torstai 21. maaliskuuta 2019

Pehmeät sämpylät kaurapuuron lopusta

Voisi luulla, että minulla on laihialaisia sukujuuria, niin tarkasti otan kaiken talteen. Mainittakoon nyt esimerkiksi erinäköiset liemet, joita jää liha-, kala- tai kanapadan pohjalle. No se on vielä enemmän kuin järkevää, sillä liemissä on kaikki maku. Mutta kerään talteen myös kananmunan valkuaiset, jos käytän vain keltuaisen. Valkuaiset voi pakastaa, jos niille ei ole heti käyttöä. Pakastimesta valkuaisia voi sitten lisätä melkein mihin tahansa kanamunaruokiin tai sitten niistä voi paistella pavlovaa tai marenkia. Onkohan muita kaltaisiani nuukamaijoja? Myönnän kyllä, että tämä valkuaisjuttu saattaa olla vähän liioittelua. Mutta se ei ole liioittelua ottaa, että ottaa talteen puuron lopun. Mistään ei tule yhtä pehmeitä sämpylöitä kuin kaurapuuron lopusta. Tässäpä suora ohje, jos sinulla sattuu olla 2 dl ylimääräistä puuroa. 

sampylat kaurapuuron lopusta



*

Pehmeät sämpylät kaurapuuron lopusta


2 dl puuroa
1,5 dl vettä
puoli pussia kuivahiivaa
5 dl vehnäjauhoja
suolaa
1 rkl siirappia

Lisää puuroon lämmintä vettä ja sekoita. Jos tarpeen lämmitä sen verran, että neste on tarpeeksi lämmintä, että hiiva alkaa toimia. Kuivahiiva tarvitsee 42 asteen lämpötilan.

Lisää taikinaan myös suola, siirappi ja vehnäjauho. Anna kohota kaksinkertaiseksi

Taikina jää aika löysäksi. Siitä kannattaa muotoilla nopeasti pötkylän, jonka voi jakaa leipurinlastalla esimerkiksi 8 osaan ja nostella leivinpaperin päälle uunipellille.

Paista 220 asteisessa uunissa kymmenkunta minuuttia.

*
sampylat kaurapuuron lopusta

Sämpylät ovat parhaimmillaan tuoreena. Päällekään ei tarvitse kuin kerroksen voita ja ylähuulen. Samaan aikaan kun kirjoitan näistä pehmeistä kaurapuuron lopusta tehdyistä sämpylöistä tuoksuttelen uunista tulevan pannarin tuoksua. Se on tehty mannapuuron lopusta. Iltapalaksi on Ahvenanmaan pannukakkua.

Tänä hapanjuurileivonnan aikakautena vielä haaveilen omasta hapanjuuresta. Voi, miten sillä varmaan tulisi hyviä sämpylöitä. Olen ottanut ensimmäisen askeleen kohti omaa hapanjuurileipää kohti ja lainannut kirjastosta kirjallisuutta. Lukenutkin jo. Valitettavasti tulevat viikot taitavat olla leipätyössä niin kiireisiä, että vieläkin ajatus hapanjuuri jää hautumaan. Kaikki vinkit hapanjuurileivontaan ovat tervetulleita!

sampylat kaurapuuron lopusta




6 kommenttia:

  1. Minulla on luonnoksissa melkein sanasta sanaan samanlainen postaus. :D En saanut nättiä sämpyläkuvaa, joten en julkaissut, mutta ei se ole tarpeenkaan enää. Tässähän tämä tulikin jo!
    T: toinen nuukamaija

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Aina voi kirjoittaa nuukuuden ylistystä! Etenkin sinä, kun olet niin hyvä kirjoittamaan. Joskus tuntuu, että pitäisi palkata valokuvaaja erikseen...

      Poista
  2. Todellakin, inhoan ruokahävikkiä ja meillä kyllä käytetään kaikki "ruuan loput" ja pakastinta käytetään paljon.
    Puuron loput tykkään myös käyttää leipiin, sämpylöihin tai vaikka pannariin. :)
    Iloisia kevätpäiviä sinne! <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kommentista Taina ja mukavia kevätpäiviä myös sinne!

      Poista
  3. Ruokahävikin vähentäminen on aina hyvä juttu ja jos sillä seurauksella saa tuoreita, pehmeitä sämpylöitä niin mikäs sen parempaa.😍 Ihanaa, että tää keväinen postaus tuli vastaan, sillä tuoreita sämpylöitä on tehnyt mieli jo pidempään mutten vain ole iltaisin jaksanut/ehtinyt tehdä, jospa tän postauksen innoittamana tänään vihdoin jaksaisi. Ihanaa alkusyksyä sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Anni kommentista! Sämpylät on helppoa leipomista, kun se ei ole turhan tarkkaan. Hyvää syksyä sinnekin!

      Poista