tiistai 23. huhtikuuta 2019

Japanilainen juustokakku

Kolmesta raaka-aineesta valmistettu japanilainen juustokakku kuulostaa niin eksoottiselta, että en oikein uskaltanut luottaa sen onnistumiseen. Siksi leivoin pääsiäisen aikaan kaksi kakkua: japanilaisen juustokakun ja mango-passionkakun. Japanilaisen juustokakun ohje oli jäänyt mieleen jo edelliseiltä vuosilta, ja kun Kaikki äitini reseptit -blogin Nanna nosteli ohjetta esiin facebookissa. Tartuin syöttiin. Pienensin ohjetta hieman. Ihan käytännön syistä, sillä suklaalevyt olivat 100 g painoisia ja tuorejuustokin 200 g pakkauksessa.





*

Japanilainen juustokakku


5 munaa
200 g valkosuklaata
200 g tuorejuustoa

Laita uuni kuumenemaan 170 asteeseen. Vuoraa noin 20cm irtopohjavuuan pohja leivinpaperilla. Asettele leivinpaperi kiertämään myös vuokan reunaa niin, että paperi nousee reilusti laitojen yli. 

Erottele keltuaiset ja valkuaiset. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Sulata paloiteltu suklaa vesihauteessa. Sekoita sulanut suklaa ja tuorejuusto sileäksi massaksi sähkövatkaimella. Sekoita myös keltuaiset taikinaan. Kääntele lopuksi valkuaisvaahto kolmessa erässä taikinaan.

Kaada massa varovasti vuokaan. Pidä huoli, että leivinpaperi pysyy paikoillaan. 

Juustokakku kypsennetään vesihauteessa. Laita siis juustokakkumassalla täytetty vuoka isomman vuokan sisään ja kaada isompaan vuokaan kiehuvaa vettä. Riittää jos vettä on noin puoleen väliin vuokaa.

Paista juustokakkua 170 asteisessa uunissa 15 minuuttia. Vähennä sitten uunin lämpötila 160 asteeseen ja paista vielä toiset 15 minuuttia. Sammuta uuni ja jätä kakku vielä vartiksi uuniin.Ota vuoka pois uunista ja anna jäähtyä. Maut tasaantuvat vielä jääkaapissa. Kannattaa laittaa kakku jääkaappiin vähintään pariksi tunniksi. Kakun voi tehdä myös edellisenä päivänä valmiiksi ja säilyttää jääkaapissa, kun sen vain suojaa hyvin mauilta. Kakkua ei kannata irrottaa vuokasta ennen kuin kokonaan jäähtyneenä.

Pääsiäisen kakku koristeltiin tietysti suklaamunilla ja tomusokerilla.

*



japanilainen juustokakku


Kakku oli helppo valmistaa! Vähän piti miettiä astioita ja työjärjestystä, ettei tule turhaa tiskiä. Niin ja kytätä kelloa. Kakku kohosi kauniisti, mutta ei mitenkään älyttömän paljon. Kun otin kakkua pois uunista se oli vielä todella hyllyvä. Päätin kuitenkin ottaa kakun pois, koska olin noudattanut ohjetta orjallisesti. Viimeistään jääkaapissa kakku muuttui kiintämmäksi, ja jäähtyneenä sain sen oikein hyvin siirrettyä kakkuvadille ja leikkaaminenkin onnistui hyvin.  Leikatessa sitten jo huomasin, että kakku oli keskeltä lähes valuva. Olen aina aika ajoin epäillyt uunini tehoja ja lämpötiloja. Minusta uuni käyttäytyy kummallisesti. Toisinaan se paistaa niin kuin pitää ja toisinaan ei. Tämä kerta oli taas niitä, kun paisto ei onnistunut nappiin. Pitäisi hankkia uusi uuni, tai koko keittiö.

Sinänsä kakku oli onnistunut, eikä se maistunut yhtään vähää raa'alta. Kakku taisi olla pehmein koskaan syömäni ja siinä oli ihana kinuskinen tuoksu. Hämmästyttävää miten paljon makua ja makeutta valkosuklaasta irtoaa! Keittelin kakun kylkeen tyrnistä melbaa. Käytännössä siis keittelin tyrniä ja sokeria. Harmittavasti valkoinen sokeri pääsi loppumaan, ja vaikka tumman ruokosokerin käyttö ei varmasti makua huonontanut, melbasta se teki ikävän väristä. Minusta marjaisa raikas kastike oli niin onnistunut, että suosittelenkin kakun kylkeen jotain vastaavaa. Tyrni ainakin sopii valkosuklaan kanssa samoin puolukka ja moni muu.

Kakkua koristelemassa on apukokeista vanhempi, nyt 13-vuotias teini. Nuorempi saavutti alkukuusta ensimmäiset pyöret kymmenet. Tänä vuonna lasten synttäreitä on juhlittu useilla pienillä jutuilla. On ollut niitä kaikille tuttuja kiireitä! Japanilainen juustokakku ja mango-passionkakku toimittivat synttärikakkujen virkaa pääsiäisenä, kun mummun ja paapan kanssa juhlistettiin huhtikuun tyttöjä.


japanilainen juustokakku

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti