tiistai 10. maaliskuuta 2020

Munakoiso-kurpitsapata - curryako tämä on?

Arkea helpottaakseni olen ottanut tavaksi laittaa sunnuntaisin "ylimääräistä" ruokaa. Koska perheessä on keskusteltu viime aikoina ahkerasti ilmastonmuutoksesta ja kasvisruokailusta, nämä extraruuat ovat usein olleet aika kasvisvoittoisia. Kasvissyönti on mun mielestä ihan okei, kunhan vaan katsoo että kasvisruokakin on ihan oikeaa ruokaa, eikä vain pelkkää nuudelia tai salaattia. Munakoiso-kasvispata oli oikein helmi kasvisruokien joukossa. Pata vaatii pitkähkön hauduttamisen ja kurpitsan kuorimisessakin on sen verran hommaa, että arkena tämän ruuan valmistamiseen ei meillä taivu kukaan. Mutta se ei haittaa. Maistelin pataa nimittäin tuoreeltaan sunnuntaina ja lämmitettynä maanantaina. Melkein uskaltaisin sanoa, että lämmitettynä pata oli parempaa!


Munakoiso-kurpitsapata

Munakoiso-kurpitsapadan makumaailma menee selvästi Intian suuntaan. En tunne intialaista ruokaa paljon palak paneeria enempää, joten valaiskaahan minua. Voisiko tällaista ruokaa kutsua curryksi? Alla oleva resepti löytyi vanhoja lehtiä selaillessa (Glorian ruoka- ja viini 1/2016) Resepti on testattu ja hyväksi havaittu.

*

Munakoiso-kurpitsapata

6 annosta

pieni myskikurpitsa
munakoiso
230 g kikherneitä
1 dl punaisia linssejä
punasipuli
4 valkosipulinkynttä
1 rkl oliiviöljyä
1 tl kurkumaa
1 tl garam masalaa
1 tl kanelia
1/2 tl kardemummaa
2 dl kasvislientä
1 rkl hunajaa
suolaa
sitruunan mehu ja kuori
lehtipersiljaa

Vuohenjuustojogurtti


150 g ruohosipuli vuohenjuusto (Chavroux)
1,5 dl turkkilaista jogurttia
sitruunamehua

Sekoita vuohenjuustojogurtin aineet keskenään ja laita jääkaappiin, että maut ehtivät tasaantua.

Esivalmistele kasvikset. Kuori kurpitsa, poista siemenet ja leikkaa kurpitsa pieniksi kuutioiksi. Kuutio myös munakoiso. Valuta kikherneet ja huuhtele linssit. Kuori ja paloittele sipulit.

Lisää pataan oliiviöljyä ja kuullota paloiteltuja sipuleita miedolla lämmöllä, kunnes ne alkavat pehmenemään. Lisää pataan kurkuma, garam masala, kaneli ja kardemumma. Anna kypsyä minuutin verran.

Lisää kurpitsa ja munakoisokuutiot pataan ja sekoittele muutama minuutti. Lisää kikherneet, linssit, kasvisliemi ja hunaja. Anna hautua kannen alla noin 40 minuuttia.

Mausta lopuksi sitruunamehulla ja lehtipersiljalla. Tarjoile vuohenjuusto jogurtin kera.

*

Munakoiso-kurpitsapata

Myskikurpitsan kuorimiseen mulla on muuten tarjota vinkki. Mikrota kurpitsaa täydellä teholla pari minuuttia. Ennen mikroon laittamista pistele haarukalla reikiä ympäri kurpitsaa. Jos reiät jää pistelemättä, kurpitsa räjähtää! Mikrossa kurpitsa kypsyy juuri sen verran, että sen kuoriminen on paljon, paljon helpompaa.

Suosittelen myös kovasti vuohenjuustojogurtin valmistamista. Suolainen kastike on mukava lisä mausteiselle ja makeahkolle padalle, vaikka myskikurpitsa ei olekaan kurpitsa makeimmasta päästä.


Munakoiso-kurpitsapata

Perheessä podetaan ilmastoahdistusta. Sen seurauksena lupauduin kokeiluun, jonka toteutamme vasta koulujen kesäloman alettua. Lupasin, että testaamme, mitä tarkoittaa viikko kasvissyöjänä. Kesäloma valikoitui ajankohdaksi siksi, että koulussa ei kyllä voi ilmoittaa olevansa viikon kasvissyöjänä! Joka tapauksessa tämän lupauksen lunastaminen vaatii vähän parempaa tutustumista kasvisruokiin. Onnekseni pelkkä lupaus kokeilun toteuttamisesta sai lapsetkin oikeasti kiinnostumaan siitä, millaista ruokaa kasvisruoka on. Luulen, että tämä helpottaa pitkäaikaista pyrkimystäni ujuttaa lisää kasvisruokia meidän ruokavalioomme jo ennen testi viikkoa. Ainakin siihen on hyvä vedota. Aikuiset sen jo auliisti myöntävät, että kasvisruoka on hyvää, mutta lapset ovat vähän ennakkoluulojensa vankeja. Otan mielelläni vastaan vinkkejä ihan oikeista kasvisruuista.

2 kommenttia:

  1. Ihana psta, ja just sen tapaista mitä tykkään syödä etenkin kylmempänä kautena täällå.Kiva että olet onnistunut saamaan lapsesikin innostumsan kasvisruuasta, oman poikani kanssa se oli hienan turhauttavaa ,mutta helpostihan pystyy piilottamaan kasviksia ruokaan ja leivontaan. Mukavaa viikonloppua 🌺

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Mä olenkin joskus sanonut, että mikään ei ole niin ovela kuin äiti, joka yrittää syöttää lapsilleen kasviksia. Kun riittävästi pilkkoo ja hauduttaa, niin ruokiin saa piilotettua aivan uskomattoman määrän kasviksia. Mukavaa viikonloppua sinnekin Jael!

      Poista