keskiviikko 27. toukokuuta 2015

Onnistunut satay-kastike ensiyrittämällä

Satay onnistui heti ensiyrittämällä loistavasti. Kastikkeesta tuli omaan (ja perheen) suuhun sopivaa. Vaikka kastike onnistui, kuvat eivät, tai niitä tuli napsittua vähän laiskanlaisesti. Kirjaan kuitenkin reseptin ylös itselleni muistiin ja teille muille idean pohjaksi. Aivan täydellistä kastike ei ollut. Seuraavaan satsiin yritän saada vielä enemmän makeutta. Jos kastiketta tarjotaan vain aikuisille, siihen voisi lisätä vielä enemmän potkua. Toisaalla miedonmpi versio kelpasi myös apukokeille.

Satay-kastike oli keväisellä Thaimaan lomalla lähes jokapäiväistä ruokaa. Pidän pähkinäisestä ja kermaisesta kastikkeesta ja mielestäni se on parhaimmillaan kanan kanssa. Niinpä meilläkin tarjottiin kanaa ja satay-kastiketta. Kanana oli tällä kerralla broilerin rintaleikkeet, vaikka tyypillisimmillään chicken satay onkin kai vartaita. Rintaleikkeiden kanssakin resepti toimi mainiosti. Kastike sopi hyvin myös marinadiksi. Sen totesin marinoituani leikkeitä kastikkeessa muutaman tunnin ennen paistamista.




*

Satay-kastike

2 rkl jeeran siemeniä

sipuli

2 rkl voita

1 punainen chili
3 valkosipulin kynttä
2 rkl inkivääriä
suolaa

sitruunanmehua
hieman oliiviöljyä

1 tl korianteria
1 tl chilijauhetta
1 tl savupaprikajauhetta
2 rkl kalakastiketta
2 rkl soijaa
2 rkl ruokosokeria

tölkki kookosmaitoa

2 rkl maapähkinävoita

Paahda jeeran siemeniä kuivalla pannulla. Hienonna morttelissa paahdetut siemenet. 

Laita chili, valkosipuli, sipuli, inkivääri ja suola kulhoon ja hienonna pieneksi esim. sauvasekoittimella. Lisää öljyä ja sitruunanmehua, että kone jaksaa paremmin surauttaa ainekset pieneksi. 

Sulata voi pannulla ja kuullota hienonnettua sipulimassaa pannulla. Lisää pannulle paahdetut jeeran siemenet ja muut mausteet. Kaada päälle tölkki kookosmaitoa. Kiehauta ja jätä keittymään pariksi tunniksi miedolle lämmölle. Lisää keittämisen loppuvaiheessa maapähkinävoi. Jatka keittämistä sekoitellen, kunnes maapähkinävoi on sulanut kastikkeeseen. Kastike on valmista tarjottavaksi tai käytettäväksi marinadina.

*

Vaikka minulla ei ollut käytettävissä moniakaan thai-mausteita kastike oli onnistunutta.  En tiedä olisinko saanut esimerkiksi palmusokerista enemmän makeutta. Nuukuksissani ostin kalakastikkeistakin halvinta tarjolla ollutta. En tiedä oliskohan joku toinen kastike tuonut enemmän suolaisuutta, jota hain lisäämällä soijaa. Kaffir-limen lehdet tai sitruunaruoho olisivat voineet myös tuoda oman lisänsä. Mutta sitruunakin vältti. Kastiketta keitellessäni tuoksu oli tosi miellyttävä ja hyvä. Tuli loma mieleen! Myös rakenteeltaan kastike oli mieleiseni. Rakenteeseen pystyy luonnollisesti vaikuttamaan sillä, kuinka karkea rakeista maapähkinävoita käyttää.








Harmikseni huomasin, että maapähkinävoin paras käyttöpäivä on lähellä. Kastikkeeseenhan ei koko purkki kulu. Taidan tulevana viikonloppuna keitellä uuden satsin Satayta ja pakastaa sen. Kai sitä kesällä kanaa grillataan. Kysymys kuuluukin, säilyykö Satay pakkasessa? Mitä pakastaminen vaikuttaa kastikkeen rakenteeseen? Kesän kuluessa raportoin teille tuloksen. 

Tai vinkatkaahan hyvää reseptiä, johon voin maapähkinävoin lopun käyttää!



1 kommentti:

  1. Satay kesti ainakin reilun kuukauden pakastamisen ihan hyvin. Testattu on. Pakastus ei vaikuttanut makuun eikä rakenteeseenkaan.

    VastaaPoista