maanantai 17. elokuuta 2015

Lihattoman maanantain linssikeitto

Viikonloppukokki ei ole kasvissyöjä, eikä ole kukaan perheenjäsenistäkään. Perheessä syödään lihaa sen verran, että vähemmälläkin tulisi toimeen. Syödään kyllä kalaakin. Kasviksiakin on mielestäni melko runsaasti tarjolla. Harvoin kuitenkaan on sellaista päivää, että ei kulutettaisi lainkaan lihaa. Jos ei muuten, niin viimeistään iltapalanäkkärin päälle tulee laitettua leikkelettä. Kasvikset kuuluvat ruokavalioon lähinnä lisäkkeinä.

Aina välillä olen koittanut noudattaa lihatonta maanantaita. Mikään omantunnon kysymys lihaton maanantai ei ole. Olen pyrkinyt maanantaina tekemään lihatonta ruokaa ja välttelemään myös esimerkiksi leikkeleitä. Perheenjäsenet syökööt kinkkunsa leivän päällä, mikäli siltä tuntuu. Maanantai sopii lihattomaksi päiväksi erityisen hyvin, koska yleensä viikonloppuna tulee valmistettua liharuokia. Tänään tein ihan oikeaa kasvisruokaa. Kasvisruuassa on haastavinta keksiä hyvä proteiininlähde, joka maistuu myös lapsille. Linssikeitto on yksi proteiini, jota olen koittanut ujuttaa ruokavalioomme. Vähän huonolla menestyksellä. Linssikeitto maistuu kyllä aikuisille, mutta apukokkien kanss aon vähän niin ja näin. Minä pidän linssikeitosta myös siksi, että se on arkista pikaruokaa, josta jää ruokatuntievästä töihinkin. Linssikeiton ideakin on muuten työkaverilta. Aineksia voi varioida sen mukaan mitä kaapista löytyy. Sipulia ja tomaattimurskaa laitan keittoon aina. Tällä kertaa sinne päätyi myös paprikaa.

*

Linssikeitto


2 dl punaisia linssejä

öljyä
1 sipuli
1 vihreä paprika
500 g tomaattimurskaa
8 dl vettä

1 pss Amerikansekoitusta (porkkanaa, pikkumaissia, paprikaa, papua ja parsakaalia)

ripaus suolaa
mustapippuria
2 tl punaista thaicurry-tahnaa

Aloita huuhtelemalla linssit kylmällä vedellä. Pilko sitten sipuli ja paprika. Kuullota pilkottuja kasviksia muutama minuutti öljytilkassa kattilassa. Lisää tomaattimurska ja vesi kuullotettujen kasvisten päälle. Kiehauta ja lisää linssit. Anna linssien kypsyä hiljaa poreillen. Linssien kypsymisaika on noin 10 minuuttia. Älä kuitenkaan keitä aivan kymmentä minuuttia ennen kuin lisäät Amerikansekoitus-pussin. Pakastekasvikset kypsyvät muutamassa minuutissa. Mausta keitto currytahnalla, suolalla ja pippurilla.

*Vaikka viikonloppukokista ei kasvissyöjää tulekaan, on ihan hyvä huomata, että kasvisruuastakin saa pienellä vaivalla maukasta ja täyttävää arkiruokaa. Aina ei tarvita kanasuikaleita tai jauhelihaa! Linssikeittoni on arjen pikaruokaa, johon surutta käytän pakastimesta löytyviä kasvissekoituksia. Suurempaa inspiraatiota odottavat jääkaapissa kikherneet. To do -listalla on falafelit. Mitäs muuta kasvisruokaa voisin kokeilla?

Viikonloppuna juhlistimme veljenpojan ristiäisiä Pohjanmaalla. Siellä vilja oli vielä kaukana valmiista, mutta hyvä tuoksu tuleentuvista viljoista jo kantautui nenään, kun kävelin pellon reunaa pitkin. Vielä ei ole syksy, kun viljatkin ovat vielä pellossa!


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti