maanantai 22. syyskuuta 2014

Mantelinen suklaamousse kesän loppumisen kunniaksi

Tämän kesän päätti eilisiltainen ukkonen. Ensin ajattelin, että elosalamat välkkyvät, mutta kyllähän se sitten jyrähtikin muutaman kerran. Eilen ilmanala oli lämmin ja lempeä. Tänään kolea ja kylmä. Syksy on tullut!

Kesä 2014 on ollut pitkä. Ainakin, jos sitä mitataan uimakautena. Talviturkki lähti huhtikuun helteillä 26.4 ja kesän viimeinen pulahdus kotijärveen oli viikko sitten. Uimareissulta 26.4


Elokuun puolivälistä, jolloin luulin uivani viimeistä kertaa tälle kesälle.


Kesän viimeinen vene- ja uintiretki 13.9

Huhtikuun ja syyskuun väliin on mahtunut kaikenlaista säätä. Jos ei nyt ihan lunta ole satanut, niin räntää ainakin. Helteistä huhti- ja heinäkuuta, koleaa ja kylmää toukokuuta, lempeää elokuuta ja kaunista syyskuuta. Kesäkuukin taisi mennä kesää ja lomaa odotellessa. Kesäkuusta ei ole edes montaa valokuvaa.

Kesän loppuminen on ollut mielessä ehtinyt olla mielessä monesti. Ensin loman loppu tuntui kesän lopulta, sitten koulun alku, sitten venetsialaisten vietto.

Kesä on jatkunut aina eiliseen saakka, eikä vähiten siksi, että luonto on vielä ollut kesäinen ja kukkaset ovat kukkineet kauniisti. Siitä on todisteena muutama kuva kävelyretkeltä 14.9. Myöhäisen kesän tai alkavan syksyn huomaa kuitenkin valosta. Se tulee matalammalta. Lyhyen kävelyn aikan aurinkokin laski.

Kesän loppu merkitsee uusia makuja keittiössäkin. Tässä on jo tovi säilötty ja herkuteltu marjoilla, omenoilla, luumuilla ja sienillä. Vähitellen saan taas kaivaa esiin myös rautapadan. Salaatit ja kevyet ja raikkaat ruuat odottakoot ensi kesään.


*

Mantelinen suklaamousse


2 dl kuohukermaa
2 tl vanilijasokeria
120 g tummaa suklaata
2 cl mantelilikööriä
paahdettuja mantelilastuja

Sulata suklaa vesihauteessa tai mikrossa. Vaahdota kerma. Mausta kerma vanilijasokerilla ja manteliliköörillä. Sekoita sulatettu suklaa kermaan ja kokoa annoksiksi. Koristele annokset paahdetuilla mantelilastuilla.

*

Mantelinen suklaamousse aikuiseen makuun on helppo ja nopea valmistaa. Meillä herkuteltiin tällä jo parisen viikkoa sitten, mutta se sopii erinomaisesti lohturuuaksi koleisiin ja pimeneviin iltoihin.Ei kommentteja:

Lähetä kommentti