keskiviikko 26. elokuuta 2015

Pannacotta ja lakritsainen vadelmacoulis elokuun lämpimässä illassa

Kun saa jonkin ajatuksen viikonlopun ruuasta, siitä on mahdotonta päästä yli. Kaikki lähti vadelmista. Mietin millä voisin vadelmacouliksen maustaa. Vadelmalle tuttuja makupareja ovat ainakin suklaa ja vanilija, mutta perinteinen ei nyt oikein sytyttänyt. Sitten se iski: vadelma loves lakritsi. Ja sittenhän se oli menoa. Lakritsainen aromi läpi menun. Kuulostaako hullun hommalta?








Elokuun lämpimien iltojen menu


*

Kylmäsavulohitartaletit

Karitsansisäfilettä punaviinikastikkeella
peruna-fenkolipaistoksen kera

Kuttu-Willeä ja fenkolihilloketta (ohje)

Pannacotta lakritsaisella vadelmacouliksella

*

Ihan hyvännäköinen menu kirjoitettuna ja täytyy sanoa, että toteutuskin toimi. Meillä syödään aika paljon karitsan lihaa. Yleensä sitä tulee maustettua perinteisesti rosmariinilla ja timjamilla, joten vähän erilaisten mausteiden miettiminen kutkutti kovasti mieltä ja vatsaakin. Lakritsaista aromia lähdin hakemaan fenkolilla, aniksella ja tähtianiksella. Fenkolia tarjottiinkin alku- ja pääruuissa sekä juuston kera. Fenkolinsiemen oli mielessä, mutta sitä ei ollutkaan maustekaapissa, vaikka niin luulin. Myös kirveliä olin ajatellut, mutta sitä en löytänyt kaupastakaan, en tuoreena, enkä kuivattuna. Joten fenkolinsiemet ja kirveli jäivät kokeilematta. 

Menu oli niin onnistunut, että siitä riittää postattavaa pala kerrallaan. Välijuusto on jo raportoitu edellisessä postauksessa. Pääruoka oli melko tavanomainen, joten siitä kirjoittaminen jääköön tuonnemmaksi. Nyt hehkutan jälkiruokaa, joka kyllä kruunasi koko lakritsaisen aterian. Jälkiruokaan testailin Urtekramin lakritsijauhetta, joka valmistajan mukaan on pala taivasta. Tiedä siitä sitten, mutta kyllä sillä mukavan lakritsaisen aromin sai aikaan.





Pannacotta, lakritsainen vadelmacoulis



*

Pannacotta lakritsaisella vadelmacouliksella


2 dl kermaa
1 dl maito
1/2 dl sokeria
vanilijatanko
2 liivatelehteä

3 dl vadelmia
0,5 dl sokeria
0,5 dl vettä
2 tähtianista
1-2 tl lakritsijauhetta


Pane liivatelehdet likoamaan kylmään veteen. Mittaa kattilaan maito, kerma, sokeri ja halkaistu vanilijatanko ja vanilijasta kaavitut siemenet. Kuumenna kiehuvaksi koko ajan sekoitellen. Poista vanilijatanko ja kaada kuuma seos annosvuokiin. Laita vuokat annosmaljoihin ja anna hyytyä vähintään 4 tuntia, mieluumin yön yli.

Valmista vadelmacoulis. Mittaa aineet kattilaan lakritsijauhetta lukuunottamatta. Kiehauta ja keitä miedolla lämmöllä muutama minuutti. Lisää lopuksi lakritsijauhe. Sekoita hyvin ja nosta kastike jäähtymään.

Halutessasi voit sekoittaa couliksen sauvasekoittimella, jolloin kastikkeesta tulee tasaisempaa. Itse pidän siitä, että siement tuntuvat kastikkeessa, mutta jos haluat voit hyvin paseerata kastikkeen.
*


Tein jälkiruuan valmiiksi jo aamupäivästä, jolloin pannacotta ehti hyytyä kokonaisen päivän jääkaapissa, ja kastike tekeytyä ja makuuntua jääkaapissa. Käytin coulikseen ihania ihania metsävadelmia, jotka ovat mielestäni eritavalla aromaattisia kuin puutarhavadelmat. Koristeeksi ostin torilta näyttävämmän kokoisia viljeltyjä vattuja, jotka kyllä maultaan jäävät metsävadelmille kakkosiksi. 




Pannacotta, lakritsainen vadelmacoulis



Pannacotta, lakritsainen vadelmacoulis



Pannacotta, lakritsainen vadelmacoulis



Lakritsijauheesta tuli kastikkeeseen paljon makua. Ehkä yksikin teelusikallinen jauhetta olisi riittänyt maustamaan kastikkeen; varsinkin, kun coulis ehti tekeytyä koko päivän jääkaapissa.

Jälkiruuan lisäksi illallisen kruunasi ulkona syöminen, vaikka tarvittiin myös Plan B. Näin pitkälle kesä ehti, että illallisaikaan tarkeni syödä ulkosalla. Koska ensi viikon jälkeen on jo syyskuu, luulen, että kerta oli kesän ensimmäinen ja viimeinen. Toivottavasti sentään lounaita ja päivällisiä voi vielä nauttia ulkona! 








Ei kommentteja:

Lähetä kommentti