lauantai 7. maaliskuuta 2015

Kotoinen lihakeitto

Lihakeitto on arkiruokaa. Siinä on vain yksi ongelma. Valmistaminen kestää niin kauan, että lihakeittoa ei ihan tavallisena maanantaina töiden jälkeen yksinkertaisesti ehdi valmistaa. Valmistan lihakeiton aina kahdessa osassa. Ensimmäisenä päivänä kypsennän lihan ja toisena keitän juurekset ja keiton valmiiksi.  Lihakeitto on niin perinteistä, että sitä ei paljon uskalla tuunailla, ja siksipä minunkin reseptini aivan tavallinen. 
Soppatoive lauantaiksi tuli 8-vuotiaalta. Pari viikkoa lomaherkkuja saa kaipaamaan kotoisia ruokia, ja mikäs sen perinteisempää kuin lihakeitto. Meinasi vain tulla kapuloita rattaisiin. Oli työn takana löytää keittolihaa ruokakaupoista. Halusin ehdottomasti luullista lihaa, jolloin liemeen tule hyvä maku. Koluttuani kolme ruokakauppaa, market-tasoisia, luovutin. Onneksi lihakauppa palvelee! Jotenkin sinne erikseen hankkiutuminen tuntui ajatuksena työläältä. Helpommalla olisin päässyt kun olisin kurvannut suoraan lihakaupan pihaan. Sieltä saa aina luullistakin keittolihaa juuri sen kokoisen palan kun sattuu tarvitsemaan.

*

Lihakeitto


1 kg luullista naudan lihaa (esim. etuselkää tai lapaa)
2 l vettä
20 g suolaa
2 porkkanaa
sellerin varsi
sipuli
2 laakerinlehteä
mustapippuria
maustepippuria

1 kg perunoita
400 g porkkanoita
200 g lanttua
sellerinvarsi
kuivattua lipstikkaa

Ota liha hyvissä ajoin huoneenlämpöön. Mittaa vesi 5 l kattilaan, huuhtele liha ja laita se kylmään veteen. Kuori vaahto, jota alkaa muodostua, kun liemi lämpenee,  pinnalta reikakauhalla. Näin saat kirkkaan liemen. 

Kun vaahtoa ei enää muodostu, lisää kattilaan suola, mausteet ja kuoritut juurekset krouveina paloina. Sipulin voi laittaa, vaikka kokonaisenakin, niin se on helppo ottaa liemestä pois.

Keitä lihaa ainakin pari tuntia tai kunnes se on kypsää ja mureaa.

Ota liemestä pois kasvikset ja liha. Leikkaa liha pienemmiksi paloiksi ja laita palat takaisin liemeen. Jos valmistat keiton loppuun vasta seuraavana päivänä, jäähdytä liemi, ja laita se jääkaappiin.

Kuori ja paloittele juurekset mieleisen kokoiseksi. Lisää ne liemeen lihan joukkoon ja keitä kypsäksi. Mausta kuivatulla lipstikalla ja maista ennen tarjoilua.
*

Keittelin soppalihan kypsäksi perjantai-iltana töiden jälkeen. En tullut katsoneeksi aikaa kellosta, mutta ainakin pari tuntia kattila porisi liedellä. Liha oli niin mureaa ja luukin oli siitä irronnut, että pääsin helpolla paloittelun kanssa.

Lauantaina juurekset kuorittiin ja pilkottiin liemen sekaan ja lihojen päälle talkootöinä. Keitto kiehui ja juurekset kypsyivät vajaassa puolessa tunnissa. Tällä kertaa liemestä tuli niin maukas, että en lisännyt enää muita mausteita keittoon kuin Maijan lipstikkaa. Suolaakin oli makuuni juuri sopivasti. Aika usein teen soppani näppituntumalla, mutta tällä kertaa mittasin veden, suolan ja punnitsin jopa juurekset. Välillä on hyvä tarkistaa sitä näppituntumaa.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti