lauantai 17. maaliskuuta 2018

Soppalauantai: Tomaattinen porkkana-linssisosekeitto

Tämä elämä on nyt yhtä masterchefiä. Apukokit ovat innostuneet telkkarin kokkikilpailusta. Usein ihan arkiruuan äärellä jutellaan siitä, miten pöydässä oleva ruoka pärjäisi MasterChefissä. Tomaattinen porkkana-linssisosekeitto pärjäisi kuulemma huonosti, sillä siinä ei oikein maista sitä porkkanaa, ja linsseistäkin jää vähän ikävä suutuntuma. Näin sanoi nuorempi apukokki kauhoessaan toista annosta lautaselleen. Paistoin itselleni tofua keiton päälle, mutta nämä ennakkoluuloiset apukokit lusikoivat sopan päälle raejuustoa. Sillä ainakaan ei pärjäisi MasterChefissä! 



tomaattinen porkkana-linssisosekeitto, keitto, arkiruoka, kasvisruoka



*

Tomaattinen porkkana-linssisosekeitto


1 rkl kookosöljyä
sipuli
valkosipulin kynsi
sellerin varsi
4 porkkanaa
2 tl juustokuminaa
1 tl chilijauhetta
1 tl garam masalaa
1 dl punaisia linssejä
400 g tomaattimurskaa
5 dl vettä
limen mehu
suolaa
2 rkl tahinia

Marinoitu tofu


250 g marinoimatonta tofua
2 tl punaista currytahnaa
2 rkl soijaa
1 rkl kookosöljyä

Aloita keiton valmistaminen tofusta. Leikkaa tofu ohuiksi viipaleiksi ja pane talouspaperissa painon alle kuivumaan.

Siirry sitten pilkkomaan kasviksia. Kuullottele pieneksi pilkottuja sipuleita kattilassa kookosöljyssä. Lisää mausteeet ja kuullottele kunnes mausteista alkaa irrota tuoksua. Lisää kuullottumaan myös pieneksi pilkotut porkkanat ja sellerin varsi.

Huuhtele linssit ja lisää kattilaan. Laita kattilaan myös tomaattimurska ja vesi. 

Keitä kunnes kasvikset ja linssi ovat kypsiä. Linssin kypsyminen vie noin 10 minuuttia. Kasvisten kypsyminen riippuu siitä miten kauan olet jaksanut kuullotella niitä ja miten pieneksi pilkkoa.

Kun kasvikset ja linssit ovat kypsiä soseuta keitto sauvasekoittimella tai blenderissä.

Mausta keitto limen mehulla, suolalla ja tahinilla. Sillä aikaa kun keitto kiehahtaa vielä kerran viimeistele tofu.

Leikkaa tofuviipaleet mieleisesi kokoisiksi kuutioiksi. Laita tofukuutiot kuumalle paistinpannulle ja kun olet paistanut vähän aikaa lisää pannulle kookosöljy ja mausteet. Pyörittele tofua pannulla niin, että mausteet imeytyvät kuutioihin. Sitten tofukin on valmista.

Tarjoile keitto marinoidun tofun kanssa. Nirsojen ja ennakkoluuloisten keiton voi höystää vaikka raejuustolla.

*

Keitot ovat arkiruokaa parhaimmillaan. Soppalauantain lounaasta jää usein lämmitettävää arki-iltaan tai jos ei ihan niin paljon, niin edes sen verran, että siitä riittää aikuisille lounasta työpäiväksi. Keitto vain paranee kun sitä lämmittää. Tahinista keittoon tulee ihanan pähkinäinen aromi ja limestä tulee mieleen taas Thaimaa. Voi tätä matkakuumetta!



tomaattinen porkkana-linssisosekeitto, keitto, arkiruoka, kasvisruoka


Jos sinullekin tofun käsittely on haastavaa, etkä oikein saa tofuun makua tai rakennetta kannattaa lukaista ohjeet Viimeistä murua myöten -blogista. Minä ainakin koin ahaa-elämyksen luettuani Saaran ohjeet, ja sen jälkeen tofu on ollut hyvää tässäkin keittiössä.

Vaikka Viikonloppukokki ei ole kasvissyöjä, lähiaikoina blogiin on tulossa muutama kasvisruoka-resepti. Lähinnä lisäkkeitä ja mielenkiintoinen pastakokeilu. Toin nimittäin Gastromessuilta tuliaisina kikhernepastaa, joka on jo testattu ja hyväksi havaittu.  Ja lihansyöjille tiedoksi: pakastimessa odottaa poroa ja karitsaa. 

2 kommenttia:

  1. Herkulliset ainekset tuossa sopassa:) Suomen MasterChef ei näy ulkomailla (joku mainitsi minulle etten menetä mitään) mutta täkäläinen , erittäin värikäs Masterchefin viimeisin kausi päättyi juuri, ja pettymyksekseni paras jäi toiseksi...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, keitto onnistui hyvin. En muista mistä opin niksin lisätä tahinia sosekeittoon. Tulee kermaista ilman kermaa ;)

      Kyllä Suomen MasterChef on ihan mukavaa katseltavaa. Aivan niin taidokkaita luomuksia ei tässä kotoisessa versiossa näe kun esim. australialaisten omassa.

      Poista