaanisen palak paneerista saa käyttämällä leipäjuuston sijaan tofua ja kuohukerman tilalla esimerkiksi kookoskermaa.


2 kommenttia:

  1. Meillä on huomisen arkiruokalistalla palak paneeria! Oon tehnyt sitä Mifusta, mutta nyt lähikaupassa silmiini osui uutuus: Apetinalla on nyt ihan paneer-juustoksi nimetty tuote! En osaa vielä sanoa, vastaako intialaisen ravintolan paneeria mutta toiveet on korkealla :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Hyvä tietää paneer-juustosta! Tämä taitaa olla sellainen resepti, jota on helppo varioida mieltymysten ja sen mukaan mitä kaapista tai lähikaupasta sattuu löytymään.

      Poista