sunnuntai 18. tammikuuta 2015

Palapaistia hiihtäjille

Tämän talven kelit ovat olleet niin vaihtelevat, että ilo ulkoilusta on otettava heti, kun siihen on mahdollisuus. Yhtään ei tiedä pääseekö luistelemaan tai hiihtämään, onko tulipalopakkanen vai vesisade. Aamupäivällä koko perhe lähti hiihtolenkille. Hiihtelin 5-vuotiaan kanssa 2 km lenkin. Samassa ajassa 8-vuotias päästeli isänsä kanssa 7 km. Valmistelin päivällistä jo etukäteen, vaikka ruoka laitettiinkin uuniin vasta, kun olimme päässeet kotiin. Kaakaon ja leivän voimalla jaksoimme hiihtolenkin jälkeen odotella palapaistin valmistumista.






Palapaisti on jälleen yksi osoitus siitä, että maistuvaan herkulliseen kotiruokaan ei tarvitse monimutkaisia menetelmiä tai erikoisia raaka-aineita. Perinteinen suomalainen palapaisti on sellaista ruokaa, joka tuo lapsuuden mieleen. Se on vähän sellaista mummularuokaa. Pitkään uunissa kypsyvästä ruuasta leviää hyvä tuoksu koko huusholliin. Tuoksu oli niin hyvä, että 5-vuotias havahtui yläkerrasta leikeistään ja huuteli, että mikä hyvä haju täällä on. Hyvästä tuoksusta, ja siitä, että se huomataan tulee äidille ja kokkaajalle hyvä mieli. Palapaisti on siis hyvän mielen ruokaakin kaiken muun lisäksi. Resepti lienee tuttu, mutta julkaistaan se nyt, vaikkapa taas muistin virkistykseksi.



palapaisti, nauta, kotiruoka




*

Palapaisti


1 kg naudan paistia 
vehnäjauhoja
sipuli
voita
rypsiöljyä
suolaa
vettä
mustapippuria
maustepippuria
pari laakerinlehteä

Valitse tuoretta hyvälaatuista naudanlihaa. Meillä käytettiin tällä kerralla naudan ulkopaistia. Ota liha hyvissä ajoin ennen valmistamista huoneenlämpöön. Leikkaa liha mieleisesi kokoisiksi paloiksi. 

Pyörittele lihanpalat vehnäjauhoissa ja ruskista paistinpannussa voi-öljyseoksessa pienissä erissä. Tässä ruuassa ei kannata säästellä voita, eikä jauhoja. Siirrä ruskistetut lihanpalat pataan odottelemaan. Huuhtele paistinpannu aina välissä vedellä ja kaada se pataan ruskistettujen lihojen päälle.

Kuullota myös sipulia paistinpannussa ennen pataan lisäämistä. 

Mausta pata pippureilla, suolalla ja laakerinlehdillä. Lisää lopuksi pataan vettä niin, että lihat peittyvät. Siirrä pata uuniin 125 asteeseen kypsymään ja anna hautua rauhassa ainakin pari tuntia. Mitä pidempään maltat, sen parempaa tulee. Meillä pata oli uunissa 3, 5 tuntia. Tarkkaile ruokaa välillä ja lisää nestettä, jos on tarvetta.

Tarjoa palapaistia keitettyjen perunoiden kanssa. Lisäkkeeksi sopivat mainiosti myös esimerkiksi sienisalaatti ja puolukkasurvos.

*



palapaisti, nauta, kotiruoka



Harvoin meillä vallitsee ruokapöydässä niin harras hiljaisuus, kun viime sunnuntaisella päivällisellä.  Ulkoilun ja urheilun tuoma nälkä on harvinaisen hyvä mauste. En tiedä tuleeko muilla palapaistista mieleen mummula, mutta minulla tulee. Mummula-fiilistä vahvistetin kattamalla pöytään mummulasta peräisin olevat Sorsakosken aterimet ja keittelemällä jälkiruuaksi oikein kunnon pullakaffeet. Pullan ovat apukokit leiponeet, kuinkas muuten kuin mummulassa.






Ei kommentteja:

Lähetä kommentti