maanantai 23. marraskuuta 2015

Talvipäivän lanttuhöystö

Sunnuntairuoka oli 6-vuotiaan toiveesta palapaistia ja perunamuusia. Parasta sunnuntairuokaa, sanoi 6-vuotias. Viikonloppukokki pääsi irrottelemaan siis vain lisukkeiden kanssa. Irrottelun tuloksena syntyi lanttuhöystö. Lumi taisi saada ajatukset jo jouluun ja se näkyy paitsi lisäkkeen raaka-aineessa myös mausteessa. 
*

Lanttuhöystö


450 g lanttua
1 omena
25 g voita
suolaa
1 rkl hunajaa
1 dl omenatuoremehua
1 dl kuohukermaa
1 tl kuivattua timajamia
1 tl kanelia

Kuori ja kuutioi lanttu ja omena. Sulata kattilassa voi ja kuullota lanttua ja omenaa muutama minuutti. Lisää suola ja hunaja. Sekoita hyvin. Lisää omenatuoremehu ja kiehauta. Jätä kypsymään miedolla lämmöllä välillä sekoittaen. Lisäile kypsymisen aikana vähän kermaa, ettei höystö pääse kuivamaa. Mausta timjamilla ja kanelilla ja tarjoa esimerkiksi liharuuan lisäkkeenä.

*

Lanttu ottaa oman aikansa kypsyä. Minulla taisi pata porista tunnin verran. Lanttukuutiot pysyivät sievästi muodossaan, mutta omena hajosi soseeksi. Näin vähän mielessäni laskeskelinkin. Rakenne oli aika onnistunut, ja makukin oli mielestäni tosi hyvä. Lanttuhöystö on vähän raikkaampi versio lanttulaatikosta, joka sekin on hyvää, mutta aika tuhtia ja vähän tunkkaistakin. Lanttuhöystö sopisi vaikka joulupöytään, jos joulun tarjottavien kanssa uskaltaa irrotella.

Talvi (ja talonmiesvuoro) ja lumi saivat aikaan sen, että perhe viihtyi hyvin ulkona.  Onneksi aura-auton kuljettajat ovat taitavia, eikä talkkareille jäänyt liian paljon lunta käsin kolattavaksi. Vaikka kyllähän lumitöitä on mukava tehdä, tulee huvi ja hyöty samalla kerralla. Lasten riemua lumikinoksissa oli ihana katsella. Lapset taisivat viettää suurimman osan  viikonlopun valoisasta ajasta lumihangessa. Jos lapsilta kysytään ja minunkin puolestani tätä lumitalvea saisi jatkua ihan suoraa putkea maaliskuulle saakka. Yliannostus ulkoilmaa toivat ekstramaustetta sunnuntairuokaan; harvoin on palapaisti ollut näin hyvää.  Lanttuhöystö maistui lähinnä aikuisille. 


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti