tiistai 13. tammikuuta 2015

Kermaviilihunnutettu uunilohi

Kun nyt on lähdetty tälle uudistusten tielle, laitettiin sunnuntaina niinkin perinteistä ruokaa kuin uunilohta aivan uudella tavalla. Glorian ruoka ja viinissä (1/2015) vinkattiin mehevöittämään lohi suolaliemessä ennen kypsennystä. Näin me teimme. Toinen tärkeä tekijä mehevään loheen oli paistomittari, jonka avulla lohi kypsennettiin juuri oikeaan lämpötilaan. Artikkelin bongasi mieheni, joka on usein valitettellut uunilohen kuivuutta. Testattuaan tämän reseptin, eipä valittanut enää.
*

Kermaviilihunnutettu uunilohi


1100 g lohifilettä
1 prk kermaviiliä
1/2 sitruunan mehu
ripaus suolaa
pieni tillipuntti

Suolaliemi
1,4 l vettä
1,5 dl suolaa

Tee suolaliemi. Kuumenna vesi, mittaa suola veteen ja sekoittele kunnes suola on sulanut. Jäähdytä vesi ensin huoneenlämpiöseksi ja sitten jääkaappikylmäksi. Laita lohifile uiskentelemaan kylmään suolaliemeen 20 minuutiksi.

Laita uuni lämpenemään 100 asteeseen ja valmista kermaviilistä, sitruunasta ja tillistä seos. Huuhtele lohi kylmän veden alla ja kuivaa talouspaperilla. Laita lohi uunivuokaan ja sivele kermaviiliseos lohen pintaan.

Työnnä paistomittari kalan paksumpaan kohtaa ja laita lohi uuniin. Kun mittari näyttää 42 astetta, lohi on kypsää. Tähän meni noin puoli tuntia.
*

Täytyy tunnustaa, että suhtauduin aluksi skeptisesti koko hommaan. Pelkäsin kalan jäävän raa´aksi. Ei olisi kannattanut epäillä, lohi oli juuri hyvän kypsää; se ei ollut liian kypsää, mutta ei raakaakaan. Pyrstöstä löytyi kypsempää kalaa, mutta sekään ei ollut kuivaa. Alkuperäisessä reseptissä neuvottiin käyttämään smetanaa, mutta meillä oli kaapissa vain vähärasvasista kermaviiliä. Luulen, että rasvaisempi smetana olisi tuonut kalaan vielä enemmän täyteläisyyttä, mutta kermaviililläkin pärjäsi. Kovin isoja perunoja ei kalan kypsymisen aikana ehdi kypsäksi keitellä. Minä tein kalalle lisäkeeksi sikurinlehdistä ja pavuista lämpimän salaatin, mutta sen postaaminen jääköön toiseen kertaan.


Uusien raaka-aineiden ja ruuan valmistustapojen lisäksi blogikin on uudistunut. Toivottavasti uusi ilme miellyttää muidenkin silmää. Näin on mielestäni selkeämpää ja raikkaampaa. Mitähän uutta tämä vuosi vielä tuokaan tullessaan, kun meno on näin hurjaa jo ennen tammikuun puoltaväliä.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti