keskiviikko 3. syyskuuta 2014

Sipsejä kaalista

Meidän keittiössä ei ratsasteta trendien aallonharjalla. Vaikka mielestäni suhtaudumme varsin ennakkoluulottomasti uusiin raaka-aineisiin ja maistelemme mielellämme uusia makuja, valmistamme ruokaa usein varsin tavanomaisesti, tutuista raaka-aineista ja vähän yllätyksettömästikin. 

Etnisten raaka-aineiden ja ruokien kokeilukin tulee keittiööni viiveellä. Tosin olen yllättänyt itseni kuluneena kesänä valmistamasta ruokia ja käyttämästä mausteita jotka viittaavat Lähi-idän keittiöön. Tosin sekin trendi on ollut vallallaan jo pitkään. 

Eikä meillä olla niin nopeita edes sellaisten trendin kanssa, jotka liittyvät suomalaiseen tapaan valmistaa ruokaa. Otetaan nyt vaikka esimerkiksi savustaminen, josta blogeissa on kirjoiteltu jo vuosia. Meillä innostuttiin viime keväänä. Sitten viime kevään olen syönyt savustettua broileria, punajuurta, valkosipulia, naudanlihaa, tomaattia jne. Suunrin osa näistäkin on muuten raportoimatta. Joka tapauksessa oppia ikä kaikki. Aikaisemmin savustaminen oli liittynyt vain ja ainoastaan kalaan. Muurikan sähkösavustin on muuten verraton laite!


Tunnustettava on myös, että kotimaiset trendiraaka-aineet löytävät viikonloppukokin kotiin viiveellä. Viimeisin trendiruoka kokeiluni oli lehtikaalisipsit. Tosin toisilla se taisi olla trendiruokaa viime kesänä, mutta parempi myöhään kuin milloinkaan. Opinpahan monta asiaa lehtikaalista. Ensinnäkin sen, että se on varsinainen c-vitamiini pommi, ja siinä on myös paljon rautaa, kalsiumia ja protiinia. Opin myös, että se on perinteinen suomalainen kasvis, jonka käyttö hallittiin aikaisemmin, mutta sittemmin se on unohtuntut. 


Olen täällä aikaisemmin julistanut intohimoani kaaliin, eikä lehtikaali tee poikkeusta. Rakastuin tähänkin kaaliin alta aikayksikön. 

*
Lehtikaalisipsit

Lehtikaalia
öljyä
suolaa

Leikkaa lehtiruoti pois lehtikaalista ja revi kaalin lehti pienemmiksi paloiksi kulhoon. Lorauta päälle pari ruokalusikallista öljyä ja pyörittele kaalin palasia niin, että öljy on levinnyt niihin. Levitä öljytyt kaalin lehdet uunipellille ja ripottele päälle suolaa. Paahda kaalia varovasti 200 asteisessa uunissa noin 15 minuuttia. Sipsit ovat valmiita, eikun nauttimaan ja katsomaan vaikka koripalloa!

*Lehtikaalisipsit heti uunista tulleina


Tämä olikin helppo ja nopea herkku. Terveellisempikin snacksi kuin perunalastut. Omiin sipseihini käytin rypsiöljyä ja suolana oli Gourmet-suola. Voisin hyvin kuvitella maustavani niitä enemmänkin. Juuri paistetuissa sipseissä oli vain hyvin mieto kaalin maku. Kaalin tuoksu oli huushollissa makua voimakkaampi. Pellillisestä jäi vähän seuraavaankin päivään ja aivan yhtä hyville maistuivat kuin heti uunista tultuaan. Kaalin maku oli ehkä voimistunut. 

Lehtikaalisipsit käyvät hyvin naposteltavaksi sellaisenaan, mutta toimivat aivan varmasti osana alkuruokaa, salaatti tai koristeena esimerkiksi sosekeiton päällä, jolloin niistä tulee vähän rapeuttakin annokseen.

Niin ja virheistähän oppii myös. Rehellisyyden nimissä on tunnustettava, että ensimmäistä satsia valmistaessani opin, että lehtikaali palaa uunissa tosi helposti. Nyt osaan siis valmistaa myös lehtikaalituhkaa. Vinkiksi muille: tarkkailkaa uunejanne!


Lehtikaalisipsit versio 1 lopputuloksena lehtikaalituhkaa

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti