sunnuntai 4. helmikuuta 2018

Tyrni-appelsiinikiisseli loistaa kilpaa sydäntalven auringon kanssa

Helmikuun ensimmäinen sunnuntai on ollut kertakaikkisen upea ulkoilupäivä! Vaikka pakkasta on koko päivän ollut reippaasti, sää ei tuntunut kylmältä, sillä on ollut aivan tyyntä. Sydäntalven aurinko paistoi kirkkaalta siniseltä taivaalta. Kyllä kelpasi kävellä auringonpaisteessa. Runsaan ulkoilun lisäksi tänään on syöty hyvin. Aikaa en ole kuitenkaan juuri viettänyt hellan ääressä. Valmistelin jo eilen suurimman osan ruuista. Sunnuntaipäivällisen alkuruokana söimme eilisiä blinejä ja pääruokana niin ikään eilen kypsennettyä routapaistia hirvestä. Myös jälkiruokakiisselin keittelin jo eilen valmiiksi. Koko menu on tulossa blogiin tipotellen. Aloitettaan jälkiruuasta ja sen jälkeen jatketaan, joko routapaistilla tai blineillä riippuen siitä, kumpiko resepti voittaa face-äänestyksen.



tyrni-appelsiinikiisseli







*

Tyrni-appelsiinikiisseli


7 dl vettä
3 dl tyrniä
3 dl appelsiinituoremehua
1,5 dl sokeria
4 rkl perunajauhoja
1 dl vettä

pinnalle hieman sokeria

Mittaa marjat ja vesi kattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja keitä muutama minuutti. Kaada kiisseli siivilän läpi. Painele marjoista kaikki mehut talteen. Lisää tyrnimehun sekaan sokeri ja appelsiinimehu. Kuumenna uudelleen kiehuvaksi ja nosta kattila pois levyltä.

Sekoita perunajauhot kylmään veteen. Kaada veteen sekoitetut perunajauhot ohuena nauhana kattilaan koko ajan sekoittaen. 

Siirrä kattila takaisin kuumalle levylle ja anna kiisselin pulpahtaa kerran. Älä keitä. Kaada valmis kiisseli tarjoiluastiaan ja sirottele pinnalle sokeria, ettei kiisselin päälle muodostu kalvoa. Anna jäähtyä. 

Tarjoile kiisseli kermavaahdon kera jälkiruuaksi tai välipalaksi.

*



tyrni-appelsiinikiisseli




Pakastimessa on vielä aika paljon marjoja, ja nyt alkaakin olla korkea aika ottaa pakastetut marjat hyötykäyttöön. Koska tyrnissä on aika iso siemen ja kova kuori, tykkään siivilöidä marjat pois kiisselistä. Lopputulos on ihanan sileä. Pidän kiisselistä kovasti ihan jääkaappikylmänä, mutta tiedän, että toiset tykkäävät syödä kiisselinsä lämpimänä.

Aromaattinen tyrni on yksi suosikkimarjoistani. Se toimii kiisselissäkin oikein hyvin. Litrasta keitetty kiisseli katoaa meillä yleensä aika nopeasti. Kiisseli on vähän retroruokaa, mutta jälkiruokana, välipalana tai aamupalapuuron päällä se tuntuu olevan kovin mieleinen. Ehkä siksi blogiinkin on päätynyt ohjeet kerroskiisseleistä. Toinen on valmistettu raparperista ja toinen puolukasta. Koska pidän aromaattisesta tyrnistä kovasti, olen laittanut siitä aiemminkin monenlaista:


tyrni-appelsiinikiisseli


2 kommenttia:

  1. Ihana jälkkäriannos, niin aurinkoinen. Minulle tyrni on vähän vieraampi marja, en ole juurikaan käyttänyt.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Tyrni on aromaattinen, mutta hapan. Olen oppinut pitämään siitä ja syön sitä ihan sellaisenaankin jogurtin tai puuron kanssa. Aika moni irvistelisi sen happamuudelle pelkältään syötynyä. Jälkiruuiksi valmisetettuna happamuus taittuu. Mukavaa viikon alkua Kaura!

      Poista