sunnuntai 31. elokuuta 2014

Pizzaperjantain jälkeen tulee soppalauantai: Kalakeitto

Perinteeksi on muodostunut keittää lauantaisin soppaa melkein muuripadallinen. Kesäisin soppatykki lomailee, mutta muutoin tapa keittää iso kattilallinen soppaa lauantain lounaaksi, on osoittautunut hyväksi. Isosta kattilallisesta jää aikuisille yhdet lounaat ja sen lisäksi koko perhekin syö siitä kiireisen arki-illan ruuan.

Se paljonko isosta kattilallisesta jää, riippuu täysin siitä, mitä soppaa kattilassa on. Lapsiperheessä perinteinen jauhelihakeitto ja kanakeitto ovat niitä suosituimpia. Samoin luullisesta keittolihasta keitetty soppa. Eksoottisuus ei ole meillä hyvästä, joten hyvin hyvin perinteisellä linjalla mennään. Tyyliin: perunoita, porkkanaa ja sipulia. 


Kovin usein ei tarvitse samaa keittoa syödä, sillä edellisten lisäksi meillä maistuvat erilaiset kasvissosekeitot, joista suosituin lienee aurinkosoppa. Bataatti antaa aurinkosopalle kauniin värin ja väristä kai lapset keksivät nimenkin keitolle. Näitä vähemmän suosittuja lounaskeittoja meidän perheessä ovat kalakeitot ja minestronekeitto, jotka kyllä maistuvat aikuisille. 

Keitot tehdään usein fiilispohjalla ja niistä aineista mitä kaapista sattuu löytymään. Soppakauden ensimmäiseen soppaan panostin hiukan enemmän ja ostin kaupasta vartavasten fenkoleita. Toisaalta tähänkin kalasoppaan heitettiin kirjolohen lisäksi jääkaapista pizzaperjantailta jääneet kylmäsavulohen palat. *
Kalakeitto

1,5 kg perunoita
300 g porkkanoita
2 sipulia
3 (600 g) keskikokoista fenkolia
purjoa
voita
700 g lohta
100 g kylmäsavulohta
suolaa
vettä
1/2 pakettia koskenlaskijaa
tilliä.

Kuori ja pilko sipuli ja fenkoli. Kuullota fekolia ja sipulia. Kuori ja pilko perunat ja porkkanat. Lisää pilkotut juurekset kattilaan. Lisää kasvisten päälle vettä niin, että ne peittyvät. Lisää varovasti vähän suolaa. Keitä kunnes juurekset ovat lähes kypsiä. Lisää lohen palaset ja koskenlaskija. Jatka kypsentämistä kunnes kala on kypsynyt ja juustosulanut liemeen. Tarkista maku ja tarjoile.

*

Aikuisten makuun keitto oli maukas, mutta fenkoli oli lapsille liian eksoottista, vaikka miedon makuista onkin. Kuopusta tosin huvitti fenkolin tuoksu, joka juureksesta lähtee kun sitä pilkkoo. Aniksen tuoksu oli salmiakki-fanille mieleen. Koeryhmään kuului myös eräs 4-vuotias neitokainen, joka kohteliaasti kyllä maisteli fenkolia, mutta tarjoutui sitten syömään lohen, perunat ja porkkanat.

Niin maukasta kun keitto olikin, tätä ei meillä ihan heti valmisteta uudelleen. Mielipiteeni muodostin syötyäni viikon sisällä samaa keittoa lauantaina, maanantaina ja torstaina lounaaksi ja keskiviikkona päivälliseksi.


Ps. Pakastimessa on vielä kaksi annosta.

1 kommentti:

  1. Lähes samalla reseptillä tehty soppa teki 18.4 kauppansa myös apukokeille. Kylmäsavulohta oli 200 g ja kirjolohta noin 500g. Keitossa oli yksi iso fenkoli ja yksi sellerin varsi.

    VastaaPoista