tiistai 19. maaliskuuta 2019

Salaatti paahdetuista kasviksista ja fetasta

Oli spagettia vaille, etten tehnyt uunifetapastaa. Perjantaina meillä oli kylässä taudeista kamalin. Ei ehkä paras mainospuhe ruokapostaukselle, mutta tulipahan taustoitettua. Potilaalla ei luonnollisesti ollut nälkä, joten minä tein itselleni sapuskaa siitä, mitä kaapeista irti lähti. Uunifeta ja samalla pellillä paahdetut kasvikset taipuivat salaatiksi. Uunifetaa oli liian paljon yhdeltä istumalta yhdelle ihmiselle syötäväksi ja sen loppu hyödynnettiin myöhemmin munakkaaseen samoin kuin salaatilta ylijääneet paahdetut kasvikset.


Salaatti paahdetuista kasviksista ja fetasta


*

Salaatti paahdetuista kasviksista ja fetasta


3 punasipulia
2 suippopaprikaa
4 valkosipulinkynttä
rasia kirsikkatomaatteja
punainen chili

kastike

1/2 dl oliiviöljyä
2 rkl punaviinietikkaa
hieman suolaa
1 tl juoksevaa hunajaa
mustapippuria

feta
hieman oliiviöljyä
zaataaria

mustia oliiveja
napakka lehtistä salaattia

Laita uuni lämpenemään 225 astetta. Valmista kastike. Pilko kasvikset paloiksi ja laita uunipannulle leivinpaperin päälle. Kaada kastike kasvisten päälle. Nosta feta päällimmäiseksi ja valuta päälle hieman oliiviöljyä. Ripottele myös zaataaria fetan päälle ja laita uuniin noin 10 minuutiksi. Tässä ajassa juusto ei ehdi paahtua ihan sulaksi, mutta salaatin kanssa syötynä näin on mielestäni parempi.

Sillä aikaa kun kasvikset ovat, uunissa pese ja revi napakkalehtistä salaattia suoraan annoslautasille tai isoon kulhoon. Nostele uunissa paahdetut kasvikset ja feta salaatinlehtien päälle. Koristele mustilla oliiveilla. Valuta uunipannulle kertynyt neste kastikkeeksi salaatille.

*
Koska feta tuli salaattiin, en hölvännyt siihen öljyä samoissa mittasuhteissa kuin uunifetapastan reseptissä on, mutta vähän kuitenkin. Kun fetaa paahtaa uunissa kannattaa varmistaa, että juusto todella fetajuustoa. Salaattijuustolla saattaa olla erilaiset sulamisominaisuudet, eikä sillä välttämättä pääse samanlaiseen lopputulokseen rakenteen suhteen. Vaikka maku salaattijuustolla ja fetalla lähes samanlainen onkin.


Salaatti paahdetuista kasviksista ja fetasta


Ja tuota Zaataria haluan hehkuttaa. Se on Lähi-idästä kotoisin oleva kuivattu yrttimausteseos. Eri firmojen tuotteissa yrtit ja niiden suhteet vaihtelevat, mutta useinmiten se sisältää ainakin oreganoa, timjamia ja minttua sekä sumakkia ja seesaminsiemeniä, jotka toisissa seoksissa ovat paahdettuja. Joskus seoksessa olla myös jeeraa tai meiramia. Toisissa seoksissa on suolaakin. Makuja on siis yllinkyllin. En ole seosta nähnyt ihan tavallisessa marketissa. Omani olen ostanut etnisestä kaupasta ja jos sellainen on kaukana seoksen voi tehdä itsekin. Ihan tuttuja yrttejä kaikki!

2 kommenttia:

  1. Hienon näköinen annos! Tulee mieleen kreikkalainen salaatti tuosta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kreikkalaista joo, juusto ja kasvikset vain lämpimänä :)

      Poista